Weekendtips

Weekendtips: van flamboyant feest van Glitterbox tot Chinees nieuwjaar

Nog geen plannen dit weekend? Niet getreurd, Het Parool geeft tips. Vier het Chinese nieuwjaar of ga een potje discobowlen.

Het Parool
Een foto uit de expositie Now Look Here Beeld Justin Dingwall
Een foto uit de expositie Now Look HereBeeld Justin Dingwall

Afrikaans schoon

Deze zaterdag opent de expositie Now Look Here in Noord. Achttien Afrikaanse kunstenaars vertellen aan de hand van hun werk over het Afrikaanse continent. De werken zullen met humor en optimisme de draak steken met clichés en vooroordelen over het continent. Alle kunstenaars zijn aanwezig bij de opening. Ze gaan met elkaar in gesprek over hun drijfveren, motivatie en inspiratie. Een uitgelezen kans om in het proces van de kunstenaar te duiken.
Zaterdag 25 januari, 11.00-18.00 uur, €5
Business Center Kaap Noord, Asterweg 17

Smaakmakers

Marc Raven, chef-kok van De Balie, wil duurzaam, diervriendelijk, betaalbaar én lekker eten serveren. Maar hoe doe je dat? Die vraag probeert hij tijdens het evenement Food for thought te beantwoorden. Hij gaat erover in gesprek met hobbykok Merlijn Geurts, culinair journalist Diny Schouten en milieukundige Sanderine Nonhebel - onder het genot van een stukje rundvlees. Rundvlees is het meest controversiële vleesproduct van het moment, en dus zal dat besproken én geserveerd worden. Heb je geen zin om te koken, dan kun je aanschuiven en nadenken over wat je eigenlijk eet. Een hoofdgerecht, amuse en drankje zijn inbegrepen bij de toegangsprijs.
Zondag 26 januari, 18.30-21.00 uur, €30
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10

Flamboyant feestje

Dit weekend geen stampende techno, maar discodeuntjes en klassieke househitjes met Glitterbox in De Marktkantine. Een flamboyant feestje met extravagante versieringen, performers en dansende dragqueens. Onder anderen Dimitri From Paris en Melvo Baptiste zullen achter de draaitafel staan. Glitterbox gaf al succesvolle feesten in Ibiza, Londen, New York en Sydney. Nu is Amsterdam aan de beurt.
Zaterdag 25 januari, 22.00-05.00 uur, €27,50
De Marktkantine, Jan van Galenstraat 6

Glitterbox wordt een flamboyant feestje Beeld Fotograaf Niels
Glitterbox wordt een flamboyant feestjeBeeld Fotograaf Niels

Bakken in de Bijlmer

Dit weekend is de eerste editie van Heel Bijlmer Bakt, waarbij buurtgenoten bij elkaar kunnen komen om samen van alles te bakken. De eerste editie staat in het teken van hartige taart, elk weekend verandert het thema. Restaurant Elixer stelt de keuken beschikbaar en vult die met de nodige ingrediënten. Klunzig of kundig: iedereen is welkom. Achteraf kunnen er recepten worden uitgewisseld én worden de resultaten natuurlijk opgepeuzeld.
Zondag 26 januari, 15.00-18.00 uur, gratis
Restaurant Elixer, Egeldonk 50

Holocaust in Oekraïne

Op 27 januari wordt wereldwijd de Holocaust herdacht. Ter gelegenheid van deze Holocaust Memorial Day geeft Niod-onderzoeker Karel Berkhoff een lezing over de Einsatzgruppen. Dit waren speciale Duitse eenheden die verantwoordelijk zijn voor de dood van anderhalf miljoen Joden. In 1941 was het dieptepunt, toen tijdens een massa-executie 33.000 Joden werden vermoord in Oekraïne. Berkhoff is gespecialiseerd in onderzoek naar de Holocaust in Oekraïne.
Zondag 26 januari, 13.30-15.00 uur, gratis
Joods Cultureel Kwartier, Plantage Middenlaan 24

Een foto in Oekraïne uit 1941 Beeld NIOD
Een foto in Oekraïne uit 1941Beeld NIOD

Rollend naar huis

Knijn is al tientallen jaren een begrip bij fervente bowlers in Amsterdam. Vijf jaar geleden werd het bowlingcentrum voor het eerst omgetoverd tot een ware nachtclub: Club Knijn, mét discobowlen. Dit weekend wordt het vijfjarig bestaan van Club Knijn gevierd met een groot feest. Om 22.00 en 23.00 uur kun je een potje discobowlen. Ben je zelf ook jarig? Dan krijg je een cadeautje. En onder het mom van ‘wie jarig is trakteert’, zullen er shotjes worden uitgedeeld.
Zaterdag 25 januari, 21.30-03.00 uur, €18
Knijn, Scheldeplein 3

Deze zaterdag wordt bowlingcentrum Knijn omgetoverd tot club Beeld Sam Tobiana
Deze zaterdag wordt bowlingcentrum Knijn omgetoverd tot clubBeeld Sam Tobiana

Whodunnit

Dit weekend neemt theatermaker Orkater/Sir Duke je mee in een eigentijdse whodunnit: Guilty until proven. Wanneer is iemand schuldig, en wie bepaalt dat? In het theaterstuk wordt gereflecteerd op de rol van de publieke opinie, media en rechter. De setting is een middelbare school waar een moord wordt gepleegd. Tijdens de zoektocht naar de dader worden de personages geconfronteerd met onbewuste en bewuste vooroordelen. De bedoeling is de toeschouwer ook over deze thematiek aan het denken te zetten. Tijdens de voorstelling, die geïnspireerd is op Agatha Christie’s klassieker Murder on the orient express, komen onderlinge verhoudingen en bijkomende vooroordelen naar boven.
24 & 25 januari, 20.00 uur, €16
Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240

Samen eten

Onder het mom van ‘eten verbindt’ organiseert Stichting Diversity House deze vrijdag een open maaltijd voor vluchtelingen. De organisatie richt zich op sociale inclusie voor alle Nederlanders en probeert dit te bereiken met evenementen voor de gemeenschap. Iedereen neemt zijn of haar lievelingsgerecht mee (liefst huisgemaakt!) om te delen met de anderen. Een manier om mensen in dezelfde situatie te leren kennen, of juist om mensen buiten je bubbel te leren kennen.
Vrijdag 24 januari, 17.00-22.30 uur, gratis
Het Wereldhuis, Nieuwe Herengracht 18

Deze vrijdag is er een open maaltijd voor vluchtelingen in het Wereldhuis Beeld Stichting Diversity House
Deze vrijdag is er een open maaltijd voor vluchtelingen in het WereldhuisBeeld Stichting Diversity House

Chinees Nieuwjaar

Voor wie eind januari nog steeds in de Oud & Nieuw stemming is, komt het Chinese Nieuwjaar op een perfect moment. Op 25 januari luiden ze in het Oosten van Azië een nieuw jaar in. Ter gelegenheid hiervan doen ze bij Panama hetzelfde, maar dan op 24 januari in Amsterdam. Althans, de laatste minuut daarvan: het feestje begint om 23.59 uur. Verwacht een feestje in geheel Aziatische stijl met dance battles, dansende draken en een Aziatische food corner. Het Chinese Nieuwjaar moet volgens de organisatoren toegankelijk zijn voor iedereen, ze willen de Amsterdammer aansporen om de feestdag met Aziatische stadgenoten te vieren. Daarom kunnen de eerste 400 bezoekers tot 02.00 uur gratis naar binnen.
Vrijdag 24 januari, 23.59-05.00 uur, gratis (na 02.00 €10)
Panama, Oostelijke Handelskade 4

Het Chinees Nieuwjaar wordt in Panama in Aziatische stijl gevierd met dansende draken en dance battles Beeld Humanentertainment
Het Chinees Nieuwjaar wordt in Panama in Aziatische stijl gevierd met dansende draken en dance battlesBeeld Humanentertainment

Russische repen

In het Cacaomuseum draait het om één ding: cacao. En uiteraard betekent dat ook chocolade. Rita Zamoschina, ambachtelijk bonbonmaakster van La Carambole Patisserie, is onlangs teruggekomen van een reis uit Rusland. Ze heeft een aantal bijzondere chocoladerepen meegenomen van Russische ambachtelijke chocolade, die niet verkrijgbaar zijn in Nederland. De repen kunnen tijdens een tasting geproefd worden. Zowel kenners als liefhebbers zijn welkom om samen te komen proeven en hun mening te delen.
Zaterdag 25 januari, 18.00 tot 20.00 uur, gratis
Cacaomuseum, Czaar Peterstraat 175

In het Cacaomuseum kun je bijzondere Russische chocola proeven Beeld Henkjan Laats
In het Cacaomuseum kun je bijzondere Russische chocola proevenBeeld Henkjan Laats

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden