Plus Recept van de dag

Weer-en-wind-stoofpot met mama’s draadjesvlees

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard Beeld Mark van der Zouw

Buienradar is als een tekening van een berglandschap de komende 24 uur: een dikke blauwe balk met de nodige pieken en piekjes erin. Net als gisteren. Mijn kinderen kunnen tegenwoordig geheel zelfstandig naar voetbaltraining en ik werk thuis, dus gelukkig hoef ik niet naar buiten. Het zijn vooral mijn oren die de regen waarnemen. En net als ik denk: zo hard heb ik het nog nooit horen kletteren op het dakraam, wordt de kraan in de hemel nog een tandje verder open­gedraaid. Zitten ze nu niet net op de fiets naar huis? Ik kan straks rekenen op twee verzopen annex verkleumde katten.

Doorweekt en lachend komen ze binnen. Het deert mijn voetballers allemaal niets, want wij zijn hier thuis nou eenmaal gek op de herfst. Inclusief regen en wind. Zou het komen doordat ik – net als mijn zus, dochter en de halve familie – in oktober ben geboren? Allemaal herfstkinderen. Niets vinden wij zo gezellig als na een tocht door bar en boos weer in een lekker warm huis thuis­komen. Idealiter ruikt het daar naar een ouderwets stoofje. De ultieme geur van gemoedelijkheid.

Vandaag heb ik draadjesvlees gemaakt, waardoor het precies ruikt zoals het moet ruiken. Het wordt al lekker donker, dus we doen de gordijnen dicht om de grijze nattigheid buiten te sluiten. De kinderen doen hun onesies aan en gaan lekker opdrogen met een kopje thee en de iPad op de bank. Het vlees moet toch nog even pruttelen. Ik hang de natte kleren uit en zet wat aardappels op. Als je die iPads even wegdenkt, zou het hier zomaar de jaren vijftig kunnen zijn.

We gaan met z’n drietjes aan tafel, het vlees is warm, zacht en gaar en valt in heerlijke draadjes uit elkaar. Die vader om het vlees te snijden hebben we vanavond helemaal niet nodig.

Mama’s draadjesvlees

(voor minstens twee avonden met 4 personen)
Ingrediënten
1,2 kg runderriblappen in stukken van 3x3 cm
125 g boter
3 middelgrote uien, gesnipperd
2 laurierblaadjes
6 kruidnagels
500 ml hete runderbouillon
200 ml rode wijn
2 el mosterd
2 el appelstroop
2 el ketjap manis
2 plakken ontbijtkoek
2 el bloem
zout
zwarte peper uit de molen

Bereiding
Doe het vlees in een kom en bestrooi met peper en zout. Doe de mosterd erbij, roer goed om en bestrooi met bloem. Verhit de helft van de boter in een grote pan. Bak daarin de helft van het vlees bruin. Houd de boter goed heet, zodat het vlees niet gaat stoven. Schep het vlees uit de pan en zet apart. Doe de rest van de boter in de pan en bak daarin de andere helft van het vlees bruin. Doe het apart gezette vlees en de uien erbij en bak nog 5 minuten tot de uien iets zacht zijn. Schenk eerst de hete bouillon erbij, dan de rode wijn. Voeg laurier, kruidnagel, stroop en ketjap toe en verkruimel de ontbijtkoek boven de pan. Breng aan de kook, doe het deksel erop en laat minstens 3 uur zacht pruttelen. Lekker met aardappelpuree en rode kool. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden