PlusAldus

Wel Hollandse Nieuwe, maar weer geen Vlaggetjesdag

Vlaggetjesdag, normaliter morgen, is net als vorig jaar afgelast. Maakt dat Ab Zwaan (63), derde generatie ­haringventer in Oost, erg neerslachtig?

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Kiest u maar: bent u sip of depressief?

“Omdat Vlaggetjesdag is afgelast? Persoonlijk raakt het me niet, maar het is elk jaar mooie reclame voor de haring. Ze moeten er iets van aandacht aan geven, anders weten de mensen niet dat er nieuwe haring is.”

Kijkt u nog uit naar zoiets als Hollandse Nieuwe? Of is het allemaal puur reclame?

“Nee, het maakt me blij. Haring is toch een speciaal product. Het mooiste is wel dat klanten die altijd om een haring komen, zich er zo op verheugen. Die staan deze week aan de kar, hoor.”

Heeft u extra toeloop deze week?

“Niet zoals tien, vijftien jaar geleden, toen leefde het meer. Al eten jonge mensen volgens mij net zo graag haring als u en ik.”

Dan de flauwste vraag van het jaar: hoe is de haring dit seizoen, nog weer vetter dan vorig jaar?

“Nee, iets minder vet, lekker fris. Nieuwe haring moet niet te vet zijn, dan wordt ie wat zachter. Hij moet eigenlijk ietsjes steviger zijn. Na­tuurlijk zijn haringen niet elk jaar beter dan het jaar ervoor. Het is een natuurproduct, dus de kwaliteit verschilt jaarlijks.”

O, dat mag wel in de krant.

“Ja, kijkt u eens: het weer speelt mee, de hoeveelheid plankton speelt mee, en vooral: welke school vangt de visser? Een vette? Een schrale?”

De naam Zwaan is een begrip in Oost, waar staat u morgen met uw frisse harinkjes?

“We zijn inderdaad de derde en laatste generatie in de vis. Morgen staan we op de hoek van de Fizeaustraat, hoek Hugo de Vrieslaan. De nieuwe haring kost 2,50 euro.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden