Weekendtips

Weekendtips: van online clubnacht tot tekenen met houtskool

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Bezoek de expositie Nocturnal of leer tekenen met houtskool.

Bo Broek en Anna Livia de Kort
Kinderspeurtocht in het Amsterdamse bos. Beeld -
Kinderspeurtocht in het Amsterdamse bos.Beeld -

Winter in het bos

Kinderspeurtocht

Op de site van de Boswinkel staat een winterspeurtocht voor kinderen vanaf 7 jaar en een winter-inspiratie-doe-kaart voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. Bij de winterspeurtocht leg je een route af door het Amsterdamse Bos en ga je op zoek naar eekhoornnesten, bosvogels en uilenbraakballen. Met de winter-inspiratiekaart leer je over de winterslaap door in het bos een paar slaapplekken van dieren op te sporen. Ook zijn er tips voor het maken van vetbollen voor vogels in de tuin.

Gratis, amsterdamsebos.nl.

Talkshow Urban Onderwijs over kansenongelijkheid. Beeld -
Talkshow Urban Onderwijs over kansenongelijkheid.Beeld -

Kansenongelijkheid

Online talkshow

Kansenongelijkheid is een belangrijk onderwerp in de discussie over het Nederlandse onderwijs. In de talkshow Urban Onderwijs spreekt schrijver Abdelkader Benali over dit onderwerp met onder anderen wethouder Simone Kukenheim, docenten en studenten. Zij proberen erachter te komen wat het onderwijs kan doen om de kansen van jongeren te vergroten. Wie zich aanmeldt voor de livestream, krijgt een link naar de docu Een wereld van verschil: over vier docenten die proberen kansenongelijkheid tegen te gaan.

Vrijdag, 15.30 uur, gratis, urbanonderwijs.nl.

Brand in Amsterdam

Online boekbespreking

In zijn boek Brand in Amsterdam vertelt oud-brandweercommandant Leen Schaap over de weerbarstige cultuur van racisme, seksisme en machtsmisbruik bij de Amsterdamse brandweer. Interviewer Bahram Sadeghi gaat in gesprek met Schaap, organisatiesocioloog Joost Kampen en mede-oprichter Integere Overheid Fatima Elatik over de vraag hoe een verziekte cultuur kan blijven bestaan en hoe die te doorbreken is.

Donderdag, 20.30 uur, gratis, dezwijger.nl.

Cincity en Waxfiend in Paradiso. Beeld Tim Buiting
Cincity en Waxfiend in Paradiso.Beeld Tim Buiting

Paradiso clubnight

Afrikaanse elektro

Elk weekend in februari kan Paradiso naar jouw woonkamer komen met een online clubnacht. De vier uur durende show is deze week in handen van Ziongate, een nieuwe futuristische clubavond gebaseerd op Afrikaanse elektronische muziek. Van hypnotiserende Afrotech-drums tot Zuid-Afrikaanse housemuziek. De line-up bestaat uit onder anderen de Congolees-Nederlandse dj Cincity en de Amsterdamse dj Waxfiend, die ervaring heeft in de hiphop- en reggaescene.

Zaterdag, 20.00 uur, gratis, paradiso.nl.

Alexander van Popta van Re:Freshed Orchestra. Beeld -
Alexander van Popta van Re:Freshed Orchestra.Beeld -

Alexander van Popta

Modern, jazz en rock

Het Bimhuis blijft de hele lockdown ­optredens livestreamen. Zaterdag is het de beurt aan Alexander van Popta. Hij vergaarde bekendheid als leider van het funk/soul/hiphop-orkest Re:Freshed Orchestra, waarmee hij te zien was bij North Sea Jazz. In de Rotterdamse studio Paf! nam hij een album op met gitarist Jelle Roozenburg, bassist Thomas Pol en drummer Jamie Peet. Het resultaat: moderne muziek met historische jazz en rock.

Zaterdag, 20.30 uur, gratis, www.bimhuis.nl.

Nocturnal in het Poortgebouw van de Tolhuistuin. Beeld -
Nocturnal in het Poortgebouw van de Tolhuistuin.Beeld -

Ode aan de nacht

Expositie

Voor de expositie Nocturnal werkte multidisciplinaire maker Rocky Khedoe, lid van sQuare – een community van jonge Amsterdamse beeldmakers – met schilder Daumantas Ercmonas. Hun werken zijn nachtportretten waarin de maan centraal staat. Khedoe fotografeerde voor de expo vooral donker werk en bewerkte dat na met lichte elementen. Geïnspireerd op de zes foto’s en vanuit dezelfde thematiek maakte Ercmonas per foto een schilderij. De expositie is coronaproof te zien achter de zes ramen van het Poortgebouw van de Tolhuistuin.

T/m 23 feb, gratis, tolhuistuin.nl .

Micha Wertheim met Niemand anders. Beeld Gijsbert van der Wal
Micha Wertheim met Niemand anders.Beeld Gijsbert van der Wal

Micha Wertheim

Interactieve voorstelling

Vijf jaar geleden wist cabaretier Micha Wertheim te verrassen met een show waarbij hij zelf niet aanwezig was, dit keer doet hij het andersom. In zijn voorstelling Niemand anders reist Wertheim vanuit zijn thuisbasis Amsterdam door het land om voor lege zalen op te treden. De voorstelling wordt gestreamd en is interactief; bezoekers worden geacht om hun webcam aan te laten staan. Vrijdag is het de beurt aan de Stadsschouwburg Groningen.

Vrijdag, 21.00 uur, €15, michawertheim.nl.

Petite Messe Solennelle. Beeld Melle Meivogel
Petite Messe Solennelle.Beeld Melle Meivogel

Petite Messe Solennelle

Online opera

Op de website van De Nationale Opera is een operavoorstelling te bekijken. Vier solisten, het Koor van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest vertolken onder aanvoering van de jonge Italiaanse dirigent Andrea Battistoni het stuk Petite Messe Solennelle. Deze ‘kleine plechtige mis’ van Gioacchino Rossini (1792-1868) is anders dan de titel doet vermoeden juist grootschalig.

T/m 24 april, gratis, operaballet.nl.

Ontdek de natuur

Doe-opdrachten

Voor thuiszittende basisschoolleerlingen kwam Staatsbosbeheer al tijdens de eerste lockdown met doe-opdrachten voor in de tuin. Verschillende werkbladen zijn te downloaden op de website met opdrachten zoals een verrekijker knutselen van wc-rollen, thee maken van geneeskrachtige planten en koekjes bakken met eetbare madeliefjes.

Gratis, staatsbosbeheer.nl.

Workshop tekenen met houtskool van Museum het Schip Beeld -
Workshop tekenen met houtskool van Museum het SchipBeeld -

Tekenen met houtskool

Zoomworkshop

Museum Het Schip organiseert vrijdag een workshop tekenen met houtskool onder leiding van Joao Vitalis, de educator van het museum. Houtskool werd in het begin van de twintigste eeuw veel gebruikt door kunstenaars, omdat tekenmateriaal te duur was. Wie zich inschrijft voor de workshop, ontvangt een pakketje met materialen en instructies.

Vrijdag, 16.00 uur, €25, hetschip.nl.

Tips? weekendtips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden