Weekendtips

Weekendtips: van online festival tot expo-wandelroute

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast negen evenementen. Wandel de borduurexpo-route in Noord of doe mee aan online festival Semifest Live.

Anna Livia de Kort en Bjarn van den Berg
Reinier Zonneveld zal zaterdag het programma in de A’DAM Toren afsluiten. Beeld Cooper Seykens
Reinier Zonneveld zal zaterdag het programma in de A’DAM Toren afsluiten.Beeld Cooper Seykens

Van koken tot techno

Semifest Live

Vanuit de A’DAM Toren wordt zaterdag een divers programma gestreamd dat aftrapt met de kookrubriek Bites. Eetschrijver Vanja van der Leeden zal Indonesisch koken. Singer-songwriter Lucas Hamming speelt solo een akoestische set, met na afloop een live Q&A via Zoom. Techno-dj’s Mees Salomé en Reinier Zonneveld (foto) draaien beiden een set van één uur. Laatstgenoemde, die zaterdag zijn 30ste verjaardag viert, sluit daarmee de avond af.

Zaterdag, 19.00 uur, gratis, semifest.live.

Oh Oh Den Haag

Programma De Balie

In aanloop naar de verkiezingen heeft De Balie een online verkiezingsprogramma samengesteld: Oh Oh Den Haag: verkiezingsretoriek! Vrijdag worden de retorische ‘trucjes’ van politici geanalyseerd en wordt teruggeblikt op de beste politieke speeches van de ­afgelopen campagnes. Theatermaker Eveline van Rijswijk, politiek commentator Jurjen van den Bergh, filosoof Eva Groen-Reijman en politiek verslaggever Laurens Boven praten er met elkaar over.

Vrijdag, 20.00 uur, gratis, debalie.nl.

Stadsdichter Gershwin Bonevacia presenteert de 24e editie van Poetry Night Amsterdam. Beeld Isaac Kojo Owusu
Stadsdichter Gershwin Bonevacia presenteert de 24e editie van Poetry Night Amsterdam.Beeld Isaac Kojo Owusu

Samen

Online poëzieavond

Zondag wordt de 24ste editie van Poetry Night Amsterdam gelivestreamd, met als thema ‘samen’, midden in de Poëzieweek die vandaag begint. Dichters, onder wie Soufia Zahri en Klaas-Aart Kok, dragen elk een of twee ­gedichten voor die ze voor de ­gelegenheid schreven. Stadsdichter Gershwin Bonevacia (foto) presenteert het gedichtenfestijn en ­interviewt de dichters na afloop. De stream is te volgen via de Facebook- en Instagrampagina van Poetry Night Amsterdam.

Zondag, 15.00-16.30 uur, gratis, facebook.com/poetrynightamsterdam.

Dominic Seldis dirigeert vanavond de Empty Concertgebouw Sessions. Beeld Hans Roggen
Dominic Seldis dirigeert vanavond de Empty Concertgebouw Sessions.Beeld Hans Roggen

Jazz en klassiek

Concertgebouw sessions

Contrabassist Dominic Seldis verzorgt vanavond de Empty Concertgebouw Sessions. Seldis is aanvoerder van de contrabassen in Het Concertgebouworkest en was jurylid in het programma Maestro. Met percussionist Vinsent Planjer en pianist Rembrandt Frerichs speelt hij een mix van jazz en klassiek. Op de setlist van het trio, dat vaker samen speelt, staan onder meer Hymn to Freedom van Oscar Peterson en Csárdás van Vittorio Monti.

Donderdag, 20.30 uur, gratis, concertgebouw.nl.

 Tapdanser Marije Nie doet mee aan Splendors. Beeld
Tapdanser Marije Nie doet mee aan Splendors.

Splendors Vrijdagavond

Online muziekvoorstelling

Twee muzikanten die niet eerder ­samen speelden, krijgen één dag om een optreden voor te bereiden en dat ’s avonds live uit te voeren. Dat is het idee achter de Vrijdagavond van Splendor, van muzikantencollectief en podium Splendor. Deze week vormen pianist Mike del Ferro en tapdanser Marije Nie een duo. Zij bepalen zelf wat ze spelen en of ze improviseren. Het ­optreden wordt gestreamd vanuit Splendors grote zaal.

Vrijdag, 18.00-18.45 uur, gratis, splendoramsterdam.com.

Door oud met modern te combineren creëert borduurster Marieke Voorsluijs een markant tafereel. Beeld Marieke Voorsluijs.
Door oud met modern te combineren creëert borduurster Marieke Voorsluijs een markant tafereel.Beeld Marieke Voorsluijs.

Voortborduren

Wandelexpositie

Huisjes in het bos, landschappen en portretten van schilders: het zijn standaardtaferelen in de borduurscene. Textielkunstenaar Marieke Voorsluijs voegde daar elementen uit het straatbeeld van de 21ste eeuw aan toe. Zo staat er Starbuckskoffie op tafel bij Het melkmeisje van Vermeer en zie je het McDonald’s-logo midden in een bos. De 33 borduurschilderijen van Voorsluijs staan in haar boekje Voortborduren, en zijn los te koop. Ze maakte een wandelroute door Noord, vanaf de Waddenweg naar het Purmerplein, waarlangs alle werken tentoongesteld staan in etalages van cafés en huizen.

De wandelroute is toegankelijk van zaterdag t/m 14/2, gratis, clubgeluk.nl.

Een betere toekomst

Talkshow Pakhuis de Zwijger

Pakhuis de Zwijger organiseert de online talkshow Impact Studio, over ontwerpers, architecten en andere makers die zich toeleggen op het creëren van een betere toekomst. De eerste aflevering gaat over inclusieve architectuur, en over hoe mens en natuur weer meer verbonden kunnen raken. Een van de sprekers is multidisciplinaire ontwerper Romy Snijders, die haar project Symbiotic Futures toelicht. Daarvoor onderzoekt ze hoe bomen met elkaar communiceren aan de hand van schimmels.

Donderdag, 18.30 uur, gratis, dezwijger.nl

Mehmet Polat combineert vele muziekstromingen. Beeld -
Mehmet Polat combineert vele muziekstromingen.Beeld -

Mehmat Polat Trio

Bimhuis livestream

Zaterdag streamt Bimhuis Tv live een optreden van het Mehmet Polat Trio en Gijs Levelt. Mehmet Polat, geboren in Turkije en woonachtig in Amsterdam, speelt op een Arabische luit en maakt Turkse muziek met Indiase invloeden en westerse jazz. Het trio bestaat verder uit drummer Joan Terol Amigo en contrabassist Daniel van Huffelen. Speciale gast van de avond is trompettist Gijs Levelt, bekend van Amsterdam Klezmer Band en Spinifex.

Zaterdag, 20.30 uur, gratis, bimhuis.nl.

Oorkaan maakt klassieke muziek aantrekkelijk voor jonge kinderen. Beeld -
Oorkaan maakt klassieke muziek aantrekkelijk voor jonge kinderen.Beeld -

Kinderhoorspelen

Online luisterverhalen

Jeugdmuziekgezelschap Oorkaan lanceert vijf hoorspelen, waarin woord en muziek – van Bach tot Ravel – elkaar afwisselen. Van Romeo en Julia met het Concertgebouworkest tot Krijgerszoon met het Cello Octet Amsterdam zijn online te beluisteren. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen ook OOR-reporter worden door een recensie te schrijven over de hoorspelen. Alle reporters ontvangen een muziekcadeau.

Gratis, oorkaan.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden