Aldus

Wereld Bijendag: zet bloembakken op je balkon

De Diemer imker en koninginnenteler Vincent Driest (63) weet nagenoeg alles van bijen. We bellen hem – het is thans immers Wereld Bijendag.

Een bijenvolk in een kijkkastBeeld ANP

Wat is Wereld Bijendag?

“Dat weet ik eigenlijk ook niet precies. We hebben al het Jaar van de Bij gehad, de Nederlandse Vereniging van Bijenhouders organiseert medio juli steevast de Landelijke Open ­Imkerijdag en sinds vorig jaar willen de Verenigde Naties dus extra aandacht voor bijen genereren met de Wereld Bijendag.”

Want als er geen bijen meer zijn gaan we allemaal prompt dood?

“Er vindt ook bestuiving plaats door de wind, door hommels en vliegen, maar zonder bijen wordt het voor driekwart van alle planten lastig. Het rendement in de fruitteelt door bijenbestuiving is gewoon heel goed.”

U bent naast imker ook koninginnenteler?

“Ja, naast een schrale biodiversiteit en het gebruik van insecticiden, ­worden bijen ook bedreigd door de varroamijt, een parasiet die honingbijen het leven lastig maakt. Maar er bestaan bijenvolken die de varroa op weten te ruimen. Van deze volken kun je extra koninginnen telen, zodat hun bijen als het ware ­resistent worden tegen de mijt.”

Wat weten gewone mensen niet over bijen, maar u wel?

“Er wordt wel gezegd dat er te veel imkers zijn, waardoor er te veel ­honingbijen komen en te weinig wilde bijen. Imkeren is een populaire hobby, maar de oorzaak dat de wilde-bijenstand achteruitgaat, is de afname van plantensoorten. Sommige bijen gedijen maar op één bloemetje, en als dat verdwijnt, sterft de specifieke bijensoort uit. Al zijn er nog steeds 330 soorten in Nederland.”

Hoe kan de argeloze Amsterdamse balkonbezitter de bij helpen?

“Zet een paar bloembakken op je balkon en belangrijk: snoei na de bloei.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden