Plus

Weg met aanmaakblokjes, gebruik een gasbarbecue

Niks houtgeur of rokerige smaak - een moderne buitenkok grilt zijn biefstuk tegenwoordig op gas. Welke gasbarbecues zijn (niet) favoriet onder kenners?

Niks houtgeur of rokerige smaak - een moderne buitenkok grilt zijn biefstuk tegenwoordig op gas Beeld Rob Worst

Het kan voorkomen dat Huub Meijer (55) 's nachts ineens wakker wordt geschud door zijn vrouw. Inbrekers? Nee, de barbecue-app op zijn telefoon slaat alarm. Het sein dat buiten het vlees op temperatuur is. Dus jas aan, slippers aan en de tuin in. "Geloof me, zo'n varkensnek smaakt geweldig als je hem een uur of 24 laat garen op kersenhout. Als het moet ga ik daar in het holst van de nacht mijn bed voor uit."

Wie 's zomers nog loopt te hannesen met aanmaak­blokjes en wanhopige scheutjes spiritus, doolt rond in prehistorische barbecuetijden. Een beetje liefhebber staat tegenwoordig achter een 'buitenkeuken' - eventueel inclusief app die de temperatuur en het propaangas­verbruik toont.

Je kunt het zo gek maken als je wilt, beamen de vier fervente grillmeesters uit ons barbecuetestpanel, bestaande uit zelfverklaard 'meesterlekkerbek' Huub Meijer, Henk van Zwam (66) en Arjan Olsder (36) van debestebbq.nl en chef-kok Martijn Huntink (33).

Panellid Arjan Olsder: "De laatste jaren zag je de populariteit van de kamado, het keramieken barbecue-ei. Nu krijg je de cortenstalen barbecues, bijna op statafel­formaat. Prijskaartje? Je zit zo aan de 2600 euro."

Het viertal testte wekenlang zestien gasbarbecues, verzameld door vergelijkingssite besteproduct.nl, dat alle testresultaten publiceerde. De vijf favorieten worden vandaag nogmaals aangezwengeld. Terwijl ze in no time opwarmen, worden trots foto's en herinneringen aan eerdere vleesfestijnen uitgewisseld. Geen zwartgeblakerde burgers natuurlijk. Wel kalfsmedaillons. Bavette. In whisky gestoofde kippendijtjes.

Gammele wielen
Alleen op het bestek is vandaag bespaard. De speklapjes gaan met de handen naar de tanden. Caveman style, aldus het panel.

Hebben de vier buitenkoks een favoriet soort barbecue? Diep vanbinnen zijn het nog altijd echte 'houtmensen', erkennen ze. Maar ook de achtertuincarnivoor houdt tegenwoordig rekening met zijn gezondheid. "Een gas­barbecue veroorzaakt minder rook," legt Olsder uit. "En daarmee ook minder pak's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen, red.), de rookdeeltjes die kanker kunnen veroorzaken."

"Ik ben om die reden een pure gaskok geworden," zegt Henk van Zwam. "Dan offer ik die lekkere houtsmaak en -geur maar op."

Als de eerste zalmmoten eenmaal achter de kiezen zijn, wordt nog eens flink op de testresultaten gekauwd. Het panel hield onder meer gebruik- en schoonmaakgemak, materiaalkeuze, design en veiligheid tegen het licht.

Slechte barbecues zitten er niet tussen, is de conclusie. Maar de details maken nog altijd het verschil. Gammele wielen, te dunne deurtjes of een plaatje waarop vlees­sappen blijven liggen - en dus vetvlammen kunnen ontstaan - zijn afknappers onder de liefhebbers.

Dubbelwandige kap
De Cadac Meridian Woody doet zichzelf bijvoorbeeld tekort door een ietwat gebrekkige afwerking. Het prachtige design met hout en de makkelijk schoon te schrobben emaillen coating, had een eerste plaats verdiend. Helaas zijn de vouwlijnen van de behuizing soms slordig, de planken niet bepaald waterpas en de montage-instructies moeizaam. "De aanmoedigingsprijs," vindt Martijn Huntink.

Unanieme favoriet is de Campingaz Master 4 Series Classic LSX: een luxe allrounder die staat als een huis, simpel te reinigen is en met zijn dubbelwandige kap weinig warmte laat ontsnappen. Op de zijbrander kun je bovendien uitstekend een pannetje satésaus opwarmen.

Het volgende vlees ligt al klaar.

Top-5 gasbarbecues

1. Campingaz Master 4 series LSX
Topkeuze. Van grillen tot langzaam garen. Robuust en voorzien van alle luxe. Gietijzeren plancha, ledlicht onder de gasknoppen, vaatwasserbestendige onderdelen, fijne zijbrander, dubbelwandige kap. Prijs: €900.

2. Weber Spirit II E-310
Mooie grillstrepen dankzij gietijzeren roosters. 'Flavorizer bars' slaan het vet terug op het vlees (extra smaak). Schoonmaakgemak kan beter. Prijs: €599.

3. Cobb Premier Gas
Mooi alternatief voor een grote buitenkeuken. Veelzijdig, gebruiksvriendelijk en veilig op tafel te zetten voor een potje bbq-gourmet. Prijs: €205.

4. Patton Patio Chef 3
Zeer complete gasbarbecue. Dubbelwandige deurtjes, gietijzeren roosters en prima grillresultaat. Minpunt: grote waarschuwingsteksten. Ook het zijbrandertje stelt teleur. Prijs: €295.

5. Cadac Meridian Woody
Prachtig design, makkelijk schoonmaken en snel op temperatuur. De slordige afwerking (vouwlijnen, planken) en moeizame montage-instructies kosten punten. Prijs: €729.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden