Erik Voermans. Beeld Linda Stulic
Erik Voermans.Beeld Linda Stulic

Welk dirigeertalent zou ik overslaan: Rouvali of Kamps?

PlusEerste hulp bij klassieke muziek

Erik Voermans

Het leven van een muziekredacteur bestaat uit keuzes maken. Welke concerten bezoek ik en welke sla ik over? Meestal is de keuze niet ingewikkeld, maar heel soms heb ik er een slapeloze nacht van. De laatste keer was op 12 december 2021. Die middag speelde het Concertgebouworkest onder leiding van de Fin Santtu-Matias Rouvali de laatste twee symfonieën van Sibelius. En bijna gelijktijdig was er in Den Haag, in de Kees van Baarenzaal van het conservatorium, een uitvoering van Louis Andriessens De Tijd, gedirigeerd door Manoj Kamps.

Ik liet het Amsterdamse argument maar het zwaarste wegen, met als bijkomende gedachte dat die Rouvali (36) een van de grootste dirigeertalenten van deze tijd is. Net als Kamps (33) trouwens. Bovendien: wanneer hoor je die Zesde en Zevende symfonie van Sibelius nou in één concert?

Maar er was ook veel voor te zeggen toch naar Den Haag te gaan. Veertig jaar geleden was in diezelfde Kees van Baarenzaal, toen nog gloednieuw, De Tijd in première gegaan. Reinbert de Leeuw dirigeerde bij die gelegenheid een groot ensemble van studenten. Het werd een memorabele gebeurtenis. De Tijd bleek een van Andriessens indrukwekkendste stukken te zijn. Samen met De Staat en Hadewijch (uit De Materie) vormt het de topdrie in zijn oeuvre.

Louis Andriessen overleed op 1 juli 2021. Het Haags conservatorium verhuist binnenkort naar een nieuw gebouw. En dus vond de huidige directeur Henk van der Meulen het een mooi symbolisch idee om beide gebeurtenissen te markeren met nog eenmaal De Tijd in de Van Baarenzaal.

Manoj Kamps is net als Rouvali een groot talent en maakte van De Tijd iets rillingverwekkends. Gelukkig is de uitvoering door Radio 4 vastgelegd en online terug te horen. Doen!

De uitvoering van De Tijd onder leiding van Manoj Kamps is te beluisteren via nporadio4.nl/concerten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden