Weekmenu

Weekmenu: wat zullen we deze week eens eten?

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer: cola kipspiezen en zeetong.

Maandag: Gevulde courgette met couscous

Gevulde courgette met couscous. Beeld
Gevulde courgette met couscous.

Ingrediënten (2 personen)
- 2 courgettes
- 3 el olijfolie
- 2 tl za’atar
- 2 el pijnboompitten
- 150 gr volkoren couscous
- 1 rode paprika
- 2 bosuien
- 75 gr granaatappelpitjes
- zout en peper
- 1 el limoensap
- 200 gr geitenkaas
- 2 takjes peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2.Snijd de courgettes in de lengte doormidden en hol uit. Bewaar het vruchtvlees. Besmeer de binnenkant van de courgettes met 1 el olijfolie en strooi de za’atar eroverheen. Bak in 20 min. gaar in het midden van de oven.

3.Hak ondertussen het vruchtvlees van de courgettes fijn en bak kort aan in een koekenpan.

4.Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.

5.Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de rode paprika in kleine blokjes en de bosuien in dunne ringen.

6.Meng de couscous met het vruchtvlees van de courgette, rode paprika, bosui, granaatappel- en pijnboompitten. Breng op smaak met zout en peper.

7.Maak een dressing van 2 el olijfolie en het limoensap. Meng deze door de couscous.

8.Vul de courgettes met de couscous en verkruimel hier de geitenkaas overheen. Garneer met peterselie.

Dinsdag: Po’boys met krokante kip en koolsalade

Po’boys met krokante kip en koolsalade. Beeld
Po’boys met krokante kip en koolsalade.

Ingrediënten (4 personen)
- 4 krokante kipschnitzels
- 1 grote sjalot
- 80 gr augurken
- 200 ml mayonaise
- 2 tl cajunkruiden
- 2 el mosterd
- Sap en rasp van 1 citroen
- peper en zout
- 125 gr gesneden witte kool
- 75 gr gesneden rode kool
- 75 gr gesneden wortel
- 4 kleine baguettes
- 2 tomaten
- ¼ komkommer

Bereidingswijze

1.Bak de kipschnitzels 10 min. in de oven op 180°C of bak ze 4 min. aan beiden kanten in een koekenpan. Snijd in stukken.

2.Snipper de sjalot en snijd de augurken in kleine blokjes. Meng voor de saus de mayonaise met de sjalot, augurk, cajunkruiden, mosterd, sap en rasp van de citroen en breng op smaak met peper en zout.

3.Maak de koolsalade door de witte kool, rode kool en wortel met de helft van de saus te mengen.

4.Bak de baguettes af volgens de aanwijzingen op de verpakking.

5.Snijd de tomaten en komkommer in plakjes. Beleg de broodjes met de koolsalade, plakjes tomaat en komkommer, de krokante kipschnitzel en eventueel nog wat extra saus.

Woensdag: Cola kipspiezen met barbecuesaus

Cola kipspiezen met barbecuesaus. Beeld
Cola kipspiezen met barbecuesaus.

Ingrediënten kipspiezen (4 personen)
- 1 blikje cola (330 ml)
- 100 gr donkere basterdsuiker
- 2 uien, in grove stukken
- 2 teentjes knoflook, gepeld en geplet
- 2 el sojasaus
- 20 gr barbecue rub
- 600 gr kippendijfilet, in blokjes

Ingrediënten barbecuesaus
- 1 blikje cola (330 ml)
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- 10 gr barbecue rub
- 2 uien, fijngesnipperd
- 2 el azijn
- 2 el worcestersaus
- 2 el donkere basterdsuiker
Optioneel: gebakken uitjes en/of bosui

Bereidingswijze

1.Meng de cola met de basterdsuiker, uien, knoflook, sojasaus en barbecue rub en marineer de kip hier minimaal 2 uur in. Schep de kip uit de marinade en breng 200 ml van de marinade in een steelpannetje aan de kook. Kook in totdat ongeveer de helft van de marinade over is.

2.Rijg de kipblokjes aan houten prikkers en gril de kip­saté op de barbecue (of in een grillpan) 6 à 7 min. aan iedere kant. Bestrijk de kip met de ingekookte marinade en gril nog eens 30 sec. aan iedere kant.

3.Begin met de bereiding van de barbecuesaus.Meng alle ingrediënten in een diepe pan en breng aan de kook. Laat de saus 45 min. op laag vuur langzaam inkoken tot deze dik wordt en donker kleurt.

4.Serveer de kipspiezen met de barbecuesaus en garneer eventueel met gebakken uitjes en gesneden bosui.

Donderdag: Zeetong ‘meunière’ met frisse salade

Zeetong 'meunière' met frisse salade. Beeld
Zeetong 'meunière' met frisse salade.

Ingrediënten (2 personen)
- 40 gr bloem
- 1 verse zeetong
- peper
- 50 gr ongezouten roomboter
- 1½ citroen
- 5 middelgrote tomaten
- 1 groene appel
- 50 gr gemengde sla
- 2 el olijfolie
- 3 takjes peterselie

Bereidingswijze

1.Verdeel de bloem over de bodem van een diepe schaal.

2.Dep de zeetong droog en breng op smaak met peper. Haal de zeetong door de bloem en druk goed aan, zodat de bloem blijft plakken aan de vis.

3.Smelt de helft van de roomboter in een grote koekenpan. Zodra de boter gesmolten en heet is, kan de vis in de pan. Bak de vis in 2 min. per kant goudbruin.

4.Voeg de rest van de boter toe aan de pan. Pak een lepel en houd de pan schuin zodat de boter makkelijk over de vis kan worden geschept. Schep continu een flinke lepel gesmolten boter over de vis gedurende 2 min. Blus de boter af met het sap van een halve citroen.

5.Snijd de tomaten in kwarten en de appel in schijfjes. Meng met de sla. Maak een dressing van het sap van een halve citroen en olijfolie. Meng de dressing door de salade.

6.Hak de peterselie fijn en snijd een halve citroen in plakken.

7.Serveer de zeetong met de botersaus, peterselie, plakjes citroen en de salade.

Tip
Extra lekker met geroosterde aardappeltjes.

Vrijdag: Zoete aardappelchips en kikkererwten

Zoete aardappelchips en geroosterde kikkererwten. Beeld
Zoete aardappelchips en geroosterde kikkererwten.

Ingrediënten aardappelchips (2 personen)
- 2 zoete aardappels
- 2 tl zonnebloemolie
- ½ tl grof zeezout
- ½ tl chilivlokken

Ingrediënten geroosterde kikkererwten
- 400 gr kikkererwten
- 2 el zonnebloemolie
-1 tl paprikapoeder
- ½ tl chilipoeder
- 1 tl rozemarijn, gedroogd
- peper en zout

Bereidingswijze zoete aardappelchips

1.Verwarm de oven voor op 150°C.

2.Was de zoete aardappels. Snijd de zoete aardappels met een mandoline of een scherp mes in plakjes.

3.Meng in een kom de zoete aardappelschijfjes met zonnebloemolie, zout en chilivlokken. Hussel tot alle schijfjes licht bedekt zijn met de olie en specerijen.

4.Leg de zoete aardappelschijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in het midden van de oven in circa 40 min. gaar en krokant. Keer regelmatig om voor het beste resultaat.

Bereidingswijze geroosterde kikkererwten

1.Verwarm de oven voor op 150°C.

2.Giet de kikkererwten af en spoel ze schoon. Leg de kikkererwten op een droge, schone theedoek en dep droog.

3.Meng in een kom de kikkererwten met de olie, specerijen en peper en zout naar smaak. Verdeel de kikker-erwten over een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal.

4.Rooster de kikkererwten in circa 20 à 25 min. goudbruin en krokant in de oven. Hussel regelmatig voor het beste resultaat.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden