Weekendtips

Weekendtips: van dj sets tot een privé lhbtq-tour door de stad

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Knutsel een robothand of luister naar een hoopvol jazzconcert.

Bo Broek en Anna Livia de Kort
The boy next door Beeld Dick Rennings
The boy next doorBeeld Dick Rennings

Escape Experience

5 dj-sets

Het zal nog wel een tijdje duren voordat we weer met z’n allen in een donkere club tegen elkaar aan mogen dansen. Voor de mensen die echt niet zonder kunnen, is er de Escape Experience op het platform Semifest Live vanuit de A’DAM Toren. Een livestream van maar liefst vijf dj’s die pre corona regelmatig in de bekende club op het Rembrandtplein draaiden. Onder anderen DJ Raymundo en The Boy Next Door (foto) zijn van de partij.

Vrijdag, 19.00-00.00 uur, gratis, semifest.live

Mo’ Knowledge

Panelgesprek Urban Muziek

De Melkweg organiseert voor de derde keer het netwerkevenement Mo’ Knowledge, waarop jonge creatievelingen in gesprek gaan met een panel van ervaren ondernemers in de creatieve industrie. Die delen tips en proberen de jonkies op weg te helpen in de urban muziekscene. Wat kun je doen om je carrière een boost te geven? En wat zijn extra aandachtspunten in deze tijd? Deze editie bestaat het panel uit ondernemers Rakesh Kanhai,
Daniël Nagelkerke en Djeraníe. Salim el Eater leidt het gesprek.

Donderdag, 20.00 uur, gratis, melkweg.nl

Nemo knutseltip Beeld DigiDaan
Nemo knutseltipBeeld DigiDaan

Maak een robothand

Knutselen voor kinderen

Altijd al willen weten hoe een hand van binnen werkt? Op de website van Nemo vind je een stappenplan om een robothand te knutselen. Wat je nodig hebt is stevig papier, een touw, een naald, plakband, een potlood en dikke en dunne rietjes. Volg de aanwijzingen en kijk goed naar de foto’s om een hand te maken die net zo werkt als een echte hand. Zo leer je hoe onze vingers kunnen bewegen.

Gratis, nemosciencemuseum.nl/nl/ontdek/doe-het-zelf/maak-een-robothand

Een beter milieu

Online klimaatdebat

Vrijdag streamt De Balie een verkiezingsdebat waarin politieke vraagstukken over het klimaat centraal staan. Welke oplossingen dragen de volksvertegenwoordigers aan voor een beter milieu? En willen ze meer windmolens of kerncentrales bouwen? Met onder anderen Mark Harbers van de VVD en Sandra Beckerman van de SP. Uitdagers Bart Mijland van BIJ1 en Rob Roos van JA21 vertellen wat hun nieuwe politieke partijen aan de gevestigde politiek willen toevoegen. Presentatoren Tim Wagemakers en Rokhaya Seck leiden het debat.

Vrijdag, 20.00 uur, gratis, debalie.nl

Reinier Baas Beeld -
Reinier BaasBeeld -

Hoopvolle jazz

Reinier Baas in concert

Bimhuis Productions nodigt in de concertserie Close Distance vier musici uit om een concert te geven en na te denken over een nieuwe verbinding met de wereld. Vrijdag is jazzgitarist en componist Reinier Baas aan de beurt. Hij blikt hoopvol vooruit op een toekomst waarin fysieke nabijheid weer mogelijk is. Baas speelde eerder met onder andere het Metropole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Vrijdag, 20.30-21.30 uur, gratis, bimhuis.nl

Henk de Vries Beeld -
Henk de VriesBeeld -

Homogeschiedenis

Wandeltour

Hoe werd Amsterdam de eerste stad ter wereld met een homomonument? Hoe kwam het homohuwelijk tot stand? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens een twee uur durende wandeling waarin tourgids Henk de Vries van Special Amsterdam Tours de gay- en lgbtq-geschiedenis van Amsterdam belicht. Hij neemt je mee door het Amsterdam van de 17de eeuw tot 2001, het jaar van het homohuwelijk. De tour begint bij het Homomonument op de Westermarkt en eindigt bij ’t Mandje, vermoedelijk de oudste homobar ter wereld, op de Zeedijk.

Elke woensdag, vrijdag en zaterdag, te boeken voor maximaal 1 persoon tegelijk, €34, specialamsterdamtours.nl

Yra van Dijk Beeld Eveline van Egdom
Yra van DijkBeeld Eveline van Egdom

Leeskring Holocaust

Poëziebespreking

Tijdens de online leeskring Holocaust bespreekt Yra van Dijk poëzie van eerste en tweede generatie Holocaust-overlevenden. Van Dijk is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Met de deelnemers gaat de hoogleraar via Teams in gesprek over de betekenis van de verschillende gedichten en de vraag in hoeverre het mogelijk is iets moois te maken over een gruwelijke situatie.

Zondag, 14.30-15.30 uur, €5, jck.nl

Radicalisering

Online boekpresentatie

In haar boek ‘De Radicaliseringsindustrie’: van pionieren naar professionaliseren geeft onderzoeker Annebregt Dijkman een inkijk in de wereld van professionals die betrokken zijn bij de preventie van radicalisering en extremisme, zoals journalisten, politici, gemeentelijke bestuurders en politie. Aan de hand van eigen ervaringen en onderzoek beschrijft Dijkman wat er, volgens haar, beter kan en moet.

Donderdag, 20.30 uur, gratis, dezwijger.nl/programma/de-radicaliseringsindustrie

Kids gym Beeld -
Kids gymBeeld -

Kids Gym

Work-out in de buitenlucht

Sportcentrum Fight Beck Center heeft voor thuiszittende kinderen de Kids Gym bedacht: een work-out voor kinderen vanaf zes jaar. Met een actieve warming-up, behendigheidsparcours en teamspelletjes worden kinderen in de buitenlucht uitgedaagd. Elke les wordt afgesloten met een korte meditatie om weer tot rust te komen.

Elke werkdag van 15.30 tot 16.15 uur, €5, Vijzelgracht, fightbeck.nl

Juwelen Schitteren aan het Russische hof Beeld Hermitage
Juwelen Schitteren aan het Russische hofBeeld Hermitage

Juwelen uit Rusland

Hermitagefilm

Hermitage Thuis, het online platform van de Hermitage, heeft deze week een film in de aanbieding. In Juwelen! Schitteren aan het Russische Hof laat Martijn Akkerman, bekend van Tussen kunst en kitsch, de keizerlijke juwelen van de Romanovs zien. Aan de daarvan vertelt Akkerman het verhaal van onder anderen Peter de Grote,
Catharina de Grote en het einde van het Russische Keizerrijk in 1917.

T/m 9 februari, €4,95, hermitage.nl

Reageren? weekendtips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden