Weekendtips

Weekendtips: van kunst in de Hortus tot een online denkfestival

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast negen evenementen. Denk mee over de toekomst van ons eten of bezoek een natuurexpo in de Hortus.

Jip Leferink en Sietske Kleijwegt
Kleurrijk in ’t Zonnehuis. Beeld Willem Schalekamp
Kleurrijk in ’t Zonnehuis.Beeld Willem Schalekamp

Kleurrijk voor kinderen

De reeks kindervoorstellingen Kleurrijk in ’t Zonnehuis wordt zondag afgesloten met twee theateroptredens voor kinderen vanaf twee jaar. Pim Pam Paars is een muziekvoorstelling met dansende vormen op het podium die een kleurrijk landschap vormen. Uit­eindelijk verandert het tafereel in een interactieve speelinstallatie. De twee­de voorstelling is Geel, waarin werkelijk alles geel is en mimespeler Anastasiia Liubchenko de wereld uitbeeldt op livemuziek. Als ineens de kleur blauw op komt dagen, raakt alles in de war.
Zondag, 10.15 en 11.45 uur, €7,50, ’t Zonnehuis

Les Misérables. Beeld
Les Misérables.

Les Misérables

Les Misérables is een film die zich afspeelt in de Parijse achterstandswijk Montfermeil. Wanneer politie-inspecteur Stéphane op zijn eerste dag met zijn ervaren collega’s een arrestatie wil uitvoeren, loopt het totaal uit de hand. Na de filmvertoning gaat De Balie in gesprek met de politie van het Caribisch Netwerk, die haar kennis van verschillende culturen inzet binnen de Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse gemeenschap. Ze gaan in op de vraag hoe ze ervoor kunnen zorgen dat zaken niet zo ontsporen zoals dat in Les Misérables gebeurt.
Zondag, 14.00 uur, €11,50, De Balie

Rapunzel. Beeld Dorien Grötzinger
Rapunzel.Beeld Dorien Grötzinger

Rapunzel

Het Kleine Theater, het huisgezelschap van CC Amstel, vertolkt zondag het sprookje van Rapunzel onder regie van Mischa Ardon. Rapunzel zit eenzaam opgesloten in haar toren, tot ze een geheime deur naar de buitenwereld ontdekt. Ze komt er tijdens de muzikale voorstelling, die geschikt is voor kinderen vanaf drie jaar, achter wat de echte wereld allemaal te bieden heeft. Zondag, 11.00 en 13.00 uur,
Vanaf €9,50, CC Amstel

Het Warming Up Festival in de Tolhuistuin. Beeld Nick Chesnaye
Het Warming Up Festival in de Tolhuistuin.Beeld Nick Chesnaye

Tegen de opwarming

De wereld is aan het opwarmen en daar zijn de organisatoren van het Warming Up Festival niet blij mee. Daarom wordt in de Tolhuistuin tien dagen lang aandacht besteed aan het probleem door middel van discussies, films, workshops en exposities. Verder verzorgt Collectief Walden samen met de cateraars van Heet Brood een dinershow. Ze bekijken samen wat er nodig is om als planeet te kunnen overleven in een tijd van historische bosbranden.
T/m 22 oktober, verschillende tijden en prijzen, Tolhuistuin

Brainwash Festival, het grootste denkfestival van Nederland en België. Beeld Marvin Duiker
Brainwash Festival, het grootste denkfestival van Nederland en België.Beeld Marvin Duiker

Niet doen, maar denken

Brainwash Festival, het grootste denkfestival van Nederland en België, vindt dit jaar online plaats. Dit weekend kun je vanachter je computer luisteren naar de meest baanbrekende ideeën en vernieuwende denkers. Zo zal filosoof Martha Nussbaum spreken over de relatie tussen emotie en politiek, behandelt schrijfster Layla F. Saad de thema’s racisme en wit privilege, en gaat socioloog Richard Senett in op de uitdagingen van het leven in de stad.
Vrijdag t/m zondag, €7,50

World Food Day. Beeld
World Food Day.

De toekomst van voedsel

Voor ruim twee miljard mensen op de wereld is een gezond en divers dieet niet vanzelfsprekend. Daarom hebben de Verenigde Naties 16 oktober uitgeroepen tot Wereldvoedseldag. In Nederland wordt dat gevierd met een liveshow waarin chefs en experts met elkaar het gesprek aangaan over de problemen en toekomst van de voedselindustrie. Ikenna Azuike en Helen Kranstauber presenteren het online-evenement, dat bestaat uit kookshows, films en tafelgesprekken met onder anderen de Peruaanse topchef Palmiro Ocampo.
Vrijdag, 16.00-17.30 uur, gratis, online

Congoweek

Sinds 2008 organiseert een groep activisten en studenten elk jaar een Congoweek om aandacht te vragen voor de problematiek in het land. Na de dekolonisatie werd Congo geconfronteerd met dictatuur, genocide en de protestbeweging #Telema. In Studio/K gaan activisten en experts onder leiding van Beylula Yosef in gesprek om urgente vragen te beantwoorden over Congo’s heden en verleden. Het event is online te volgen.
Zondag, 17.00-19.00 uur, gratis, online

MOAM in de Hortus. Beeld
MOAM in de Hortus.

Moam in de Hortus

De Hortus Botanicus en creatief platform Moam slaan de handen ineen ­tijdens een expositie over natuur, duurzaamheid en kunst. De tentoongestelde werken zijn van vijftien kunstenaars, onder wie Lisa Wals, Nina van Tuikwerd en Sepideh Jahanpanah, die zich hebben ondergedompeld in de natuur, de geschiedenis en het erfgoed van de Hortus. Ook modeontwerper Juris Efneris exposeert, met werk over de verbinding tussen mens en natuur.
Donderdag t/m zondag, €9,75, De Hortus

Door coronamaatregelen kunnen evenementen op het laatste moment wijzigen. Check hiervoor de websites.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden