PlusWeekmenu

Weekmenu: wat zullen we deze week eens eten?

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer tortilla en haricotsvertssalade.

Maandag: Sticky kipdrumsticks met rijstsalade

Sticky kipdrumsticks met rijstsalade. Beeld
Sticky kipdrumsticks met rijstsalade.

Ingredië̈nten (2 personen)

- 6 kipdrumsticks
- 4 el barbecuesaus
- 2 el honing
- 6 plakken ontbijtspek
- 100 gr pandanrijst
- 50 gr diepvrieserwten
- 100 gr sperziebonen
- ½ komkommer
- 1 avocado
- 50 gr gemengde sla
- 2 takjes peterselie
- 1 el yoghurt
- ½ el mayonaise
- zout en peper

Bereidingswijze

1.Snijd het vlees aan de smalle onderkant van de kipdrumstick rondom het bot los. Duw het vlees richting het dikkere gedeelte zodat het botje vrij komt, maar zorg ervoor dat het vlees aan het botje blijft zitten.

2.Meng de barbecuesaus met de honing. Besmeer de kip met de helft van de marinade.

3.Bak de kip in een ruime koekenpan in circa 15 min. rondom goudbruin. Haal de kip uit de pan en wikkel iedere kipdrumstick in een plak ontbijtspek. Besmeer met de overgebleven marinade en bak nog 10 min. in dezelfde pan tot de kip gaar is.

4.Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en halveer deze. Kook de sperziebonen en doperwten de laatste 5 min. mee. Snijd de komkommer en avocado in blokjes.

5.Meng de groenten met de rijst en sla. Hak de peterselie fijn. Maak een dressing door de peterselie te mengen met de yoghurt, mayonaise en zout en peper naar smaak. Maak de rijstsalade aan met de dressing.

6.Serveer de kip met de rijstsalade.

Dinsdag: Romige visschotel met prei en broccoli

Romige visschotel met prei en broccoli. Beeld
Romige visschotel met prei en broccoli.

Ingredië̈nten (2 personen)
- 1 el olijfolie
- 2 schelvisfilets
- 1 prei
- 3 takjes verse dragon
- 400 gr broccoliroosjes
- 2 el ongezouten roomboter
- 1 el bloem
- 200 ml halfvolle melk
- 50 ml groentebouillon
- 1 tl grove mosterd
- 40 gr panko (of paneermeel)
- 1 teentje knoflook, geperst
- zout en peper
- ½ citroen, in partjes

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een ovenschaal in met de olijfolie.

2.Snijd de vis in grove stukken. Snijd de prei in ringen en was goed met water. Snijd de dragon fijn en meng met de vis, prei en broccoliroosjes.

3.Smelt 1 el roomboter in een steelpannetje en voeg de bloem toe. Roer goed met een garde en kook 3 min. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer met de garde tot er een gladde saus ontstaat. Roer als laatste de groentebouillon en de mosterd door de saus.

4.Verdeel de groenten en vis over de ovenschaal en schenk hier de saus overheen. Bak in 20 min. in het midden van de oven gaar.

5.Smelt ondertussen de overgebleven boter in een koekenpan. Bak hierin de panko met de knoflook en wat zout en peper goudbruin en krokant.

6.Serveer de ovenschotel met de krokante panko en partjes citroen.

Woensdag: Haricotsvertssalade met knapperige ham

Haricotsvertssalade met krokante ham. Beeld
Haricotsvertssalade met krokante ham.

Ingredië̈nten (2 personen)

- 400 gr haricots verts
- snufje zout
- 20 gr pijnboompitten
- 4 plakken rauwe ham
- 8 rode radijsjes
- 100 gr cherrytomaten
- 50 gr gemengde sla
- 1 el kappertjes
- 1 ciabatta
- 1 el ongezouten roomboter
- 1 teentje knoflook, geperst
- ½ tak verse rozemarijn, fijngesneden
- ½ citroen
- 70 gr Griekse yoghurt, 10% vet
- 1 tl extra vergine olijfolie
- 20 gr blauwe kaas

Bereidingswijze

1.Kook de haricots verts in ruim water met een snufje zout in circa 5 min. gaar. Kook ze niet langer, zo houden ze een bite. Laat uitlekken.

2.Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Zet apart. Bak de rauwe ham in dezelfde droge koekenpan knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

3.Snijd de radijsjes in plakjes en halveer de cherrytomaten. Meng de gemengde sla met de radijsjes, tomaten en kappertjes in een schaal. Verdeel de haricots verts hierover en verkruimel de rauwe ham grof over de salade.

4.Snijd of scheur de ciabatta in grove stukken. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de ciabatta goudbruin met de knoflook en rozemarijn.

5.Pers de halve citroen uit. Mix in een keukenmachine de Griekse yoghurt, olijfolie, het citroensap en de blauwe kaas tot een gladde dressing.

6.Serveer de haricotsvertssalade met de ciabattacroutons en de dressing.

Donderdag: Knapperige tortilla met tomatensalsa

Knapperige tortilla met tomatensalsa. Beeld
Knapperige tortilla met tomatensalsa.

Ingredië̈nten (2 personen)

- 1 Spaanse peper
- 1 ui
- 4 rijpe cherrytomaten
- 8 gr verse koriander
- ½ tl zout
- 2 el olie
- 2 tortilla’s

Bereidingswijze

1.Verwijder de steel van de Spaanse peper en snijd in vieren. Snijd de ui in grove stukken. Verhit op hoog vuur een grill- of koekenpan. Gril de Spaanse peper en cherrytomaten kort lichtbruin. Maal de Spaanse peper, cherrytomaten, ui, koriander en zout in de blender tot een gladde salsa. Houd wat koriander apart ter garnering.

2.Verhit de olie in een koekenpan op laag vuur. Leg de tortilla in de olie en bak deze rustig aan beide kanten goudbruin en knapperig.

3.Haal de tortilla uit de pan en smeer de salsa over de warme tortilla. Garneer met wat blaadjes koriander.

Tip: Liever iets minder pittig? Verwijder dan de zaadlijsten uit de Spaanse peper. Serveer de tortilla’s met een soepje of een frisse salade voor het diner.

Vrijdag: Pasta alla checca

Pasta alla checca. Beeld
Pasta alla checca.

Ingredië̈nten (2 personen)

- 430 gr rijpe vleestomaten
- 1 teentje knoflook
- 60 ml extra vergine olijfolie
- 1 tl zout
- ½ tl vers gemalen peper
- 20 verse blaadjes basilicum + extra ter garnering
- 140 gr pasta
- 20 gr pijnboompitten
- 20 gr Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

1.Snijd de vleestomaten in blokjes en snijd het teentje knoflook fijn. Voeg dit in een kom samen met de olijfolie, zout, peper en 20 basilicumblaadjes. Laat dit minimaal een half uur staan zodat alle smaken goed met elkaar mengen.

2.Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de pasta met het tomatenmengsel.

3.Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een droge pan.

4.Serveer de pasta met geroosterde pijnboompitjes, vers geraspte Parmezaanse kaas en extra basilicumblaadjes

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden