PlusWeekmenu

Weekmenu: wat zullen we deze week eens eten?

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer onder andere snelle noedels met biefstuk en mango.

Maandag: Couscoussalade met garnalen in tortillabowl

Couscoussalade met garnalen in een tortilla bowl Beeld
Couscoussalade met garnalen in een tortilla bowl

Ingredië̈nten voor 2 personen
- 150 gr couscous
- 2 el mosterd
- 2 el honing
- 1 el Griekse yoghurt
- 4 el olijfolie
- peper en zout
- 2 volkorentortilla’s
- 250 gr wokgarnalen
- 1 el ketjap
- 1 avocado
- 1 mango
- 100 gr verse spinazie
- 1 tl zwart sesamzaad
- optioneel: 1 takje koriander

Bereidingswijze

1.Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen. Maak ondertussen de dressing door de mosterd met honing, Griekse yoghurt en de helft van de olijfolie te mengen. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.

2.Verwarm de oven voor op 180°C. Leg elke tortilla in een ovenbestendig schaaltje en zorg dat de tortilla’s tegen de randen omhoog staan. Smeer in met 1/4 van de olijfolie en bak de tortilla bowls in ongeveer 8 min. goudbruin.

3.Verwarm de overige olijfolie in een koekenpan en bak de wokgarnalen in 5 min. gaar met de ketjap.

4.Schil en ontpit ondertussen de avocado en mango en snijd in blokjes.

5.Meng de spinazie in een grote kom met de couscous, garnalen, avocado en mango. Breng op smaak met peper en zout. Vul de tortillabowls met de couscous­salade en garneer met sesamzaad en de dressing. ­Serveer evt. met grofgesneden koriander.

Dinsdag: Moink balls met mango-barbecuesaus

MOINK balls met mango-barbecuesaus Beeld
MOINK balls met mango-barbecuesaus

Ingredië̈nten voor 4 personen
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 1 mango
- 2 tl worchestersaus
- 1 el HP saus
- 1 el appelazijn
- ½ tl chilivlokken
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 2 el tomatenketchup
- ½ bosje peterselie
- 1 takje rozemarijn
- 500 gr rundergehakt
- 1 ei
- 40 gr paneermeel
- 80 ml vloeibare slagroom
- 1 tl knoflookpoeder
- 10 plakken gerookt ontbijtspek
- 1 el BBQ rub/kruiden

Bereidingswijze

1.Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Verwarm de olie in een steelpan en fruit de sjalot en knoflook aan. Snijd de mango in stukken. Voeg toe en bak 2 min. mee. Voeg de worchestersaus, HP saus, appelazijn, chilivlokken, paprikapoeder en tomatenketchup toe. Zet het vuur uit en maal de mango-barbecuesaus fijn met een staafmixer. Zet in de koelkast.

2.Leg 2 handen eiken rooksnippers op een stuk aluminiumfolie (+/- 30 cm). Vouw dicht en prik er vervolgens gaatjes in. Leg direct op de hete kolen.

3.Hak de peterselie en rozemarijn . Meng het gehakt met ei, paneermeel, slagroom, knoflookpoeder, peterselie, rozemarijn, zout en peper. Kneed en rol 20 balletjes.

4.Snijd de ontbijtspek in de lengte. Rol om elk balletje een reep spek en zet vast. Bestrooi met de BBQ-kruiden. Gril de moink balls. Ze moeten binnenin gaar zijn, maar het spek mag niet verbranden.

5.Serveer de moink balls met de mango-barbecuesaus.

Woensdag: Groene gazpacho met croutons

Groene gazpacho met croutons Beeld
Groene gazpacho met croutons

Ingredië̈nten voor 4 personen
- 2 sneetjes (oud) brood
- 2 el olie
- 1/3 tl knoflookpoeder
- peper en zout
- 2 komkommers
- 200 gr diepvrieserwten, ontdooid
- 2 el extra vierge olijfolie
- 3 takjes verse munt
- 50 ml water
- 1 citroen

Bereidingswijze

1.Snijd het brood in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Verhit de olie in een pan. Bak hierin de croutons in 5 min. goudbruin. Breng op smaak met knoflookpoeder, peper en zout.

2.Schaaf met een kaasschaaf 1 komkommerlint per persoon.

3.Meng de rest van de komkommers met de doperwten, extra vierge olijfolie, munt, het water en de rasp en het sap van de citroen in een blender. Mix tot een gladde soep. Houd wat doperwten en blaadjes munt apart ter garnering.

4.Verdeel de gazpacho over de glaasjes of kommen. Garneer met de croutons, blaadjes munt, doperwten en de komkommerlinten.

Donderdag: Snelle noedels met biefstuk en mango

Snelle noedels met biefstuk en mango Beeld
Snelle noedels met biefstuk en mango

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 2 biefstukken
- 150 gr volkorennoedels
- 1 mango
- 150 gr broccoli
- 1 wortel
- 1 el olijfolie
- 2 el ketjap
- 50 gr ongezouten roomboter
- peper en zout
- 1 el sesamzaadjes

Bereidingswijze

1.Laat de biefstukken buiten de koelkast op kamertemperatuur komen. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.

2.Snijd ondertussen de mango in blokjes, de broccoli in kleine roosjes en de wortel in plakjes. Verwarm de olijfolie met de ketjap in een koekenpan. Bak de broccoli en wortel 5 min. aan. Meng hier de noedels en mango doorheen. Verdeel de noedels over de borden.

3.Laat de roomboter volledig smelten in een koekenpan en bak de biefstuk aan beide kanten 1 min. Breng op smaak met peper en zout. Neem ze uit de pan en laat in aluminiumfolie 5 min. rusten. Snijd in reepjes.

4.Leg de reepjes biefstuk op de noedels en maak af met wat sesamzaad.

Vrijdag: Pita kip-ketjap met muntsaus

Pita kip ketjap met muntsaus Beeld
Pita kip ketjap met muntsaus

Ingredië̈nten voor 2 personen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 kippendijfilets
- 3 el olijfolie
- 2 el ketjap
- 4 el honing
- 1 tl sambal
- 1 tl verse gember, gehakt
- 1 tl citroensap
- 2 grote volkoren pitabroodjes
- handje verse munt
- 4 el Griekse yoghurt
- zout
- ½ komkommer
- handje rucola

Bereidingswijze

1.Snipper de ui en snijd of pers de knoflook. Snijd de kippendijfilets in stukken. Verhit 1/3 van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui en de knoflook 2 à 3 min. Voeg de kip toe en bak bijna gaar. Voeg vervolgens de ketjap, de helft van de honing, sambal, gember en het citroensap bij de kip. Bak de kip nog 5 min. in de saus.

2.Bereid de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bereid de muntsaus door de munt, Griekse yoghurt met wat zout en de overige honing en olijfolie pureren met een staafmixer of in de blender.

3.Snijd de komkommer in de lengte door en snijd in plakjes. Snijd de pitabroodjes open en vul met komkommer, rucola en kip-ketjap. Serveer de gevulde broodjes met de muntsaus.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden