Wijn: Bertrand verovert wereld

Het komt wel vaker voor dat the rich & famous bij wijze van speeltje een wijndomein kopen. Zo koos Cliff Richard voor de Algarve, ging Johnny Depp naar de Provence en hield Francis Ford Coppola het lekker dicht bij huis toen hij besloot in Californië te gaan wijngaardenieren.

Nu zal Gérard Bertrand hier niet snel in één adem genoemd worden met dit trio, in Frankrijk daarentegen is hij een fenomeen. De populairste sport van het land is rugby en als captain van het team van Stade Français was hij een heel grote. In eerste instantie lijkt het overigens een wonder dat hij de sportieve top heeft gehaald, want al vanaf jonge leeftijd was er bij Bertrand drank in het spel. En daarin verschilt hij overigens ook van de eerder genoemde beroemdheden.

Zijn wijnavontuur is niet pas gestart met rugbygeld: Bertrand was de zoon van een Zuid-Franse wijnboer. Die liet hem al vanaf zijn tiende meehelpen op hun Domaine de Villemajou te Boutenac, in Corbières. En toen in 1987 zijn vader bij een auto-ongeluk omkwam, diende hij noodgedwongen op 22-jarige leeftijd het wijnstokje over te nemen.

Toch stond dat zijn sportcarrière niet in de weg, en evenmin zijn ambities om als wijnproducent meer te betekenen dan eigenaar te zijn van slechts één familiedomein.

Ik ontmoet Bertrand op het in 2002 door hem aangekochte Château l'Hospitalet in La Clape, Coteaux du Languedoc. Behalve zijn hoofdkantoor en een CO2-neutraal werkende wijnmakerij is het ook een luxe resort. Wat dat laatste betreft is Bertrand een moderne wijnondernemer die gelooft in gastronomisch toerisme.

Er is een restaurant in gevestigd, een galerie en er worden jazzconcerten georganiseerd. Ik proef daar met hem de wijnen uit zijn portfolio, die inmiddels in 55 landen te koop zijn. ''Maar in 2015 moeten dat er al honderd zijn. Wijntycoons als Torres, Antinori en Mondavi zijn mijn grote voorbeeld,'' zegt hij. ''Dat zijn producenten die goede wijnen maken, de distributie op orde hebben en begrijpen wat marketing voor een streek of een wijn betekent.''

Terwijl hij zijn mondiale aanvalsplan ontvouwt, noteer ik dat zijn H de l'Hospitalet Viognier 2009 en Syrah 2008 (€6,95) waar bieden voor hun geld. En ik proef eveneens de uitstekende corbières van Villemajou, de minervois-la livinière van zijn Château Laville-Bertrou en zet een uitroepteken bij de chardonnay 2009 van het vier jaar geleden verworven Domaine de l'Aigle. Ook voor deze wijnen moet Nederland maar snel het 56ste land worden. (HAROLD HAMERSMA)

Slijterij-wijnhandel Hamers
Zeeburgerstraat 66
020 66 50 586

Slijterij-wijnhandel Amsterdamse Poort
Bijlmerplein 82
020 69 61 398

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden