Wibautstraat krijgt kunstwerk van bijna 1800 vierkante meter

Op de voorgevel van het voormalige Jan Bommerhuis in de Wibautstraat komt een kunstwerk op een geveldoek van bijna achttienhonderd vierkante meter.

Camila Bennink
Het doek komt te hangen op het Jan Bommerhuis. Beeld Boelens de Gruyter
Het doek komt te hangen op het Jan Bommerhuis.Beeld Boelens de Gruyter

Het doek met een afmeting van 22 bij 81 meter wordt volgens de initiatiefnemers het grootste doek ter wereld en is bedoeld als een 'cadeautje aan de stad' van projectontwikkelaar Boelens de Gruyter, die het pand op dit moment aan het verbouwen is.

De projectontwikkelaar heeft oud-studenten van de Rijksakademie uitgenodigd ontwerpen voor het doek in te dienen.

Talent stimuleren
Het voormalige Jan Bommerhuis is een oud onderkomen van de Hogeschool van Amsterdam dat wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. Het doek zal van begin februari tot eind maart op de gevel hangen.

Maarten de Gruyter (41), directeur van projectontwikkelaar Boelens de Gruyter: "We wilden graag iets terugdoen voor de stad en tegelijkertijd wilden we opkomende jonge kunstenaars helpen. Het stimuleren van jong talent past bij de Knowledge­mile, zoals de Wibautstraat ook wel wordt genoemd."

De jury komt donderdagavond voor het eerst bijeen om de ingediende voorstellen te bekijken. Die jury bestaat naast Maarten de Gruyter uit Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool, Adriana Gonzalez Hulshof, directeur Amsterdam Art, Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum, en Nathanja van Dijk, curator van het Stedelijk.

"Ik zit voor het eerst in zo'n jury," zegt De Gruyter. "Ik vind het ontzettend spannend. Het leuke is natuurlijk dat je, terwijl je de voorstellen doorneemt, weet dat een van die ontwerpen zo groot in de straat komt te hangen."

Shortlist
Vrijdag wordt bekendgemaakt welke drie kunstenaars op de shortlist van de jury staan. Alle kunstenaars krijgen een bedrag om hun voorstellen verder uit te werken. De winnende kunstenaar krijgt daarna geld om het kunstwerk te realiseren.

De Gruyter: "Er zijn een heleboel voorstellen ingediend. We hebben de opdracht zo open mogelijk gehouden. We kiezen wel iets dat past in het geheel van het straatbeeld en dat bij ons past. Het zou logisch zijn dat iets dat zeer ­controversieel is, het wellicht niet gaat halen. Maar we staan er helemaal open in."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden