Weekendtips

Weekendtips: van bomen klimmen tot een rondje langs onbedoelde kunst

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Ontdek het vroegere Nieuwer-Amstel op de fiets of eet een vogelvriendelijk broodje.

Janna Toepoel en Ella Santhagens
Fun Forest. Beeld Thomas Erdmann
Fun Forest.Beeld Thomas Erdmann

Fun Forest

Wil jij in de voetsporen van Tarzan treden? Dat kan sinds kort weer in klimpark Fun Forest. Hier hang je in touwen, ladders, bruggen en tokkelbanen tussen de bomen van het Amsterdamse Bos. Het klimpark heeft 10 parcours, op 2,5 tot 15 meter hoogte. Voor kinderen tussen 6 en 9 jaar – die langer zijn dan 110 centimeter – zijn de twee Easy parcours geschikt. Ga samen met je vrienden twee uur lang op zoek naar bananen die in het klimparcours zijn verstopt. Wie weet kun je hierna wel een échte liaan aan.

Zaterdag en zondag, 11.00-18.00 uur, vanaf €14,95 , Fun Forest

Talkshow Be The (Hu)man. Beeld
Talkshow Be The (Hu)man.

Vaders in Zuidoost

Welke rol hebben vaders, vaderfiguren en mannen in Zuidoost? Pakhuis de Zwijger organiseert in samenwerking met Alliantie Mannenemancipatie Amsterdam de online talkshow Be The (Hu)man. Hierin gaat pedagoog Minchenu Maduro in gesprek met onder anderen psychotherapeut en trainer Waldy Neijhorst, rapper, schrijver en talentcoach Rivelino Rigters en anti­racisme-activist Kunta Rincho over het belang van de aanwezigheid van een vaderfiguur en over de vraag hoe mannenemancipatie dodelijk geweld onder jonge mannen kan voorkomen.

Donderdag, 19.00 uur, gratis, dezwijger.nl

Verborgen kunstwerk. Beeld Robert Beekelaar
Verborgen kunstwerk.Beeld Robert Beekelaar

Onbedoelde kunst

Een stuk oude tramrails. Straatklinkers rond een putdeksel. Een afgesleten blok beton. Het Museum voor Onbedoelde Kunst geeft deze objecten een titel, een fictieve kunstenaar en een geschiedenis. Kan op deze manier alles tot kunst verheven worden? En kijken we anders naar onze omgeving als we zoeken naar verborgen kunstwerken? In drie kwartier word je door de museumdirecteur langs de onbedoelde kunstwerken op de NDSM-werf geleid.

Zaterdag en zondag, 14.00-17.00 uur, €7,50, hetmok.nl

Prisma Strijktrio. Beeld
Prisma Strijktrio.

Prisma Strijktrio

Zondag presenteert het Prisma Strijktrio zijn nieuwe cd La Muse. In club Splendor spelen Janneke van Prooijen (viool), Elisabeth Smalt (altviool) en Michiel Weidner (cello) composities van Florent Schmitt en Darius Milhaud. Deze componisten schreven uiteen­lopende muziek; de een componeerde een liefdevolle ode aan zijn vrouw, de ander creëerde een explosief stuk vol emotie. Het Prisma Strijktrio brengt deze stijlen samen op één cd.

Zondag, 16.00 uur, gratis, splendoramsterdam.com

Ballet vanuit huis

Nationale Opera & Ballet komt met drie dansfilms van verschillende choreografen: Memento van Wubkje Kuindersma, Rose van Milena Sidorova en I Feel it Too van Sedrig Verwoert. In alle films is de choreografie gebaseerd op onze beperkte vrijheid door de lockdown. De films gaan op drie achtereenvolgende dagen in première op het online platform en YouTubekanaal van Nationale Opera & Ballet, en zijn daar een half jaar lang gratis te bekijken.

Donderdag t/m zaterdag, 20.15 uur, ­gratis, operaballet.nl

Overzichtstentoonstelling Cosmos. Beeld Ati LIchtveld
Overzichtstentoonstelling Cosmos.Beeld Ati LIchtveld

Cosmos

Vorig jaar overleed kunstenaar Ati Lichtveld. In de expositieruimte in de Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 organiseert WG Kunst nu de overzichtstentoonstelling Cosmos: schilderijen gemaakt met pastel, inkt, olie en acryl. Lichtveld liet zich inspireren door de actualiteit, de verschillende drijfveren van de mens en de zee. Zij hield van het idee zomaar de wijde wereld in te kunnen trekken, hoewel thuiskomen misschien nog mooier was.

Vrijdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur, ­gratis, WG Kunst

Samuel Levie. Beeld
Samuel Levie.

Vogelvriendelijk broodje

De Nederlandse weidevogel heeft het zwaar. Intensieve landbouw bedreigt de tureluurs, grutto’s en kieviten die nestelen in het gras. Vrijdag opent Vogelbescherming Nederland daarom de eerste vogelvriendelijke broodjesbar aan de Elandsgracht, waar de broodjes kaas van chef Samuel Levie worden verkocht. De boeren die de zuivel leveren maaiden hun gras later in het jaar, om de nestelende vogels niet te storen. Ook lieten zij meer wilde kruiden in hun weiland groeien. Dit is niet alleen fijn voor de weidevogel; koeien eten die kruiden ook, waardoor de kaas een vollere smaak krijgt.

Vrijdag t/m maandag, 10.00-14.00 uur, €7, Elandsgracht 55H

Lezing over vriendschap. Beeld
Lezing over vriendschap.

Wat is vriendschap?

Vriendschap. Een breed begrip dat voor iedereen een andere betekenis heeft. Want wanneer is iemand daadwerkelijk je vriend? Spui25 organiseert een lezing waarin filosoof Paul van Tongeren naar aanleiding van zijn boek Doodgewone vrienden spreekt over vriendschap in private en publieke vorm. Hij zoekt aan de hand van grote denkers als Plato, Cicero, en Nietzsche naar de definitie van echte vriendschap.

Donderdag, 20.00 uur, gratis, spui25.nl

Dirigent Willem Mengelberg. Beeld Stadsarchief Amsterdam
Dirigent Willem Mengelberg.Beeld Stadsarchief Amsterdam

Willem Mengelberg

Willem Mengelberg. Een getalenteerd dirigent? Of een landverrader die voor de Duitsers musiceerde? Zeventig jaar na het overlijden van de Concertgebouwdirigent organiseert De Balie de online voorstelling Willem Mengelberg tussen licht en donker. Toneelregisseur Helmert Woudenberg, de acteurs van De Theatertroep, acteur Krisjan Schellingerhout en pianist Jacob de Groot vertellen zijn verhaal.

Zondag, 16.00 uur, gratis, debalie.nl

Fietsroute langs onder meer het oude Raadhuis van Nieuwer-Amstel. Beeld
Fietsroute langs onder meer het oude Raadhuis van Nieuwer-Amstel.

Fietsroute Nieuwer-Amstel

Tussen 1896 en 1921 werden grote stukken van Nieuwer-Amstel (het huidige Amstelveen) opgeslokt door Amsterdam. Honderd jaar na de laatste annexatie organiseren Ons Amsterdam en Open Monumentendag een fietsroute door de voormalige gemeente, die onder meer voert langs het oude gemeentehuis, begraafplaats Zorgvlied en het Haarlemmermeerstation. Online vind je de fietskaart en de verhalen achter deze stukjes Nieuwer-Amstel.

Gratis, annexaties1921.com

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden