Weekendtips

Weekendtips: van terrastival tot apenkooien

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Bezoek het terrastival op het Hembrugterrein of leer over het nut van vervelen.

Amsterdam Roots heeft dit keer een online programma. Beeld Haluk Can Yasan
Amsterdam Roots heeft dit keer een online programma.Beeld Haluk Can Yasan

Verzamelde tekeningen

Door de sluiting van Arti et Amicitiae in coronatijd ontstond bij het ­bestuur het verlangen om de verbinding tussen de kunstenaars levendig te houden. Zo ontstond A Doodle a Day, een collectief kunstwerk. Alle leden werden uitgenodigd om middels schetsen, notities of poëtische invallen uitdrukking te geven aan kwetsbaarheid, vreugde, liefde, angst, troost, en alles wat ons mens maakt. Deze doodles zijn nu te ­bewonderen in een tentoonstelling.

T/m 15 juli, €3, vooraf reserveren via 020 6245134, Arti et Amicitiae, Rokin 112

A Doodle a Day Beeld Minne de Groot
A Doodle a DayBeeld Minne de Groot

Third Culture Kids

Na bijna veertig jaar fysieke festivaledities komt Amsterdam Roots dit keer met een online programma. Het festival begint aankomend weekend met het thema ‘Third Culture Kids’: mensen die opgroeien tussen verschillende culturen. Donderdag zullen gesprekken plaatsvinden over de invloed van verschillende culturen op persoonlijke ontwikkeling en zaterdag komen drie storytellers aan het woord, onder wie Robin Block, die vanuit persoonlijke ervaringen een brug probeert te leggen tussen de Nederlandse en Indonesische cultuur.

Donderdag t/m zaterdag: 20.30-21.30 uur, zondag vanaf 21.00 uur, gratis, livestream via www.amsterdamroots.nl

The Americas

De Braziliaanse gitarist Rogério ­Bicudo was een hoogtepunt in het programma van Theater De Roode Bioscoop vorig jaar. Dit jaar komt hij terug en neemt je in The Americas mee op een muzikale reis door het Amerikaanse continent. Bicudo brengt het werk van verschillende componisten ten gehoor, onder wie Duke Ellington, Leo Brouwer en Hermeto Pascoal. De muziek varieert van americana tot Braziliaanse klassieke muziek.

Zondag 28 juni, 16.00 en 20.00 uur, €20, Theater De Roode Bioscoop

Rogério ­Bicudo Beeld Pepe Ainsua
Rogério ­BicudoBeeld Pepe Ainsua

Zomerzang

Nationale Opera en Ballet is weer open voor live publiek. Het theater presenteert Zomerzang: een concertserie met Nederlandse operazangers die live zullen optreden. Komende vrijdag en zaterdag zijn uitverkocht, maar voor de zondag zijn nog plekken beschikbaar. Op deze dag bundelen bariton Michael Wilmering en pianist Daan Boertien de krachten en brengen muziek ten gehore van onder anderen Beethoven, Ravel en William Bolcom.

Zondag, 14.00-15.00 uur, €40, Nationale Opera en Ballet, Amstel 3

Apenkooi bij Jeugdland

Zondag is de voorlopig laatste keer dat Sportlab wordt gehouden; een sportprogramma voor kinderen dat plaatsvindt op het terrein van Jeugdland. Vorige week kwam freerunning aan bod, dit keer is er een apenkooi­parcours met toegang in tijdvakken. Kinderen van 4 t/m 7 jaar zijn welkom van tien tot elf uur, kinderen van 8 t/m 12 jaar daarna, van elf tot twaalf. Aanmelden kan via de Facebookpagina van Jeugdland.

Zondag 28 juni, 10.00-12.00 uur, gratis, Jeugdland, Valentijnkade 131

Jeugdland Beeld
Jeugdland

De zwarte identiteit in Amerika

Racisme en de zwarte en witte identiteit in de Verenigde Staten wordt al jaren ter discussie gesteld, onder andere door de kunstenaar, filmmaker en cinemafotograaf Arthur Jafa. De expositie van zijn werken Love Is The Message, The Message Is Death en The White Album in De Balie is verlengd tot en met zondag 28 juni. In The Message Is Death uit 2016, wordt in een video van zeven minuten de Afro-Amerikaanse identiteit onderzocht via hedendaagse beelden. Daarnaast is The White Album uit 2018 een nietsontziend portret van witte mensen in hedendaags Amerika. Het is de eerste keer dat deze twee kunstwerken samen tentoongesteld worden en de eerste keer dat The White Album in Nederland te zien is.

Tot en met 28 juni, De Balie

Het nut van vervelen

Door Covid-19 hebben we te maken gekregen met zeeën aan ‘verplichte’ vrije tijd. Het programma ‘Doe eens Helemaal Niks’ in de Balie gaat dieper in op het nut van vervelen. Evolutie­bioloog Tijs Goldschmidt en stress-deskundige en journalist Wilma de Rek gaan met elkaar in gesprek over hoe we in deze tijd omgaan met al die vrije uren en hoe dit zich verhoudt tot de stijgende burn-outcijfers. Ook Justin Samgar is aanwezig. Hij vertelt over zijn ervaring met een burn-out op 29-jarige leeftijd.

Donderdag, 20.00 uur, €18 (€15 voor studenten), De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10

Doe eens Helemaal Niks Beeld Czarek Sokolowski AP
Doe eens Helemaal NiksBeeld Czarek Sokolowski AP

Terrastival

Vanaf dit weekend is de hele zomer het ‘terrastival’ op het Hembrugterrein geopend. Vanaf Amsterdam op fiets­afstand, maar je kunt ook een boot – de Hembrug Express (€9,50 voor een retourtje) – pakken vanaf Centraal. Je dient vooraf te reserveren voor het terras of een activiteit. Zo is er een theatercarrousel, waar korte voorstellingen worden gegeven, en een lichtshow van twee techno dj’s. Of bezoek het Festival Museum, waar je nostalgische festivalprops kunt bekijken.

Zaterdag en zondag, 12.00-23.00 uur, gratis entree, Zaandam, Hemkade 18

Terrastival Beeld
Terrastival

Swingen in de Tolhuistuin

Zaterdag geeft De Dons Band in de Tolhuistuin een optreden vol verkleedpartijen en diverse muziekstijlen, van rap en reggae tot smartlap. Dons (Door Ontwikkelen Na School) is een BSO die creativiteit bij kinderen stimuleert. Naar aanleiding van teksten die kinderen aandragen zijn liedjes ontstaan. Zing mee met nummers als Tijger in een poezenpak en luister naar een smartlap over limonade.

Zaterdag 27 juni, 14.00 uur, €10, Tolhuistuin

De DONS Band  Beeld Ewald Zomer
De DONS BandBeeld Ewald Zomer

La Rêve vanuit Paradiso

Paradiso is voorlopig nog verboden ­terrein voor grootschalige live evenementen, dus organiseren ze nu online clubnights. Deze avonden worden live uitgezonden vanuit een nagenoeg leeg Paradiso en elke week gehost door iemand anders uit het Amsterdamse nachtleven. Deze week: La Rêve. Verwacht elektronische muziek die tegen techno aanhangt, geïnspireerd door surrealisme.

Zaterdag, 20.00-00.00 uur, livestream via Facebook en YouTube

Paradiso Beeld
Paradiso
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden