Aldus

Wie wil langs de deuren voor het Leger des Heils?

Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten. Maar volgens woordvoerder Menno de Boer (53) kun je ook op andere manieren helpen.

Noor Lagendijk
null Beeld -
Beeld -

Is het aantal collectanten gedaald?

“Dat durf ik niet zo te zeggen. We kunnen op een grote club vrijwilligers rekenen, maar er zijn ook mensen die afvallen. Daarom doen we ieder jaar weer de oproep, door het hele land, om ons te helpen.”

Ik kan me voorstellen dat mensen het nu spannend vinden om langs de deuren te gaan.

“Collectanten moeten nu rekening houden met social distancing. Ze kunnen de collectebus bijvoorbeeld op de grond zetten. De vraag blijft: zijn er voldoende mensen die langs de deuren willen gaan en zijn er voldoende die de deur open doen?”

Een deel van jullie werk – zoals de buurthuiskamers – is tenslotte volkomen afhankelijk van donaties.

“Voor buurtwerk krijgen wij inderdaad geen subsidie. Dat is best een uitdaging, zeker in coronatijd. De buurthuiskamers zijn gelukkig weer open, maar je ziet dat restricties weer toenemen en mensen angstig zijn om langs te komen. En dat terwijl veel van hun sociale netwerk afhangt van zo’n bezoekje.”

Wie komen er bij deze buurthuis­kamers over de vloer?

“Van alles: mannen, vrouwen, jong, oud, of mensen die gewoon behoefte hebben aan een gesprekje. Voor een groep mensen is het niet vanzelfsprekend om elke dag contact te hebben met collega’s, een gezin of vrienden. Voor hen is dit een vindplaats.”

Uw boodschap voor de lezer?

“Help ons. Of je nu collecteert, koffie zet in een buurthuiskamer of iemand helpt met een belastingformulier: je kunt er op veel manieren voor een ander zijn. Iemand mag niet vereenzamen. Het is zo belangrijk als mens om te weten dat je er mag zijn, dat je van waarde bent.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden