Weekendtips

Weekendtips: van speurtocht tot Valentijnsdag in een hotel

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast elf evenementen. Vier Valentijnsdag in het Volkshotel of leer schilderen als Vincent van Gogh.

Bo Broek en Anna Livia de Kort
De kinderspeurtocht van Amsterdam Oude Stad. Beeld -
De kinderspeurtocht van Amsterdam Oude Stad.Beeld -

Kinderspeurtocht

Geschiedenis van de stad

In de twee kinderspeurtochten van Amsterdam Oude Stad leren kinderen van 6 tot 12 jaar over de geschiedenis van de stad. In de Oude Stad-versie ­komen onder meer Chinatown, de Noord/Zuidlijn en het Paleis op de Dam aan bod. De Jordaanspeurtocht gaat langs het Muizenhuis, het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje en veel speeltuin­tjes. Een speurtochtpakket bevat een routekaart en de stoppunten met ­foto’s, informatie en een vraag, waarbij je moet rekenen, tekenen, puzzelen of logisch moet nadenken.

€25 per speurtochtpakket, amsterdamoudestad.nl.

Boom Chicago en De Gouden Reael met de digitale Valentijnsavond. Beeld Studio Roestvrij
Boom Chicago en De Gouden Reael met de digitale Valentijnsavond.Beeld Studio Roestvrij

Digital Valentines Show

Comedyavond

Boom Chicago organiseert met restaurant De Gouden Reael een digitale ­Valentijnsavond met diner. De volledige cast van Boom Chicago speelt een Digital Valentines Show, waarbij de spelers suggesties uit de Zoomchat vissen om ter plekke sketches mee te maken. ­Muzikant Sacha Hoedemaker begeleidt de cast. Ook zal comedian Stacey Smith een liefdesquiz hosten via webtool Kahoot. Het diner bereid je thuis, aan de hand van ­instructies van chef-kok Alain Caron. Op het menu staan ­onder meer een pithivier, een hartige Franse taart, en ­savooiekool.

Zondag, 18.00-21.00 uur, €49,50 per persoon, boomchicago.nl.

Het Volkshotel biedt Valentijnspakketten aan. Beeld Fabian Hijlkema
Het Volkshotel biedt Valentijnspakketten aan.Beeld Fabian Hijlkema

Valentijnspakket

Logeren in het Volkshotel

Het Volkshotel heeft een Valentijnspakket inclusief driegangendiner in een daarvoor omgebouwde hotelkamer, met livemuziek vanaf de gang. Na je overnachting wacht ’s ochtends een mimosa-ontbijt. En er is nog meer te doen: neem een duik in het bubbelbad, verkleed je in vintagewinkel Goldie Pawn of speel een spelletje in de woonkamer.

Alleen nog plek op zondag, vanaf €129 per persoon, volkshotel.nl.

Anne Franks Europa

Online geschiedenisreis

De non-profitorganisatie Washington, DC History & Culture organiseert op ­zaterdag een virtuele reis door het ­leven van Anne Frank. Het programma is voor mensen die meer willen weten over het leven van Frank dat niet in haar dagboek beschreven is. Het verhaal wordt verteld aan de hand van de plaatsen in Duitsland, Nederland en Polen waar haar leven zich heeft afgespeeld.

Zaterdag, 17.00-18.30, gratis, meetup.com.

Pakhuis de Zwijger met theatervoorstelling Fok me hokje. Beeld -
Pakhuis de Zwijger met theatervoorstelling Fok me hokje.Beeld -

Fok me hokje

Gender en seksualiteit

Pakhuis de Zwijger organiseert een ­gesprek over de lessen die we kunnen trekken uit de theatervoorstelling Fok me hokje, over gender en seksuele oriëntatie. Bijvoorbeeld hoe het is om uit de kast te komen, maar ook wat zo moeilijk is aan het accepteren van verschillen. Te gast zijn onder anderen de Amsterdamse jongeren die deelnamen aan de voorstelling, directeur Maryse Knook van Open Schoolgemeenschap Bijlmer en René Strik, ondernemer in gender en seksualiteit.

Vrijdag, 20.30 uur, gratis, dezwijger.nl.

De Amsterdammer(tje) verkiezingen. Beeld Amsterdammer(tje) verkiezingen: Jurre Rompa
De Amsterdammer(tje) verkiezingen.Beeld Amsterdammer(tje) verkiezingen: Jurre Rompa

Amsterdammer(tje)

Online verkiezingen

De prijzen voor de verkiezingen ­Amsterdammer en ­Amsterdammertje van het Jaar zijn om grote en kleine hoofdstedelingen die hun medemens helpen in het zonnetje te zetten. Dit jaar genomineerd: Diana Sardjoe, die met Stichting Moeder probeert om zonen op het juiste pad te houden, en Gianni da Costa, die ongedocumenteerden bijstaat tijdens de coronacrisis. Burgemeester Femke Halsema reikt de prijzen uit.

Zondag, 15.30-18.00 uur, gratis, amsterdammervanhetjaar.nl.

Reunited, van de Balie als opening van het Human Rights Weekend. Beeld -
Reunited, van de Balie als opening van het Human Rights Weekend.Beeld -

Human Rights Weekend

Online film en nagesprek

Dit jaar opent het Human Rights Weekend met een online screening van de film Reunited. Daarin volgt regisseur Mira Jargil een Syrisch gezin dat door oorlog afzonderlijk van elkaar leeft, verspreid over de hele wereld. Na de film schakelt de regisseur in via Zoom voor een Q&A, net als Rana Agha, een van de hoofdrolspelers. Ze zullen praten over hun ervaringen met oorlog en bureaucratie. Ook is er een gesprek tussen ­Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, en directeur Bill Frelick van Human Rights Watch, onder leiding van moderator Anne-Marijn ­Epker.

Vrijdag, 20.30 uur, gratis, debalie.nl.

Radio Melkweg. Beeld Julia Mira
Radio Melkweg.Beeld Julia Mira

Radio Melkweg

DJ-streamingplatform

Radio Melkweg programmeert wekelijks twee dj’s: een gevestigde naam en een opkomend talent. Deze vrijdag leidt Dave Clarke de show, met Julia ­Mira (foto) als talent. De Britse techno-dj Clarke neemt dj en beeldend kunstenaar Mira uit Estland mee in een radioavond vol post-punk en experimentele elektronica. De Melkweg wil met dit platform muziek laten horen, maar later komen er wellicht onder meer liveshows bij.

Elke vrijdag, 17.00-19.00 uur, gratis, melkweg.nl.

Let's Paint like Van Gogh van het Van Gogh Museum. Beeld -
Let's Paint like Van Gogh van het Van Gogh Museum.Beeld -

Schilderen als Van Gogh

Tutorials en kleurplaten

Op het YouTubekanaal van het Van Gogh Museum staan de tutorials Let’s Paint like Van Gogh. In de video’s wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een echte Van Gogh kunt naschilderen; van stilleven en zelfportret tot landschap. Onder begeleiding van relaxte hiphopbeats leer je om de unieke schilderstijl van de kunstenaar te imiteren. Voor de jongsten zijn er kleurplaten om thuis te printen en eerst op te oefenen.

Gratis, vangoghmuseum.nl.

De Romeinse tragedies van het Internationaal Theater Amsterdam. Beeld Jan Versweyveld
De Romeinse tragedies van het Internationaal Theater Amsterdam.Beeld Jan Versweyveld

Romeinse tragedies

Zes uur Shakespeare

Zondag organiseert Internationaal Theater Amsterdam een bijzondere marathonvoorstelling: Romeinse tragedies van Shakespeare in een modern jasje. De zes uur durende theatervoorstelling van regisseur Ivo van Hove ­bestaat uit drie stukken: Coriolanus, ­Julius Caesar en Antonius & Cleopatra, die live worden opgenomen en uitgezonden. Met onder anderen Hans Kesting, Chris Nietvelt (foto) en Gijs Scholten van Aschat.

Zondag, 15.00- 21.00 uur, €12,50, ita.nl

De Grote 11-Kroegentocht

In Noord

Nu de Elfstedentocht er dit jaar definitief niet in zit, organiseert café de Ceuvel een eigen Tocht der Tochten. Deelnemers starten bij een van de elf deelnemende horecazaken in Noord en ontvangen daar een rittenkaart. Ze vervolgen hun weg langs tien andere locaties. Wie een consumptie koopt krijgt een stempel, en bij een volle kaart wacht een beloning. Misschien iets minder heroïsch dan het echte werk, maar niet minder leuk. It giet oan!

Zaterdag 13 februari, gratis, deceuvel.nl

Reageren? weekendtips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden