Plus Proefwerk

Wijmpje Beukers (8-)

We vinden het fijn bij Wijmpje Beukers, een zaak met de pretentieloze gezelligheid van een eetcafé in de jaren negentig. Het eten is ook prima.

Wijmpje Beukers Beeld Mats van Soolingen

Soms kan een mens terugverlangen naar een eenvoudiger tijd, één zonder shared dining, lokale ingrediënten, gin-tonickaarten en veertien soorten IPA; die paniekerige dubbele zoektocht naar culinaire authenticiteit en culinaire vernieuwing. Dan denkt dat mens: waar is het eetcafé gebleven? Dat pretentieloze, lekker gewóne eetcafé met die In de Vlaamsche pot-achtige jarennegentiggezelligheid?

Over de teloorgang van zo'n horecaverschijnsel is het fijn nostalgisch doen, maar we moeten er ook weer niet al te hard om treuren. Natuurlijk mag je best eens terugdenken aan onbeperkt sliptong en die gekke slaatjes met een schijf kiwi en een dot alfalfa. Maar feit is dat eetcafés - uitzonderingen daargelaten - vaak nogal slechte zaken waren, met saaie menukaarten, inferieur plakvlees, ­fritessaus uit een emmer en ongeïnteresseerde bediening.

Toch staat bij het nieuwe Wijmpje Beukers het woord 'eetcafé' weer trots op gevel en menukaart. De zaak zit net om het hoekje van het Van der Helstplein in De Pijp en is fris en licht kneuterig ingericht, met een bar voorin en hier en daar een plantje.

Uit de speakers horen we terwijl we binnenkomen Somebody else's lover van Total Touch en daarna You van Ten Sharp - en wat zien we daar op de kaart? Is dat echt carpaccio met pesto en truffelolie? Biefstuk met boontjes? Dame blanche? "Mijn god," fluisteren we tegen elkaar, "die Wijmpje is zo nineties als de Rachel!"

Ferme hand
Maar de rest van het menu, dat (behalve die drie klassiekers) wekelijks verandert, is meer van deze tijd, met een uitnodigende lijst van comfortabele gerechten met hier en daar wat oosterse invloed.

De bediening is buitengewoon hartelijk en gastvrij. Vaste gasten - dat zijn er nu al veel - worden begroet met wat ik niet anders kan omschrijven dan woest enthousiasme ("Halloooooo hai hai hai hai!!!") en ook nieuwe bezoekers krijgen een ferme hand en een warm woord.

Als we plaatsnemen komen er onmiddellijk een bakje verse chipjes, een fles water en een kaarsje; de lieve jongedame die ons verzorgt, houdt ons ondanks de drukte de hele avond goed in de gaten.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Ook de wijnkaart verdient vermelding, want dat is een lijst goedgeprijsd lekkers waar we meteen zin in krijgen, met ook allerlei minder voor de hand liggende keuzes. We nemen een heerlijke biodynamische gamay uit de Loire (€30) die perfect op temperatuur wordt geschonken.

Cressjes
De Thai Beef Salade (€8,75) blijkt goedgebraden en dungesneden rundermuis met smakelijk ingemaakte komkommer en rettich en srirachamayonaise. Een fijn pittig, hartig en comfortabel bord, al vinden we de kwistig bijgeblubte gembergel aan de zoete kant en is het bord versierd met allerlei obligate cressjes; de kiwi met alfalfa van de jaren tien.

De 'panna cotta van avocado' (€7,75) blijkt een paar uitgestoken halvemaantjes van een nogal harde pudding; het vele geleermiddel (meer hierover op pagina 32) voegt niks toe, maar doet verlangen naar die fijne, romige textuur die rijpe avocado juist zo heerlijk maakt. Maar de rest van het bord, met goede tomatensaus, ingemaakte anijszwammetjes, een vers kaaskoekje en pittige crème fraîche, is wel weer erg lekker.

De tom yum kung (Thaise garnalensoep, €5,50) is waarschijnlijk gemaakt met de koppen die zijn overgebleven van de gambacocktail die ook op de kaart staat; slim. De soep is fijn ­pittig en hartig, er zit wel iets te veel kokosmelk in.

Best
Zo lief en voorkomend als hier kwamen we bedienend personeel nog niet vaak tegen.

Minder
De panna cotta van avocado is hard en brokkelig, en doet verlangen naar iets zachts en romigs. Een avocado bijvoorbeeld.

Opvallend
De zaak is vernoemd naar de overleden moeder van de mentor van de eigenaar, een struise vrouw in Spakenburger kraplap.

In het vegetarisch hoofdgerecht (€15,50) wordt opgesteven en vervolgens aangebakken polenta geserveerd als was het een moot zalm, met een tomaathollandaise, Parmezaan en pesto. Het is lekker en ongecompliceerd, al is de bijgeleverde aubergine niet helemaal gaar.

De roodbaarsfilet (€19,50) is uitstekend gebakken en wordt geserveerd met lekkere kerrie-aardappelpuree, bloemkool, gerookte amandelen en beurre noisette. Helemaal prima.

Dame blanche in coupe
Alsof het de onvergetelijke zomer van 1994 is, eindigen we de avond met Wijmpie's dame blanche (€6,75), die arriveert in een ouderwetse coupe van geslepen glas. Het is lekker vanille-ijs waaronder witte chocolademousse, met een gebroken Bros en erg zoete chocoladesaus. Kun je zomaar zin in hebben.

Het amandeltaartje met gepocheerde perzik (€6,75) is iets te vet, maar de frisse sorbet van yoghurt en perzik maakt veel goed.

Er valt aan een aantal van de gerechten best nog een beetje te sleutelen, maar Wijmpje Beukers is zo'n plezierige zaak - en ook de prijzen zijn echt zeer schappelijk! - dat we toch een heel leuke avond hebben gehad.

Vorige Proefwerken:
Makan (5)
Vegan Junk Food Bar (7,5)
Baut Paradijs (8-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Wijmpje Beukers

Karel du Jardinstraat 47
1073 TB Amsterdam

di-vr v/a 16.00
za v/a 12.30 uur
ma & zo dicht

020 3311138
wijmpjebeukers.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden