Weekendtips

Weekendtips: van duurzaam shoppen tot theater

In Zwart Water worden de verschillen in afkomst uitgelicht. Beeld Theater Bellevue
In Zwart Water worden de verschillen in afkomst uitgelicht.Beeld Theater Bellevue

Het Parool verzamelt elke week het beste uit de culturele agenda. Met deze tips kan je weekend niet meer stuk.

Het Parool

Even iemand anders zijn

Dit weekend is de eerste editie van Miss Vanity Loves Drag Cabaret: een avond die draait om het vieren van travestie-artiesten. Verwacht een avond vol spelletjes, playbackoptredens, stand-up en natuurlijk drag.
Wie het aandurft mag de spotlight pakken van het open podium.
Zaterdag 9 november, 21.00-02.00 uur
Crea Café, Nieuwe Achtergracht 168

Nederland door Marokkaanse ogen

Fotografiemuseum Foam heeft wederom met stadsdeel West een openluchttentoonstelling samengesteld op het Mercatorplein. Dit jaar zijn foto’s van Ahmet Polat te zien. In de fotoserie Postcards from Morocco (met begeleidende tekst) worden de verhalen van Marokkaanse Amsterdammers verteld. Ze vertellen dat hun afkomst vaak nog aan hen blijft kleven, of ze dat nou willen of niet.
T/m 1 december, gratis
Mercatorplein

null Beeld Studiopolat
Beeld Studiopolat

Duurzaam winkelen

Het wordt weer kouder buiten en we weten allemaal wat dat betekent: het is tijd voor een nieuwe wintergarderobe. Voor wie de grote ketens graag verruilt voor een duurzame outfit is dit het ideale weekend. Op zaterdag en zondag kun je in de Posthoornkerk terecht voor vintageverkoop waar je twintig euro betaalt per kilo kleding. Heb je een klein budget? Broedplaats Nieuwland organiseert een kledingruil. De miskoop van de een is namelijk de potentiële lievelingsjas van de ander.
Vintageverkoop: zaterdag 9 november, Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 124
Kledingruil: zondag 10 november, Nieuwland, Pieter Nieuwlandstraat 93

Woordenfans opgelet

Tijdens One Mic Stand komen jonge dichters uit Manchester en Amsterdam samen om te dichten over ‘hun’ steden en de constante verandering ervan. De Engelse groep heet Young Identity, de Nederlandse Poetry Circle Nowhere. One Mic Stand is de afsluitende avond van Frascati Issues To Voice. Dit is een meerdaags programma waarin kunstenaars hun mening over de wereld om hen heen letterlijk en figuurlijk stem geven. Er wordt gezongen, gepraat en geroepen. De hele avond is Engelstalig.
Zaterdag 9 november, 21.00 uur, €10
Frascati, Nes 63

Dichtliefhebbers komen deze avond aan hun trekken. Beeld Gianmarco Bresadola
Dichtliefhebbers komen deze avond aan hun trekken.Beeld Gianmarco Bresadola

Minder praten, meer doen

De elfde editie van TEDxAmsterdam heeft als thema: Planet Act - talk less, act more. Er worden de hele dag door presentaties gegeven door uiteenlopende sprekers, van een wetenschapsjournalist tot uitvinder, van schrijver tot economisch adviseur. Iedereen vertelt een eigen verhaal op een eigen manier, met ongeveer dezelfde boodschap: er is snel actie nodig om het klimaat te verbeteren. Alleen lezen en delen van blogs is niet genoeg, er moet meer gebeuren, zo luidt de boodschap.
vrijdag 8 november, 10.00-18.00 uur, €150
Beurs van Berlage

Kijken, voelen én kopen

Op de achttiende editie van Sieraad Art Fair (SAF) kunnen bezoekers in de gashouder terecht voor sieraden in alle soorten en maten. SAF is het enige Nederlandse platform waar meer dan 170 ontwerpers van sieraden uit binnen- en buitenland hun zelfgemaakte producten zelf aan de man brengen. Bezoekers kunnen rondkijken, passen en kopen. Ook worden er verschillende lezingen gegeven. Ter ere van het overlijden van Marjan Unger, kunsthistoricus en sieradenexpert, vindt in samenwerking met het Rijksmuseum een ode plaats. Ook het lezingenprogramma is aan haar gewijd.
T/m zondag 10 november, tijden verschillen, vanaf €17
Gashouder Westergas

Op SAF vindt je sieraden van 170 ontwerpers. Beeld Foto door Arjen Veldt
Op SAF vindt je sieraden van 170 ontwerpers.Beeld Foto door Arjen Veldt

Opwarmen tot in de vroege uurtjes

Zin om de kou die komen gaat af te weren? Bij Latin District lopen de temperaturen op vrijdag hoog op. De clubavond met Latijns-Amerikaans tintje gaat de hele nacht door, in drie verschillende zalen. In de grote zaal wordt een mix van r&b, latin hits, reggaeton en dancehall gespeeld. In de benedenzaal kunnen tortelduifjes zich samen wagen aan onder andere salsa.
Vrijdag 8 november, 23.30-05.00, €16,50
Paradiso

Trek de stoute schoenen aan

De musical Kinky Boots, vernoemd naar de gelijknamige speelfilm, gaat over Charlie, die de schoenenfabriek van zijn vader erft. Deze loopt zo slecht dat hij binnenkort failliet gaat. Dan ontmoet hij dragqueen Simon. In een poging de fabriek te redden, bedenken Charlie en Simon een plan: ze maken kinky laarzen voor andere dragqueens. Maar niet alle medewerkers in de fabriek zijn blij met deze keuze. De musical gebruikt muziek van Cyndi Lauper.
Zondag 10 november, 20.15 uur, vanaf €29,75
Meervaart Theater, Meer en Vaart 300

De dragqueens van Kinky Boots in volle glorie. Beeld Foto door Roy Beusker
De dragqueens van Kinky Boots in volle glorie.Beeld Foto door Roy Beusker

Een avond vol beweging

Voor iedere editie van dansfestival You Better Move wordt een andere Amsterdamse choreograaf gevraagd een programma vol films en performances samen te stellen. Voor deze zevende editie, genaamd You Better Move - Wonderland of the Night, heeft het festival Nedda Sou gevraagd. Zij is een urban dansprofessional en maakt zich sterk voor de urban/club danscultuur. Ga zitten voor een van de films die doorlopend worden vertoond, bekijk een dansvoorstelling of ga zelf de dansvloer op.
Vrijdag 8 november, 19.30 uur, €10
Dansmakers Amsterdam, Gedempt Hamerkanaal 203

Een bad met tegenstellingen

Kan een groep migrantenkinderen even ver komen als de rijke jongeren uit de chique wijk van de stad? Dat is de vraag die theatervoorstelling Zwart Water aan het publiek stelt. Twee groepen met verschillende achtergronden gaan ’s nachts stiekem zwemmen in het zwembad, en daar ontstaan zowel romances als vriendschappen. Jaren later blijkt de een advocaat geworden, de ander runt een snackbar. Voor niet iedereen was het leven even makkelijk.
Vrijdag 8 en zaterdag 9 november, 20.30-21.45 uur, €18,50
Theater Bellevue, Leidsekade 90

In Zwart Water worden de verschillen in afkomst uitgelicht. Beeld Theater Bellevue
In Zwart Water worden de verschillen in afkomst uitgelicht.Beeld Theater Bellevue
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden