Weekendtips

Weekendtips: van cacao expeditie tot techno op je stoel

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast negen evenementen. Dans vanuit je stoel op technodeuntjes in Paradiso of ga op cacao expeditie in de Amsterdamse haven.

Jip Leferink en Sietske Kleijwegt
 In oktober kun je elke zaterdag en zondag op rondvaart door het westelijk havengebied op cacao expeditie . Beeld Jan Willem Groen
In oktober kun je elke zaterdag en zondag op rondvaart door het westelijk havengebied op cacao expeditie .Beeld Jan Willem Groen

Mysteries oplossen

De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van En toen?, waarmee kinderen middels boeken in een tijdmachine kunnen stappen om achter de geheimen van de geschiedenis te komen. Kinderboekenschrijfster en archeologe Linda Dielemans geeft daarom een college voor kinderen waarin ze uitlegt hoe we bepaalde mysteries kunnen oplossen. Wat is er binnen een boek feit en wat fictie? Haar boek Schaduw van de leeuw speelt zich bijvoorbeeld af in de prehistorie. In haar college vertelt Dielemans wat we wel en niet weten over de mensen toen.
Zondag, 11.00-12.00 uur, gratis, OBA Oosterdok

Read My World

Hoewel de vorige edities van het internationale literatuurfestival Read My World gericht waren op werken van buiten Europa staat dit jaar ons continent centraal. Het thema is dit jaar geïnspireerd op het boek European Others van Fatima El Tayeb, waarin ze een divers beeld van hedendaags Europa biedt. De centrale vragen gaan over segregatie in grote steden, normalisatie van hardheid op social media en het populairder worden van extreemrechtse bewegingen. Er zijn verschillende vaste wandelroutes (met ieder een eigen programma) om de veiligheid van de bezoekers te kunnen garanderen.
Vrijdag en zaterdag, verschillende tijden, €20, Tolhuistuin

Restaurant Wils is jarig

Het tweede restaurant van chef-kok Joris Bijdendijk viert dit weekend zijn eerste verjaardag. Restaurant Wils organiseert daarom een Stadionbuurt Diner waarbij Michiel van der Eerde (van restaurant Baut), Boaz Peled (van NENI), Thomas Kooijman (van Bar Alt) en Bijdendijk de handen ineen slaan om eenmalig een bijzonder diner in elkaar te draaien. Het zesgangendiner is een ode aan de groei die de buurt heeft doorgemaakt op culinair gebied. De chefs toosten met de aanwezigen op het bijzondere eerste jaar dat Wils achter de rug heeft.
Zaterdag, 16.30 uur en 19.30 uur, €90, Restaurant Wils

Souljazz en swingende nummers

Het jazzconcert van Surinaams-Utrechtse zangeres Denise Jannah en de Japans-Amerikaanse pianiste Atzko Kohashi belooft een intiem optreden te worden. Het duo zal nummers spelen van hun debuutplaat Lost & Found uit 2017. Daarnaast hebben Jannah en Kohashi een geheel nieuw repertoire samengesteld voor deze avond. Verwacht een combinatie van rustige souljazz en meer ook swingende nummers.
Zaterdag, 19.30 uur, vanaf €19,50, DeLaMar Theater

Cacao expeditie

De Amsterdamse haven is al jaren de grootste haven ter wereld wat de import van cacaobonen betreft. Jaarlijks komt er zo’n 650 duizend ton cacao binnen. In oktober kun je elke zaterdag en zondag op rondvaart door het westelijk havengebied op cacao expeditie met de organisatie HavenSafari. Tijdens de boottocht wordt de geschiedenis van de import uitgelicht. Verder bezoek je een cacaoloods en kun je verschillende soorten chocola proeven.

Zaterdag en zondag, 12.30 uur, €29,50, Pier14

Grenzen en macht

De theatervoorstelling Grenzen gaat over de macht van de staat. Sommige mensen worden door de staat beschermd, anderen worden uitgesloten van bescherming. Dit mechanisme kan niet bestaan zonder uitvoerders die hierover beslissen. Andy is zo’n uitvoerder, hij werkt bij de Immigratie en Naturalisatiedienst. Tijdens de voorstelling wordt Andy gevolgd tijdens zijn eerste asielprocedure over een man van Andy’s leeftijd, die zijn paspoort is verloren. Gedurende de voorstelling komt de beslissing over het leven van deze man tot stand.
Vrijdag, 20.30 uur, €13, Plein Theater

Pannenkoeken bakken

Jong geleerd is oud gedaan, daarom kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar dit weekend pannenkoeken en poffertjes leren bakken bij Pancakes Amsterdam. Na afloop worden de baksels uiteraard uitgebreid geproefd. Vanwege de coronamaatregelen is de workshop alleen voor kinderen bedoeld. Ouders kunnen wel op locatie wachten met een kopje koffie of thee.
Zondag, 11.00 uur, €15,51, Prinsengracht 277

Trump’s America

Op 3 november vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Het ziet er naar uit dat witte huisvrouwen uit de voorsteden de verkiezingsuitslag kunnen bepalen. Dit verklaart waarom Trump tweet over het beschermen van de suburban lifestyle dream. In oktober worden er in Kriterion films vertoond die in het teken staan van dit fenomeen. Vrijdag is dat de film But I’m a Cheerleader, over Megan, wier conservatieve ouders denken dat ze lesbisch is. Daarom sturen ze haar naar een heropvoedingskamp waar homoseksuelen leren hoe ze hetero moeten zijn.
Vrijdag, 14:30 uur, €8,50, Kriterion

Electric Living Room

Uitgaan en feesten is tijdens de coronacrisis haast onmogelijk, maar bij Paradiso kun je dit weekend toch terecht voor een coronaproof avondje uit. De Amsterdamse techno-dj Shinedoe en de ambient-, house-, en techno-producer Conforce verzorgen de muziek. Er is een gezellige huiskamer setting gecreëerd, waar je al zittend om de dj-booth kan luisteren naar het optreden. Het dragen van een mondkapje in Paradiso is verplicht.
Zaterdag, 19:00, €16, Paradiso

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden