Weekendtips

Weekendtips: van paasbrunch tot tulpenwandeling

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast elf evenementen. Bezoek het Tulpfestival of doe de kinderspeurtocht op de NDSM-werf.

Anna Livia de KortElla Santhagens en Janna Toepoel
Pakhuis de Zwijger houdt een avond over de koopwoningmarkt. Beeld
Pakhuis de Zwijger houdt een avond over de koopwoningmarkt.

De Socratesbeker

Filosofieboek van het jaar

Wie schreef het afgelopen jaar het urgentste, oorspronkelijkste en ­prikkelendste Nederlandstalige ­filosofieboek? Vrijdag wordt de ­Socratesbeker 2021 uitgereikt. Tijdens deze feestelijke zoomsessie introduceren de auteurs hun boeken. Een van de genomineerden is hoogleraar filosofie Ruud Welten, die het boek Sartre in de reeks Elementaire deeltjes schreef. De moderator van de avond, filosoof en politicoloog Thomas Muntz, gaat met alle genomineerden in gesprek, waarna de prijs zal worden uitgereikt.

Vrijdag, 18.00-19.30 uur, spui25.nl/programma/de-socratesbeker-2021

Betaalbaar wonen

Livecast

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen een huis kan kopen? Pakhuis de Zwijger organiseert een avond over de ongelijkheid op de koopwoningmarkt. Sprekers zijn onder anderen universitair docent bestuurskunde Stéfanie André en Eeke van der Wal, een van de oprichters van platform Plek om te wonen. Van der Wal vertelt hoe zij jongeren en experts wil verbinden, zodat zij een gezamenlijk geluid kunnen laten horen om de woningmarkt toegankelijk te maken. De avond wordt geleid door ­programmamaker Charley Fiedeldij Dop.

Vandaag, 20.00 uur, gratis, dezwijger.nl

Super Speurtocht

NDSM-kinderwerf

De Super Speurtocht in Noord. Beeld geen credits
De Super Speurtocht in Noord.Beeld geen credits

Tijdens de Super Speurtocht op de NDSM-werf gaan kinderen op zoek naar letters om daarmee één woord te vormen. De tocht gaat langs de IJ-helling, Street Art Museum Amsterdam en de NDSM-loods. Ook loop je langs verschillende schepen en moet je bijvoorbeeld de naam van zo’n schip ontdekken. Speurtocht volbracht en puzzel opgelost? Dan krijg je een verrassing bij de bar van Noorderlicht.

Zaterdag t/m maandag, 12.00 tot 17.00 uur, noorderlichtcafe.nl

Voorproefje Van Gogh

Online tentoonstelling

In het Van Gogh Museum is een online voorproefje te zien van de tentoonstelling Ongekend, met een selectie kunstwerken die de afgelopen tien jaar aan het museum zijn toegevoegd. Deze schilderijen, tekeningen, prenten, sculpturen en brieven zijn niet alleen van Van Gogh, maar ook van kunstenaars als Edvard Munch, Henri de ­Toulouse-Lautrec en Claude Monet. Bezoekers kunnen vanuit huis door het museum ‘wandelen’ langs een aantal hoogtepunten van de selectie.

Gratis, vangoghmuseum.nl

Brunch met bubbels

Paasovernachting

Easter Brunch bij het INK Hotel. Beeld Abacapress/ Barbara Zonzin
Easter Brunch bij het INK Hotel.Beeld Abacapress/ Barbara Zonzin

Het INK Hotel op de Nieuwezijds Voorburgwal organiseert een Easter Snooze & Brunch. Na een overnachting krijg je een paasbrunch inclusief bubbels op bed. Het menu bestaat uit pannenkoeken met vers fruit, een quinoasalade, blini’s met zalm, macarons, croissants, cupcakes en een fles cava. Uitchecken is om 17.00 uur, dus je hebt de hele ­middag om de brunch soldaat te maken.

Vandaag t/m zondag, €97 per persoon, ink-hotel-amsterdam.com

Le Food Walk

Culinaire stadswandeling

Le Food Walk. Beeld geen credits
Le Food Walk.Beeld geen credits

Sangria, takoyaki-oliebollen of een Atlantische octopus: tijdens Le Food Walk kun je deze en andere hapjes en drankjes bij verschillende restaurants afhalen. De vijf routes van zo’n zes kilometer lang liggen in Oost, De Pijp, Centrum en Oud-Zuid. Ook kun je een lange wandeling van ruim acht kilometer boeken, die begint in Oost en eindigt aan de oostkant van het Centrum. Deze wandeling gaat onder meer langs de restaurants Baut Oost en Entrepot. Starten kan bij meerdere locaties, daar krijg je een stempelkaart. Je kunt ook kiezen voor een ­vegetarische ­wandeling.

Vrijdag t/m maandag, vanaf €39,50, ­lefoodwalk.nl

The Reason I Jump

Online filmvertoning

The Reason I jump, online te zien bij De Balie in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Beeld geen credits
The Reason I jump, online te zien bij De Balie in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme.Beeld geen credits

Ter ere van de NVA Autismeweek vertonen de Nederlandse Vereniging voor Autisme en De Balie de documentaire The Reason I Jump. Deze vertelt het persoonlijke verhaal van een niet-sprekende autistische jongen uit Japan met een unieke kijk op leven met autisme. Psycholinguïst Hans van Balkom en mededirecteur van Mentech Eric Riegen bespreken de film en vertellen over nieuwe communicatietech­nologieën voor mensen met een ­communicatiestoornis.

Vandaag, 20.00 uur, €8,50, debalie.nl

Acrobatische dans

Online voorstelling

De ITALive-reeks Triptych. Beeld Virginia Rota
De ITALive-reeks Triptych.Beeld Virginia Rota

Tijdens de eerste dansvoorstelling van de ITALive-reeks treedt het Belgische dansgezelschap Peeping Tom op. Choreografen Gabriela Carrizo en Franck Chartier maakten de voorstelling Triptych: The Missing Door, The Lost Room en The Hidden Floor. Drie verhalen waarin de acrobatische performers zich in duistere droomwerelden begeven. Decorstukken krijgen een eigen leven en slokken personages op.

Zaterdag, 20.30 uur,€12,50, ita.nl

3D-uitgaan

Online concert

Zaterdag organiseert de Melkweg de High Tea 3D Audio Livestream. Hierin draait het record label High Tea in samenwerking met festivalapp Woov verschillende drum-’n-bass-sets van onder anderen Black Sun Empire, T&Sugah, Dustkey en Zazulicht. Bij aanvang van de stream kun je een avatar kiezen, waarmee je kunt rondlopen door virtuele ruimtes. Ook kun je met andere avatars kletsen of raven. De muziek is digitaal bewerkt, waardoor het klinkt alsof je in de Melkweg staat.

Zaterdag, 20.00 uur, €2,99, melkweg.nl

Tulpfestival

Wandelroute

Het Tulpfestival is door de hele stad te zien. Beeld Getty Images
Het Tulpfestival is door de hele stad te zien.Beeld Getty Images

Nu de lente is aangebroken en de bomen en bloemen in bloei staan, gaat het Tulpfestival weer van start. Vanaf vandaag kun je op tientallen locaties in de stad kleurrijke tulpen bewonderen; van de Kalverpassage en het Mercatorplein tot Eye Filmmuseum en de Vijzelgracht. Download de gratis tulpenroute op de website om te zien welke soorten op de verschillende locaties groeien.

De hele maand april, gratis, tulpfestival.com

De Grote Amsterdam Quiz

Digitale voorronde

Wie was Gerrit de Stotteraar? Welke sport werd in 1923 door het Amsterdamse stadsbestuur verboden? Hoe heette de olifant die Rembrandt in 1637 tekende? Dit is een greep uit de vragen van de eerste Grote Amsterdam Quiz, die in 2019 plaatsvond. Er komt nu een tweede editie, voor alle liefhebbers van (Amsterdamse) geschiedenis. Inschrijven kost €4,50 en kan tot zaterdag 12 uur via de website van De Nieuwe Kerk. Zaterdagmiddag wordt de digitale voorronde live gestreamd. De beste spelers gaan door naar de finale op zaterdag 28 augustus. De uiteindelijke winnaar ontvangt daar een reischeque ter waarde van €1500 en mag voortaan de titel ‘Amsterdamkenner van het Jaar’ voeren.

Zaterdag, 16.00 uur, €4,50, De Grote Amsterdam Quiz

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden