PlusWeekmenu

Weekmenu: wat zullen we deze week eens eten?

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer: frachos en kalfsschnitzel.

Maandag: Chorizo-garnalenspies met bloemkool

Chorizo-garnalenspiezen met bloemkool. Beeld
Chorizo-garnalenspiezen met bloemkool.

Ingrediënten (2 personen)
- 100 gr kleine bloemkoolroosjes
- 1 tl paprikapoeder
- ¼ tl chilipoeder
- ¼ tl komijn
- 100 gr chorizoworst
- 6 grote garnalen
- 1 bloemkool
- 2 el ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 30 ml halfvolle melk
- ½ tl nootmuskaat
- 1 citroen
- 50 gr Griekse yoghurt, 10% vet
- 1 el honing
- 1 teentje knoflook
- 5 takjes bieslook
- 2 takjes peterselie

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven op 200°C. Meng de bloemkoolroosjes met paprikapoeder, chilipoeder, komijn en 2 el olijfolie. Leg op een bakplaat en bak in circa 12 min.

2.Snijd de chorizo in 6 plakken van ongeveer 1 cm dik. Rijg 3 garnalen en 3 plakken chorizoworst om en om op de spies. Herhaal dit met de andere spies.

3.Snijd de bloemkool in roosjes en kook in 10 min. gaar in ruim water met een snufje zout. Giet af en maal in een keukenmachine met de boter, halfvolle melk, nootmuskaat, 1 tl zout en ½ tl peper tot een puree.

4.Bak de spiezen in een hete grillpan in 10 min. aan beide kanten gaar en goudbruin. Halveer de citroen en gril de halve citroenen aan de binnenkant 5 min. mee.

5.Meng de Griekse yoghurt met honing. Pers de knoflook en hak de bieslook fijn. Meng dit bij de yoghurt en honing tot een dip.

6.Hak de peterselie fijn. Serveer de spiezen met de bloemkoolpuree en bloemkoolroosjes. Garneer met de gegrilde citroen, knoflook-yoghurtdip en peterselie.

Dinsdag: Kalfsschnitzel, gepofte aardappel en prei

Kalfsschnitzel met gepofte aardappel en prei. Beeld
Kalfsschnitzel met gepofte aardappel en prei.

Ingrediënten (2 personen)
- 2 grote aardappels
- peper en zout
- 2 kalfsoesters
- 1 ei
- 50 gr bloem
- 150 gr paneermeel
- 4 el bakboter
- 1 citroen
- 1 prei
- 50 ml kookroom
- 1 el grove mosterd
- 4 takjes bieslook
- 80 gr crème fraîche

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de aardappels met schil schoon. Breng een pan met water en wat zout aan de kook. Kook de aardappels in 10 min. gaar.

2.Droog de aardappels af en wikkel in aluminiumfolie. Pof de aardappels circa 30 min. in de oven.

3.Sla de kalfsoesters tussen 2 bakpapiertjes plat. Breng op smaak met peper en zout. Klop het ei los in een diep bord. Doe in een ander bord een laagje bloem en in een derde bord paneermeel. Haal de kalfsoesters door de bloem, door het ei en tot slot door het paneermeel.

4.Smelt de bakboter in een ruime koekenpan. Bak de schnitzels 3 min. per kant goudbruin en krokant. Snijd de citroen in plakken en zet apart.

5.Was de prei en snijd in grove stukken. Breng een pan met water en wat zout aan de kook. Kook de prei in 10 min. gaar. Giet af en roer de kookroom en mosterd door de prei.

6.Hak de bieslook fijn. Meng de crème fraîche met de bieslook en peper en zout naar smaak. Haal de aardappels uit de aluminiumfolie en snijd in de lengte in. Vul de gepofte aardappels met het crème fraîche-mengsel.

7.Serveer de kalfsschnitzel met de gevulde gepofte aardappel, de romige prei en schijfjes citroen.

Woensdag: Visburger met yoghurtsaus

Visburger met yoghurtsaus. Beeld
Visburger met yoghurtsaus.

Ingrediënten (2 personen)
- 1/2 komkommer
- 2 radijsjes
- 1 sjalot
- 2 el wittewijnazijn
- 120 gr witvis (bv. pangasiusfilet)
- 2 eieren
- rasp van ½ citroen
- 6 el paneermeel
- 1 el kokosolie
- 8 gr bieslook
- 4 tl kappertjes
- 2 augurken
- klein handje verse dille
- 6 el volle yoghurt
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- 2 volkoren broodjes
- 50 gr gemengde sla

Bereidingswijze

1.Snijd de komkommer in linten. Snijd de radijsjes en sjalot in plakjes. Doe de groenten in een kom en giet de azijn, 1 tl suiker en een snufje zout erbij. Meng door elkaar en zet apart.

2.Steek de vis uit in een rondje.

3.Maak 3 schaaltjes: een met geklopte eieren, een met paneermeel en de derde met 6 el bloem en citroenrasp.

4.Bestrooi de vis met zout en peper. Haal de vis eerst door het bloemmengsel, vervolgens door het ei en als laatst door het paneermeel. Herhaal dit nog een keer.

5.Bak de vis in kokosolie in circa 7 min op laag vuur. Laat de visburger uitlekken op een stukje keukenpapier.

6.Voor de saus: hak de bieslook, kappertjes, augurk en dille fijn. Meng yoghurt, paprikapoeder, knoflookpoeder en de gehakte kruiden tot een sausje.

7.Rooster de opengesneden broodjes in een pan. Verdeel een lepel saus op de bodem en leg daarop de visburger. Maak af met de ingelegde groenten en sla.

Donderdag: Tortilla’s met groene groenten en esfenaj


Tortilla's met groene groenten en esfenaj. Beeld
Tortilla's met groene groenten en esfenaj.

Ingrediënten dressing (2 personen)
- 1 el grove mosterd
- 2 el citroensap
- 2 el honing
- 2 takjes verse dille

Ingrediënten esfenaj
- 40 gr ongebrande amandelen
- 200 gr hummus, naturel
- 4 takjes dille
- 4 takjes dragon
- 4 takjes peterselie
- 2 takjes munt
- 2 handjes babyspinazie
- 1 el citroensap

Ingrediënten tortilla’s
- 1/3 komkommer
- 10 rauwe sugarsnaps
- 1½ avocado
- 6 kleine tortillawraps
- 6 takjes verse koriander

Bereidingswijze

1.Mix met een garde de mosterd met het citroensap en de honing. Voeg 8el olijfolie toe. Meng het geheel tot een gladde dressing. Hak de dille fijn en voeg deze toe. Rooster de amandelen in een droge pan. Houd een handje apart ter decoratie en hak deze fijn. Mix de rest in een blender fijn tot amandelmeel.

2.Voeg daarna de hummus, verse kruiden, babyspinazie en het citroensap toe. Mix dit tot één geheel. Garneer de esfenaj met de overgebleven verse kruiden.

3.Snijd de komkommer in blokjes en de sugarsnaps in dunne reepjes. Halveer de avocado en snijd in plakjes.

4.Verwarm de tortillawraps in de pan en draai om.

5.Haal de tortillawraps uit de pan en besmeer het midden met 1 el esfenaj en leg daarop plakjes avocado, komkommer en sugarsnaps.

6.Sprenkel wat dressing over de tortilla, verdeel de stukjes amandelen en top af met wat verse koriander.

Vrijdag: Frachos met guacamole

Frachos (nacho-frietjes) met guacamole. Beeld
Frachos (nacho-frietjes) met guacamole.

Ingrediënten (4 personen)
- 700 gr verse Franse friet
- 3 el raapzaad- of zonnebloemolie
- 150 gr cheddar, geraspt
- 1 rode ui, gesnipperd
- 300 gr rundergehakt
- 1 zakje taco seasoning mix
- 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
- 150 gr cherrytomaten, in partjes
- 150 gr guacamole*
- 125 gr sour cream
- 10 gr koriander, grof gehakt
- eventueel ter garnering: bosui, rode peper, limoen

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 200˚C. Schep de friet om met 2 el olie, leg op een bakplaat en bak 20 minuten. Schep na 10 minuten de friet om. Schep de friet over in een ovenschaal, verdeel de cheddar eroverheen en zet nog eens 10 minuten in de oven.

2.Verhit 1 el olie in een hapjespan en fruit de rode ui 1 minuut. Voeg het gehakt toe en bak rul. Bak de tacokruiden kort mee, voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel 10 minuten sudderen.

3.Haal de frachos uit de oven, schep de tacosaus, tomatenpartjes en guacamole eroverheen en garneer met de sour cream en koriander. Voeg naar smaak nog extra bosuiringetjes, gehakte rode peper en limoenpartjes toe.

*Zelf guacamole maken? Nodig: 1 sjalot, ½ limoen, 1 rode peper, 1 teentje knoflook, 1 tomaat, 2 avocado’s, peper en zout. Snipper de sjalot, pers de halve limoen uit, hak de rode peper en knoflook fijn, verwijder de zaadlijsten uit de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schil de avocado’s, haal de pit eruit en prak het vruchtvlees grof. Meng de avocado met de rest van de ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden