Weekendtips

Weekendtips: van muziektheater in een weiland tot een kijkje achter de schermen in een dansstudio

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Laat je rondleiden over het Marineterrein of ga naar het Openluchttheater.

Anke Hofstra en Janna Toepoel
null Beeld Rene Dissel
Beeld Rene Dissel

Concert: Melancholische klanken

De Buiksloterkerk kan weer grote groepen mensen ontvangen. Deze zondag wordt dat gevierd met een soloconcert van gitarist Erwin van Ligten. Zijn repertoire is divers; hij speelt poprock, soul, blues, reggae en wereldmuziek. Van Ligten werkte samen met onder meer Bertus Borgers, Barry Hay, Sue Chaloner en Herman Brood.
Zondag, 15.30-17.30 uur, vanaf €15, Buiksloterkerkpad 10, buiksloterkerk.nl

Dans: Achter de schermen

Vier Amsterdamse dansstudio’s openen hun deuren voor publiek tijdens WhyNot X Julidans. In deze werkplaatsen creëren choreografen en performancekunstenaars al jaren voorstellingen. Tijdens de lockdown werd er wel gewerkt aan nieuwe choreografieën, maar die konden (nog) niet worden vertoond. In de werkplaatsen is werk te zien van Astrit Ismaili, Elisa Zuppini, Courtney May Robertson en Shailesh Bahoran.
Zaterdag en zondag, vanaf 14.00 uur, vanaf €10, offvenue.nl

Audio: Podcastfestival

Het thema van podcastfestival Oorzaken is de natuur. Je kunt podcasts beluisteren en workshops volgen. De beleving van de podcasts krijgt een extra dimensie doordat je ze op bijzondere plekken beluistert: lopend langs de grachten, in de tuin van de Hortus of in een bioscoopzaal. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen samen met radiomaker Tjeerd van Elsen een audioverhaal maken in een echte radiostudio in het Tropeninstituut.
T/m zondag, vanaf €6, oorzaken.org

Podcastfestival Oorzaken. Beeld
Podcastfestival Oorzaken.

Concert: A capella

De a-capellazanggroepen Maze en Sonar geven een concert in het Zonnehuis in Noord. Zij zingen oude en nieuwe popnummers, in 4-, 5- en 6-stemmig a capella. Het repertoire van Sonar omvat nummers van onder anderen Billie Eilish, Yentl en de Boer en Taylor Swift. Speciaal voor dit concert hebben ­Amsterdamse makers nieuwe arrangementen geschreven. De zang wordt ondersteund door bijpassende choreografieën.
Zaterdag, 16.00 en 20.00 uur, €17,50, Zonnehuis, vocalgroupsonar.nl

Muziektheater: De Stolp

Honderd jaar geleden werden de gemeenten Ransdorp, Buik­sloot en Nieuwendam geannexeerd door Amsterdam. De Waterlandse Harmonie laat dit jubileum niet ongemerkt voorbijgaan. De komende weken is tien keer de muziektheatervoorstelling De Stolp te zien, een komedie over de verhouding tussen stad en platteland. Acteurs werken samen met inwoners van Landelijk Noord. De Waterlandse Harmonie en een projectkoor verzorgen de muziek. Het stuk wordt opgevoerd in een weiland aan de rand van Ransdorp.
Weiland Bloemendalergouw 11, t/m 17 juli, €25, de-stolp-amsterdam.nl

Ransdorp. Beeld Rachel Corner / De Beeldunie
Ransdorp.Beeld Rachel Corner / De Beeldunie

Monumentenroute: Amsterdam-Sloten

De Sloterweg heeft een rijke geschiedenis. Keizer Maximiliaan I trok eroverheen, Rembrandt wandelde er graag en in 1954 werd hier het startschot voor de Tour de France gegeven. Nu is de weg onderdeel van een nieuwe fietstocht, uitgezet door Stadsherstel. De route voert langs monumenten als begraafplaats Huis te Vraag, de Sint-Pancratiuskerk en het oude politie­bureau van Sloten – op zaterdag en zondag geopend voor publiek.
Beginpunt Overtoom, gratis, stadsherstel.nl

Rondleiding: Marineterrein

Bijna 39 jaar diende Hans Bartelsman bij de Koninklijke Marine. In 2015 ging hij met functioneel leeftijdsontslag en sindsdien geeft hij rondleidingen op het terrein van zijn oude werkgever. Wandelend over de Voorwerf, de Oosterdokskade en de Dijksgracht van het Marineterrein vertelt Bartelsman over de geschiedenis van het gebied. In anderhalf uur belicht hij alle belangrijke gebeurtenissen die hier plaatsvonden tussen 1655 en nu. Michiel de Ruyter, de Admiraliteit van Amsterdam, de IJtunnel en zelfs Vincent van Gogh komen voorbij in zijn verhaal.
Marineterrein, op afspraak (minimaal vijf deelnemers), €13 p.p., bartelsman-maritiem.nl

Hans Bartelsman geeft rondleidingen over het Marineterrein. Beeld
Hans Bartelsman geeft rondleidingen over het Marineterrein.

Concert: Dromenblazers

Hoe klinkt fantasie? Jeugdmuziekgezelschap Orkaan zoekt dit uit in de nieuwe voorstelling Dromenblazers. Samen met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet verkennen de artiesten een vrolijke fantasiewereld. Tijdens de voorstelling wisselen de muzikanten tussen de meest uiteenlopende muziekstijlen. Het jonge publiek wordt gevraagd mee te dromen.
Beurs van Berlage, zaterdag, 15.30 uur, €12,50, beursvanberlage.com

Dromenblazers. Beeld Bart Grietens
Dromenblazers.Beeld Bart Grietens

Theater: Verboden roman

De Warme Winkel presenteert zijn interpretatie van Lady Chatterley’s Lover, geschreven door D.H. Lawrence in 1928. De beruchte roman beschrijft op expliciete wijze de relatie en seks tussen een man uit de arbeidersklasse en een vrouw uit de elite. Een relatie tussen deze klassen en het taalgebruik werden gezien als obsceen en de roman werd op veel plekken verboden. Het stuk is gemaakt door Florian Myjer; hij speelt samen met Lisa Verbelen.
T/m zondag en 6 t/m 8 juli, vanaf €12, Dokzaal, dewarmewinkel.nl

Theater: Vondelpark Openluchttheater

Het Openluchttheater mag weer open. Dit weekend wordt afgetrapt met een combinatie van dans, de nieuwe oudejaarsvoorstelling van Dolf Jansen en een klassiek concert. Zaterdag speelt theatergezelschap BonteHond de jeugdvoorstelling Superslow. Vanwege de coronamaat­regelen kan je niet zomaar binnenlopen. Bezoekers dienen vooraf een stoel te reserveren.
2, 3 en 4 juli, kinderen €5, volwassenen €8,50, openluchttheater.nl

Vondelpark Openluchttheater. Beeld
Vondelpark Openluchttheater.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden