PlusWeekmenu

Weekmenu: wat zullen we deze week eens eten?

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer onder andere: pita pizza quattro formaggi en fruits de mer.

Maandag: Vega gyros met feta en olijventzatziki

Vegetarische gyros met feta en olijventzatziki. Beeld
Vegetarische gyros met feta en olijventzatziki.

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 5 takjes verse munt
- 1 teentje knoflook
- 25 gr groene olijven
- 50 gr feta
- 2/3 komkommer
- 100 gr Griekse yoghurt
- peper en zout
- ½ rode ui
- ½ doosje cherrytomaatjes
- 4 grote pita’s
- 1 el olijfolie
- 175 gr vegetarische gyros
- 100 gr ijsbergsla, fijngesneden

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 220˚C. Snijd de muntblaadjes, knoflook en olijven fijn en de feta in kleine blokjes. Rasp de helft van de komkommer fijn. Meng de munt, knoflook, olijven, feta en geraspte komkommer met de Griekse yoghurt tot een tzatziki. Breng op smaak met peper en zout.

2.Snijd de rode ui en de rest van de komkommer in dunne plakjes en de tomaatjes door de helft. Leg de pita’s in de oven en bak deze in 4 minuten warm en licht knapperig. Verhit ondertussen 1 el olijfolie in een pan en bak de vegetarische gyros knapperig.

3.Beleg de pita’s met ijsbergsla, komkommer, tomaatjes, rode ui, vegetarische gyros en de zelfgemaakte tzatziki.

Dinsdag: Kip parmezaan met gegrilde groenten

Kip Parmezaan met salade van gegrilde groenten. Beeld
Kip Parmezaan met salade van gegrilde groenten.

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 6 el olijfolie
- 2 tl suiker
- 390 gr tomatenblokjes
- 4 kipdijfilets
- 6 el bloem
- 1 ei, losgeklopt
- 6 el paneermeel
- 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- ½ tl gedroogde salie
- ½ tl gedroogde tijm
- 1 bol mozzarella, in plakjes
- 2 wortels
- ½ courgette
- 75 gr waterkers
- 40 gr pompoenpitten
- 1 el extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven op 170°C. Snipper de sjalot en knoflook fijn. Verwarm 1/3 van de olijfolie in een steelpan en fruit de sjalot 2 min. Voeg knoflook toe en fruit 2 min. mee. Voeg de suiker en de tomatenblokjes toe en bak 3 min. zachtjes mee. Laat de saus afkoelen.

3.Breng de kip op smaak met peper en zout. Haal de kip eerst door een kommetje bloem, dan door een kommetje met ei en vervolgens door een kommetje met paneermeel, parmezaan, salie en tijm.

4.Bak de kip op middelhoog vuur in 2/3 van de olijfolie.

5.Leg de kip in een ovenschaal en schep op ieder stuk kip 2 el tomatensaus. Leg hierop 2 plakken mozzarella. Plaats de ovenschaal 15 min. in de oven.

6.Maak de salade door de wortels en courgette in plakken te snijden en te grillen in een grillpan. Haal uit de pan en meng samen met de waterkers en pompoenpitten. Maak af met extra vierge olijfolie en zout.

7.Haal de kip uit de oven en serveer met salade en saus.

Woensdag: Pastasalade to go

Pastasalade to go. Beeld
Pastasalade to go.

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 150 gr volkoren penne
- ½ komkommer
- 1 avocado
- 100 gr cherrytomaten
- 180 gr zwarte olijven, zonder pit
- 1 el olijfolie
- 100 gr feta

Bereidingswijze

1.Bereid de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen in een kom.

2.Snijd de komkommer in plakjes, de avocado in blokjes en halveer de cherrytomaten. Voeg de komkommer, avocado, tomaten, olijven en olijfolie toe aan de kom met pasta. Verkruimel hier de feta over en schep alles goed door elkaar.

3.Verdeel de pastasalade over 2 schaaltjes of goed afsluitbare bakjes om mee te nemen voor onderweg.

Donderdag: Pita pizza quattro formaggi

Pita pizza quattro formaggi. Beeld
Pita pizza quattro formaggi.

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 4 pitabroodjes
- 4 el tomatenpassata
- peper en zout
- 1 bol mozzarella
- 40 gr feta
- 50 gr gorgonzola
- 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 2 takjes verse basilicum

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 180ºC. Besmeer de pitabroodjes met een laagje tomatenpassata. Breng op smaak met peper en zout.

2.Snijd de mozzarella in plakken en verkruimel de feta en gorgonzola. Verdeel de 4 kazen over de pitabroodjes en bak de pizza’s 20 min. in het midden van de oven, totdat de kaas is gesmolten. Top de pizza’s af met wat verse basilicum.

Vrijdag: Fruits de mer

Fruits de mer. Beeld -
Fruits de mer.Beeld -

Ingredië̈nten voor 2 personen

- 8 coquilles
- 8 reuzengarnalen, ongepeld
- 500 gr mosselen
- 2 maïskolven
- 2 el kruidenboter
- 100 gr zeekraal
- 5 takjes platte peterselie
- 10 gr bieslook
- 5 takjes dille
- 1 teentje knoflook
- 1 citroen
- 4 el olijfolie extra vergine
- 1 tl grof zeezout
- 60 gr aioli
- 100 gr surimiflakes
- 125 gr wakame
- 100 gr ansjovis, vers
- 100 gr rivierkreeftjes
- 50 gr viseitjes
- 1 zak ijsklontjes

Bereidingswijze

1.Besprenkel de garnalen en coquilles met olijfolie, peper en zout. Bak de garnalen 4 min. in een pan op hoog vuur. Bak de coquilles in dezelfde pan in ongeveer 1-2 min. aan beide kanten gaar. Zet apart.

2.Bereid de mosselen. Blancheer de maïskolven, snijd in stukken en gril met de kruidenboter. Blancheer de zeekraal 3 min. in hetzelfde vocht. Laat uitlekken.

3.Snijd de peterselie, bieslook en dille fijn. Snipper de knoflook. Meng de kruiden, knoflook, citroenrasp, extra vergine olijfolie, zwarte peper en het zeezout in een kom. Voeg het sap van een halve citroen toe.

4.Serveer de aioli in een schaaltje. Vul een schaal met ijsklontjes. Verdeel de garnalen, coquilles, mosselen, maïskolven, zeekraal, surimi, wakame, ansjovis, rivierkreeftjes en viseitjes over het ijs. Zet de schaaltjes met vinaigrette en aioli ertussen. Serveer koud.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden