Wij eisen plaspaleizen en fonteinen

Klootwijk: 'Geef mij dat waterfonteintje terug. Zet ze overal in Nederland. En overal een plee. Dat zal ze leren, die van de horeca, de NS en de Shell.' Foto ANP Beeld
Klootwijk: 'Geef mij dat waterfonteintje terug. Zet ze overal in Nederland. En overal een plee. Dat zal ze leren, die van de horeca, de NS en de Shell.' Foto ANP

Het is niet de bedoeling dat mensen weten waar in het gebouw van V&D in Dordrecht de toiletten zijn. Ga de trappen op naar het restaurant en ga voor de belegde broodjes en fruitsappen links langs de rekken met lelijk servies. Dan nog een keer links een spelonk in. Eindelijk, je bent gered voor 20 eurocent. Maar het moet zoveel mogelijk geheim blijven. Want V&D is er niet voor de plee. Ook niet in Alkmaar, Groningen, Utrecht, Groningen en Enschede. Net als McDonalds. De hamburgerij op de Coolsingel in Rotterdam heeft meer bezoekers dan er big macs en milkshakes worden verkocht. Er komen er veel voor de toiletten, allemaal noodgevallen.

Rotterdam laat zijn gasten barsten als ze nodig moeten en jaagt ze de horeca binnen. Steden willen niet weten dat vreemdelingen net als eigen burgers niet alleen eten en drinken maar er ook weer vanaf moeten. Steden willen geld aan toeristen verdienen en verplichten dagjesmens en weekzwervers die plassen moeten, daartoe een eethuis of een drinkerij binnen te gaan en iets te bestellen. Pas dan mag je kakken. In Amsterdam vragen cafés aan voorbijgangers die het niet meer kunnen ophouden een hele euro voor plassen als ze er niet voor 3.75 euro wat bij drinken. Op de Brouwersgracht schreeuwt een café het op een groot bord op het terras van zich af: bij plassen consumptie verplicht!!! Moet je gauw iets verzinnen waar je verderop niet weer van moet. Heb u kauwgum ober?

Mannen hebben het hier en daar in de stad nog ietsje makkelijker dan vrouwen en het is onbegrijpelijk dat indertijd de vlam niet in de pan geslagen is toen wilde wijven als Dolle Mina's om plasplek riepen. Ze zijn inmiddels oma, denk ik, de roep is verstomd en heur dochters lieten het er bij zitten. Moet je de lange rijen zien voor de zeldzame vrouwenwc's in de stad.

En dan het water. Nederland is gezegend met het beste drinkwater ter wereld dat per duizend liter voor een kwartje via leidingen in elk huis, in elk gebouw wordt afgeleverd. Maar waar kun je drinken als je dorst hebt ver van huis? De Consumentenbond vertelde zopas voor de zoveelste keer dat gasten in menig café worden beduveld met kraanwater als ze om water uit de Ardennen vragen. Maar dat kraanwater is uitstekend, je hebt er de Ardennen helemaal niet voor nodig. Het zit hem dan ook niet in de kwaliteit van het water, het zit in wat een uitbater van een gezellige tent er voor durft te vragen. Wil je drinken dan word je getild. Overal in de stad, maar ook op treinstations. En wie tilt je daar? De directie van de Nederlandse Spoorwegen zelf. Nergens een kraan, wel overal flesjes water.

Bijvoorbeeld in de supermarktjes op het station die Albert Heijn heten maar in werkelijkheid van Servex zijn die alle kraampjes en winkeltjes op stations in handen heeft. Servex is de NS zelf. Het is dus de NS die u voor uw begeerde slok water na een lange reis een vermogen durft te vragen. En daarom zijn er op stations geen kranen waar het water rijkelijk uit stroomt voor de gasten van de Spoorwegen, de dorstige reizigers. Nee, betalen moeten we. Dat we dat blijven pikken!

Ooit stond er bovenaan de Veerweg in Rhenen waar ik geboren ben een fonteintje. Drinkwater van de allerbeste kwaliteit. Het spoot zo je mond in als je hem er boven open deed. Gratis. Geef mij dat fonteintje terug. Zet ze overal in Nederland. En overal een plee. Dat zal ze leren, die van de horeca, de Nederlandse Spoorwegen en de Shell om ons vals geld te vragen. (WOUTER KLOOTWIJK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden