PlusWeekmenu

Weekmenu: wat zullen we deze week eens eten?

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer onder andere vegan kapsalon met oesterzwamshoarma

Maandag: Avocado-courgettesoep met feta

Avocado-courgette soep met feta Beeld
Avocado-courgette soep met feta

Ingredië̈nten voor 2 personen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 courgette
- zout en peper
- 200 ml groentebouillon
- 2 avocado’s
- 2 el crème fraîche
- 100 g feta

Bereidingswijze

1.Snipper de ui en pers de knoflook. Verhit olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 2 à 3 min. Snijd ondertussen de courgette in blokjes en voeg die toe. Bak in 5 min. bijna gaar en breng op smaak met zout en peper. Voeg de bouillon toe en laat 10 min. koken.

2.Pureer de groenten met een staafmixer. Ontpit 2 ­avocado’s en schep het vruchtvlees door de soep. Pureer nogmaals. Proef de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

3.Verdeel de soep over 2 kommen en garneer met crème fraîche en verkruimelde feta.

Dinsdag: Kipsaté in romige tandoorimarinade

null Beeld

Ingredië̈nten voor 4 personen
- 600 g kipdijfilet
- 5 el volle yoghurt
- 2 el tandoorisaus
- 5 cm gember, geraspt
- rasp van 1 limoen
- ½ bosje munt, fijngehakt
- 2 tl zout
- 1 rode ui
- ½ witte kool
- 1 grote wortel
- 1 el wittewijnazijn
- ½ tl gemalen peper
- 1 el suiker

Bereidingswijze

1.Snijd de kipdijfilet in blokjes van 2 bij 2 cm. Meng de yoghurt, tandoorisaus, gember, limoenrasp, munt en de helft van het zout in een kom tot een marinade. Schep een paar eetlepels van de marinade in een apart kommetje. Voeg de kip toe aan de grote kom marinade en hussel goed door elkaar. Zet in de koelkast en laat minimaal 1 uur intrekken.

2.Snijd de rode ui in ringen en de witte kool in fijne reepjes. Snijd de wortel met een spiraalsnijder in mooie krullen. Meng in een kom de wittewijnazijn, de andere helft van het zout, peper en suiker en roer goed door. Voeg de gesneden groenten toe en laat ook 1 uur marineren in de koelkast.

3.Haal de kip uit de marinade en rijg 3 kipblokjes op elke spies. Gril de kipsaté op direct vuur op de barbecue tot de kip gaar en krokant is.

4.Laat de zoetzure groenten uitlekken. Serveer de kipsaté met de zoetzure groenten en de apart gehouden marinade als dip.

Tip: bak voor een volledige avondmaaltijd 150 g aardappeltjes per persoon krokant erbij.

Woensdag: Kabeljauw met salsa van sinaasappel

Kabeljauw met salsa van sinaasappel, tomaat en olijven Beeld
Kabeljauw met salsa van sinaasappel, tomaat en olijven

Ingredië̈nten voor 2 personen
- 1 sinaasappel
- 3 romatomaten
- 60 g zwarte olijven
- 1 teentje knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 takje munt
- 300 g krieltjes
- klontje boter
- peper en zout
- 1 tl gedroogde peterselie
- 2 kabeljauwhaasjes (250 à 300 g)

Bereidingswijze

1.Schil de sinaasappel en verwijder zoveel mogelijk van de vliesjes. Verdeel de sinaasappel in partjes en snijd die in stukjes van ongeveer 1 à 2 cm. Probeer ­tijdens het snijden het sap van de sinaasappel op te vangen in een kom.

2.Snijd de tomaten in parten en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Voeg de stukjes sinaasappel en tomaat toe aan de kom met het sinaasappelsap. Snijd de olijven in plakjes en voeg toe aan de salsa.

3.Snijd het teentje knoflook fijn. Voeg samen met de olijfolie toe aan de salsa. Versnipper de blaadjes van het takje munt boven de kom en meng het geheel.

4.Schil de krieltjes, kook 7 min. in ruim water en giet

af. De aardappelen hoeven niet volledig gaar te zijn. Verwarm een klontje boter in een pan en bak de krieltjes. Breng op smaak met peper, zout en peterselie.

5.Breng de kabeljauwhaasjes op smaak met peper en zout en bak de vis ongeveer 5 min. per kant tot deze gaar is.

6.Serveer de kabeljauwhaasjes samen met de gebakken krieltjes en schep hier de salsa overheen.

Donderdag: Vegan kapsalon met oesterzwamshoarma

Vegan kapsalon met oesterzwamshoarma Beeld
Vegan kapsalon met oesterzwamshoarma

Ingredië̈nten kapsalon voor 2 personen
- 2 zoete aardappels
- 100 g oesterzwammen
- 1 el plantaardige mayonaise
- 2 el plantaardige yoghurt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 tl gedroogde bieslook
- 50 g geraspte plantaardige kaas
- ¼ krop ijsbergsla en ½ rode ui
- 6 cherrytomaatjes
- ¼ komkommer

Ingredië̈nten shoarmakruiden
- 2 tl korianderpoeder
- 5 tl komijnpoeder
- 4 tl paprikapoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl kerriepoeder
- mespuntje zout en mespuntje chilipoeder

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven op 200°C. Was de zoete aardappels en snijd ze in frieten. Meng ze in een kom met 1 el olie. Bak de frietjes 30 min. Keer halverwege om. Breng op smaak met peper en zout.

2.Meng alle ingrediënten voor de shoarmakruiden.

3.Scheur de oesterzwammen in reepjes. Meng in een kommetje 1 el olie met 1 el shoarmakruiden. Voeg dit toe aan de oesterzwamreepjes en meng dit. Bak de ­oesterzwamshoarma 5 min. in een koekenpan.

4.Meng voor de knoflooksaus de mayonaise met yoghurt, knoflook, bieslook en wat peper en zout.

5.Leg de zoete aardappelfriet in een ovenschaal. Strooi de geraspte kaas over de frietjes en leg daarop de oesterzwamshoarma. Zet de ovenschaal 5 min. in de oven.

6.Snijd de ijsbergsla en rode ui in reepjes, halveer de cherrytomaatjes en snijd de komkommer in plakjes.

7.Top de kapsalon af met de overige ingrediënten.

Vrijdag: Cheeseburger met uienringen en saus

Cheeseburger met uienringen en burgersaus Beeld
Cheeseburger met uienringen en burgersaus

Ingredië̈nten voor 2 personen
- 2 uien
- 100 g bloem
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 100 ml karnemelk
- 1 ei
- 50 g panko
- ½ sjalot
- 8 plakjes augurk
- 4 el mayonaise
- 1½ el ketchup
- 1 el augurkensap
- mespuntje cayennepeper
- 1 tomaat
- 6 blaadjes krulsla
- 1 klontje boter
- 2 hamburger
- 4 plakken cheddarkaas
- 2 hamburgerbroodjes

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de uien in ringen. Meng in een kom de bloem met paprikapoeder en een ½ tl zout. Giet de helft van het bloemmengsel in een andere kom en voeg de karnemelk en het ei toe. Roer door elkaar. Meng in een derde kom de panko met 2 el olie. Haal de uienringen eerst door de bloem, vervolgens door het eimengsel en als laatste door de panko. Leg de uienringen op een met bakpapier beklede bakplaat en zet in het midden van de oven. Keer de uienringen na 5 min. om en bak ze nog eens 5 min.

2.Maak de burgersaus. Snijd de sjalot en 2 plakjes augurk fijn. Meng deze met de mayonaise, ketchup, het augurkensap, zout en de cayennepeper. Roer goed door.

3.Snijd de tomaat in plakken. Was de blaadjes krulsla.

4.Smelt een klontje boter in een koekenpan. Bak hierin de hamburgers aan beide zijden bruin in ongeveer 8 min. Leg op elke burger 2 plakken cheddarkaas en bak deze 1 min. mee.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden