PlusWeekmenu

Weekmenu: wat zullen we deze week eens eten?

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer onder andere Witlof met parmaham en Parmezaanse kaas.

Maandag: Rijstomelet met garnalen

Rijstomelet met garnalen. Beeld
Rijstomelet met garnalen.

Ingrediënten (2 personen)
- 6 eieren
- 2 el kookroom
- 1 el sojasaus
- 3 el oestersaus
- 1 el sesamolie
- 4 bosuitjes
- 75 g voorgekookte rijst
- olie
- 10 grote garnalen, rauw en gepeld
- 5 el tomatenketchup
- 1 el gembersiroop
- 1 el ketjap
- 1 el chilisaus
- 2 tl vissaus
- 4 takjes verse koriander
- 1 limoen
- 1 el sesamzaadjes

Bereidingswijze
1.Verwarm de oven voor op 180°C. Kluts de eieren en meng met de kookroom, sojasaus, oestersaus en sesamolie. Snijd 2 bosuitjes in ringen en roer deze samen met de rijst door het eimengsel.

2.Verhit wat olie in een ovenbestendige pan en bak hierin het eiermengsel circa 1 min. Roer af en toe door. Plaats de pan in het midden van de oven en bak het eiermengsel in 10 à 15 min gaar.

3.Meng de tomatenketchup, gembersiroop, ketjap, chilisaus en vissaus tot een foe yong hai-saus.

4.Pluk de blaadjes van de takjes koriander, snijd de overige 2 bosuitjes in dunne reepjes en snijd de limoen in partjes.

5.Serveer de omelet met de foe yong hai-saus, garnalen, blaadjes koriander, bosui en sesamzaadjes. Garneer met een partje limoen.

Dinsdag: Witlof met parmaham en Parmezaanse kaas

Witlof met Parmezaanse kaas en parmaham. Beeld
Witlof met Parmezaanse kaas en parmaham.

Ingrediënten (2 personen)
- 2 stronken witlof
- zout en peper
- 1 takje tijm
- 2 eieren
- 50 g crème fraîche
- 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 4 plakjes parmaham
- 40 g panko (Japans paneermeel)
- rasp van ½ citroen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 4 groene olijven, fijngehakt
- 1 el roomboter
- 200 g vastkokende aardappelen
- 4 takjes bieslook, fijngehakt
- boter, om in te bakken

Bereidingswijze
1.Verwarm de oven voor op 200ºC. Halveer de stronken witlof. Kook de witlof in een pan met ruim water en wat zout in circa 4 min gaar. Giet af en laat uitlekken.

2.Ris de blaadjes van het takje tijm. Meng 1 ei met de tijm, crème fraîche en Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout en peper. Wikkel de gehalveerde witlof in de plakken parmaham en leg in een ovenschaal. Giet hier het ei-kaasmengsel overheen.

3.Bak in circa 10 min goudbruin in de oven.

4.Meng ondertussen de panko met de citroenrasp, knoflook, olijven en roomboter. Strooi dit over de witlof en plaats 5 min terug in de oven.

5.Schil en rasp de aardappelen. Meng met 1 ei en de bieslook en breng op smaak met zout en peper. Houd wat bieslook apart voor de garnering.

6.Smelt boter in een koekenpan. Schep met een lepel kleine porties van het aardappelmengsel in de pan en druk voorzicht plat. Bak de aardappelkoekjes een paar min aan beide kanten, totdat ze goudbruin kleuren.

7.Serveer de witlof met aardappelkoekjes en garneer met bieslook.

Woensdag: Polentafriet met gegrilde groenten

Polentafriet met gegrilde groenten en guacamole. Beeld
Polentafriet met gegrilde groenten en guacamole.

Ingrediënten (2 personen)
- 450 ml groentebouillon
- 150 g polenta
- 2 el ongezouten roomboter
- ½ tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl gedroogde oregano
- 100 g spruitjes
- 100 gr sperziebonen
- ½ broccoli
- 30 g paneermeel
- ½ sjalot
- 1 avocado
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 2 takjes peterselie

Bereidingswijze
1.Verwarm de oven voor op 200°C. Breng de bouillon aan de kook. Voeg de polenta toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer hierna de roomboter, rozemarijn, ½ tl paprikapoeder en oregano door de polenta. Voeg naar smaak zout en peper toe.

2.Verdeel de polenta op een plaat en spreid uit tot een plak van ongeveer een ½ cm dikte. Laat afkoelen.

3.Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd de broccoli in roosjes. Leg de groenten op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, zout en peper. Bak in 20 min gaar.

4.Snijd de afgekoelde polenta in repen van ongeveer

1 cm breed en 8 à 10 cm lang. Meng het paneermeel met 1 tl zout en ½ tl peper. Besprenkel de polenta­frieten met olijfolie en haal door het paneermeel.

5.Verwarm een flinke scheut olijfolie in een diepe koekenpan. Bak de polentafrietjes goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

6.Snipper de sjalot. Schep het vruchtvlees uit de avocado en meng met de knoflook, sjalot, ½ tl paprikapoeder en peterselie tot guacamole. Breng op smaak.

7.Serveer alles bij elkaar.

Donderdag: Borrelplank met mediterrane mezze

Borrelplank met mediterrane mezze. Beeld
Borrelplank met mediterrane mezze.

Ingrediënten (2 personen)
- 100 g falafel
- 1 avocado
- 1 el crème fraîche
- 2 teentjes knoflook
- 1 Libanees platbrood
- 3 geroosterde paprika’s
- 1 tl gemalen komijn
- 1 el balsamicoazijn
- 50 g walnoten
- ½ tl cayennepeper
- ½ tl paprikapoeder
- sap van ½ limoen
- 100 g amandelyoghurt
- 4 el extra vergine olijfolie
- 1 tl za’atar
- 1 aubergine
- 1 tros cherrytomaten
- 100 hummus naturel
- 50 g Griekse olijven

Bereidingswijze

1.Bereid de falafel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Lepel de avocado uit. Pureer de avocado met de crème fraîche, 1 uitgeperste knoflookteen en paprikapoeder tot een guacamole.

2.Maal in een keukenmachine de paprika’s, zout, peper, komijn, balsamicoazijn, walnoten, 1 teen knoflook, cayennepeper en limoensap tot een paprikadip.

3.Schenk de amandelyoghurt in een schaaltje. Garneer met extra vergine olijfolie en za’atar.

4.Verhit een beetje olie in een grillpan. Halveer de aubergine in de lengte en snijd in lange parten. Rooster de aubergine en cherrytomaten aan het takje in de grillpan circa 8 min tot er grillstrepen ontstaan.

5.Serveer de guacamole, paprikadip, yoghurtdip en hummus in aparte schaaltjes. Zet ze op de borrelplank, samen met het Libanees brood, falafel, olijven, gegrilde aubergine en tomaatjes.

Vrijdag: Frietje rendang met zoetzure groenten

Frietje rendang met zoetzure groenten. Beeld
Frietje rendang met zoetzure groenten.

Ingrediënten (2 personen)
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- 250 g riblappen
- 170 ml kokosmelk
- 35 g santen (kokoscrème)
- 1/3 rode peper, fijn gesneden
- ½ tl korianderzaad
- 10 g sereh (citroengras)
- 1 ½ tl kurkuma
- 1 steranijs
- 30 g wortel
- ½ rode ui
- 30 g koolrabi
- 30 g bloemkool
- 80 g suiker
- 80 ml azijn
- 500 g friet

Bereidingswijze
1.Verwarm de oven voor op 150°C. Snijd de sjalotten in halve maantjes en de knoflook fijn. Snijd het vlees in grove stukken. Verwarm olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Voeg vervolgens de sjalotten en knoflook toe. Voeg de kokosmelk en santen toe en roer door. Voeg tot slot de rode peper, korianderzaad, sereh, kurkuma, steranijs en een snufje zout toe.

2.Zet de braadpan met deksel in de oven en gaar de rendang ongeveer 3 uur. Roer de rendang om het halfuur door. De rendang is klaar als het vlees uit elkaar valt.

3.Snijd intussen de wortel, rode ui en koolrabi heel fijn en de bloemkool in hele kleine roosjes.

4.Meng in een steelpan de suiker, azijn en een snufje zout en breng aan de kook. Voeg de groenten toe en breng aan de kook. Laat de groenten 10 sec doorkoken, zet het vuur uit, giet af en laat afkoelen.

5.Bak de friet volgens de aanwijzingen op de verpakking.

6.Serveer de friet met de rendang en daarop de zoetzure groenten.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden