Wegdromen bij een gehaktbal

Dat is het waar Nostimo door uitmunt: de beste ingrediënten zo eenvoudig mogelijk bereid. Foto Suzanne Blanchard

PROEFWERK: Nostimo: 9,5

Ik doe het niet vaak, terugkeren naar de plaats van de misdaad, maar bij Nostimo is daar alle aanleiding toe. In 2003 besprak ik het kleine Griekse eethuis Nostos in de Westerstraat. De twee dames uit Thessaloniki, Fani en Elena, kookten daar de sterren van de hemel, maar in die gepachte zaak werden ze niet echt gelukkig.

Sinds een jaar of twee zitten ze ver weg, in de Staatsliedenbuurt, op een hoek waar niet echt veel passanten langs komen. Geen slechte buurt, want er zijn veel jonge mensen komen wonen en omdat het een buurt zonder kapsones is, is zo'n Griek wel op zijn plaats. Toch mag er best wat meer loop komen; dat verdienen deze dames.

Ze hebben de zaak uitgebreid met een take-away en de inrichting is zo dat die in een afgescheiden gedeelte zit, bij de vitrine waarachter ook de keuken waar Fani rustig en vastberaden roert, bakt en vooral grilt.

Het restaurant zelf is eenvoudig, houten tafels en stoeltjes, wat aardewerk en kaarten aan de muur, alsof je in Griekenland aan de haven zit, in plaats van dat je lijn 10 ziet langsschuiven.

De kaart staat (evenals de afhaalkaart) op de aardige website www.nostimo.nl en het is geen straf er opnieuw een keuze uit te maken. Veel is hetzelfde gebleven, maar waarom zou je ook proberen perfectie te verbeteren?

Twee koude voorgerechten, de romige, maar zeer pittige Tirokafteri van feta en pepers (€4,50) en de gavros, gemarineerde ansjovisfilets (€4), zijn alle twee voortreffelijk.

Maar de warme voorgerechten slaan echt alles: de Bekrj Meze (stoofschotel van varkensvleesstukjes met pepers en champignons in tomatenwijnsaus) is om je vingers bij op te eten (€5,50) en de octopus (€8,50), nou ja, dat zíjn de vingers die je opeet: de in de lengte doormidden gesneden tentakels zijn gegrild en met onder meer olijfolie op smaak gebracht en zo fantastisch dat ik ze kan uitroepen tot de beste octopus die ik ooit at - en ik heb er wat gegeten! Onvergetelijk!

Voor het hoofdgerecht zijn er heel wat mogelijkheden, maar omdat Fani een meesteres is in het grillen zoeken we het daar: de hele gegrilde zeebaars (Lavraki, €18,50) is vers en inderdaad perfect gegrild. Met rauwkostsalade, precies goed gare groenten en goudgele frieten erbij kun je je niet meer wensen.

De Mixed gril (€17,50), met souvlaki (malse varkensspies), kip, lamskotelet en gehaktbal valt ook op door de perfectie en vooral door de gehaktbal: zeer stevig, maar buitengewoon mals en sappig - Fani maakt daar hele krachttoeren mee - om bij weg te dromen. Droomde u ooit weg bij een gehaktbal? Dan moet u deze eens proberen!

Als dessert een stuk luchtige, sappige notentaart en de bekende stevige yoghurt met honing en walnoten (€4,50). Niets bijzonders zou je zeggen, maar toch net weer iets beter, al was het maar door de superieure kwaliteit van de ingrediënten.

Dat is het waar Nostimo door uitmunt: de beste ingrediënten zo eenvoudig mogelijk bereid. Dat is wat mij betreft het geheim van de goede keuken. Dat, en de liefde waarmee hier alles gedaan wordt.

Zaterdag (vandaag) is er ook nog muziek (de bekende Griekse musicus Yiorgo Moutsiaras speelt piano en zingt).

Kortom, voor wie nog met weemoed denkt aan Nostos in de Westerstraat: leg die paar stappen extra naar Nostimo af en vergeet het grijze weer. Perfectie bestaat! (JOHANNES VAN DAM)

Nostimo
Fannius Scholtenstraat 26 (hoek Van der Hoopstraat), 1051 EX Amsterdam
Tel. 020-6868686
Wo t/m zo 16.30-22 uur
Geen creditcard of pin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden