Voorwoord

Weerbarstig

Judith Zilversmit

De kans bestaat dat u denkt: daar gaan we weer… Want het is waar: ook in PS komen maatschappelijke ontwikkelingen als diversiteit geregeld aan bod. Op sociale media zie ik wel eens bedenkingen voorbijkomen; onze krant zou politiek-correct zijn en te makkelijk meegaan met wat in de mode zou zijn.

De werkelijkheid is, zoals vaak, weerbarstiger. In onze stad worden op allerlei niveaus oude denkwijzen bevraagd, omdat die al eeuwen delen van de bevolking buitenspel zetten. Het is onze journalistieke taak dat debat vanuit allerlei invalshoeken te belichten.

Marian Spier, ondernemer en oprichter van TEDxAmsterdamWomen, weet er alles van af. Als zij in vergaderzalen om zich heen kijkt, is ze vaak de enige zwarte vrouw. In haar boek Impact deelt ze haar levenslessen. Het kostte Spier overigens tijd voordat ze die lessen wilde delen. “Als je dertig bent, draait alles om jezelf. Ik dacht: ik moet goed voor mezelf kunnen zorgen. Een vriendin zei: ‘Het gaat er toch niet alleen om of jij problemen hebt?’ Daar had ze gelijk in.”

Mensen als Spier zijn nodig, al is het maar om aan perspectieven te schudden. Dat doet ze als feminist én als pionier op het gebied van diversiteit en inclusie.

Van alle Amsterdammers heeft 35 procent een niet-westerse culturele achtergrond. Dat betekent dat die verhouding ook op de werkvloer zichtbaar moet zijn. Al ben je er dan als bedrijf nog niet, stelt Spier. Vaak zie je bedrijven die divers gaan aannemen. Maar: “Dan zitten ze vervolgens met juniors met een andere culturele achtergrond, maar is het management nog steeds wit. Dan is er dus eigenlijk niets veranderd.”

Judith Zilversmit, chef PS. Beeld Marc de Groot
Judith Zilversmit, chef PS.Beeld Marc de Groot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden