PlusBeeldspraak

Wees een beer en trek je terug met Grizzly Man

Berenknuffelaar Timothy Treadwell in Grizzly Man. Beeld
Berenknuffelaar Timothy Treadwell in Grizzly Man.

De James Bondfilm is weer uitgesteld, de vlam slaat overal in de pan en om negen uur gaat de deur op slot. Wees een beer en trek je terug met Grizzly Man.

Bart van der Put

Kent u die oude mop over de aangekondigde James Bondpremière? Bent u nog benieuwd naar de Trumpschurk in de belegen Imaxbelofte Wonder Woman 1984? Viel de ­exclusief op Disney+ verschenen Pixarfilm Soul u ook al tegen? En nu we toch bezig zijn: leeft de nationale bio­scoopjubelsite ganaardefilm.nl nog?

Het blijft afzien in de slagschaduw van de pandemie en niet alleen in de filmwereld. In het echte leven worstelt menigeen met de avondklokdown, de horecasluitingen of de prikorde voor het vertraagde vaccin. En er zijn onheilstijdingen over virusmutaties in den vreemde. Pas op voor de Britse variant! Zet je schrap voor de Zuid-Afrikaanse versie! Berg je voor het monster uit Manaus!

Je zou onderhand denken dat er iets lelijk mis is in het buitenland. Dat het misschien verstandig is een barrière op te werpen, om een chique Franse term te gebruiken. Hoe zeg je dat in het Nederlands? Een muur! Laten we een grote muur bouwen die alle mutaties en mutanten buitenhoudt. Zodat we weer gezellig onder elkaar een kopje koffie kunnen drinken. Op het Museumplein.

Na de Nederlandse kampioenschappen Koffiedrinken, Doodknuffelen en Raddraaien is het misschien zinvoller een muur rond dat plein te bouwen. Dat kan het gras rustig herstellen. En dan te bedenken dat er verkiezingen op stapel staan. Wat een toestanden.

Zegeningen tellen

Hoe krijgen we dit vrijwel lege glas weer halfvol? Om te ­beginnen met een frisse neus en het beproefde tellen der zegeningen. In de week tussen de onlusten trof ik twee ijsvogels op mijn stadswandelroute, waar de lachende roep van de groene specht weerklonk. Dat was lang geleden en stemde vrolijk. Fluitend vervolgde ik mijn pad. Er kwam prompt een reactie uit het struweel. Ik ben dokter Dolittle niet, maar denk te weten wat het roodborstje verkondigde: er ligt een lente in het verschiet!

null Beeld

Ook goed: de nieuwe Amerikaanse regering gaat voortvarend aan de slag om de misstappen van de voorgangers te corrigeren. Dat is een heidens karwei, maar sommige zaken kunnen snel worden teruggedraaid. Zoals de onverkwikkelijke kwestie met de beren. Trump heeft vier jaar ­lelijk huisgehouden. Het meeste zal ik snel vergeten, ­behalve de invoering van het nekschot voor tukkende ­beren. Het is mijn Trump-in-een-notendop. Het ging mijlenver voorbij de snode plannen van Dr. Evil in de Austin Powers-films: te absurd voor satire.

Er was een wet die jagers op Amerikaans grondgebied verbood beren te doden tijdens hun winterslaap. Allicht, zou je zeggen, dat is valsspelen en gemeen. Maar de president met de rode pet dacht daar anders over en verruimde het jachtseizoen. Zou Donald junior daarom hebben ­gevraagd? Die vloog vier jaar als First Son de wereld rond om op grote beesten te schieten. Hij waande zich heer en meester in het rijk der dieren.

Het is maar goed dat Timothy Treadwell het niet hoefde mee te maken.

Levend verorberd

Treadwell is het onderwerp van Werner Herzogs documentaire Grizzly Man, een van de beste films van deze eeuw. De zelfbenoemde berenbeschermer heeft de film nooit kunnen zien, want hij was al opgegeten toen Herzog zich over zijn videomateriaal ontfermde. De Duitse filmmaker geeft de fatale afloop van Treadwells dertiende (!) zomerexpeditie in een berenreservaat in Alaska meteen prijs. Het zet de zaken in Grizzly Man op scherp, want je kijkt vervolgens naar Treadwell tussen de grizzly’s in de wetenschap dat de berenknuffelaar een grens overschrijdt die hem de kop zal kosten.

null Beeld

Treadwell nam de wetenschap en de regels van de park­rangers niet serieus. Hij wist het beter en roept voor zijn eigen camera manisch: “I love you, I love you, I love you soooo much!” Hij dacht de kloof tussen mens en beer met liefde te overbruggen, want de natuur was voor hem volmaakt liefdevol en harmonieus. Herzog wijst hem postuum ­terecht: “Ik geloof niet dat harmonie de gemene deler van het universum is, ik geloof dat het chaos, vijandigheid en moord is.”

Herzog is geen grapjas, hij heeft een punt. Treadwell werd levend verorberd. Zijn vriendin ook. En de beer werd juist daarom afgeschoten. Dat gebeurde in 2003, niet tijdens de winterslaap. Vader en zoon Trump waren destijds playboys op Manhattan. De Muur en de rode pet moesten nog verzonnen worden. Het woord pandemie stond zelden in de krant, er was oorlog in Irak. Koffiedrinken op het Museumplein betekende koffiedrinken op het Museumplein.

En het roodborstje floot eerder dat jaar ook al: er ligt een lente in het verschiet!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden