Weekendtips

Weekendtips: Maak je eigen bruisbal of wandel de kunstroute

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Maak je eigen bruisbal of wandel de kunstroute langs gesloten horeca.

Anna Livia de Kort en Ella Santhagens
Claude Cahun. Beeld
Claude Cahun.

Claude Cahun

Digitale tentoonstelling

In het Cobra Museum is de digitale tentoonstelling Onder de huid te zien, waar foto’s, publicaties en archiefmateriaal van Claude Cahun worden vertoond. Cahun (1894-1954) was een activist, fotograaf en schrijver die een uitgesproken mening had over genderidentiteit. Seksuele geaardheid beschouwde zij als een punt op een spectrum. Door verschillende identiteiten aan te nemen op foto’s, van een boeddha tot een dandy, liet zij die visie doorschemeren in haar werk. Conservator Julia Steenhuisen presenteert de expositie.

Gratis, cobra-museum.nl

De Nachtwacht. Beeld
De Nachtwacht.

Kunstroute door de stad

Rijksmuseumtour

Het Rijksmuseum heeft een kunstroute gemaakt langs Amsterdamse gebouwen, grachten en pleinen. Tien verschillende locaties verwijzen naar beroemde Amsterdamse kunstwerken uit de geschiedenis, zoals de Kloveniersburgwal naar De Nachtwacht verwijst vanwege de kloveniers op het schilderij. De route begint op de Dam en gaat onder andere langs de Bloemenmarkt, het Rembrandtplein en eindigt bij het museum zelf. Geen zin om op pad te gaan? Dan kun je de kunstwerken uit de route ook downloaden via de website.

Gratis, rijksmuseum.nl

Racisme aanpakken

Online verkiezingsprogramma

In aanloop naar de verkiezingen organiseert Pakhuis de Zwijger het online programma NL Kiest. Vanavond komt het thema racisme aan bod. Jongeren, belangenorganisaties en politieke partijen praten met elkaar over de manier waarop partijen problemen rondom racisme willen aanpakken. Onder anderen Mourad El Otmani van platform Young Amsterdam, Liane den Haan van 50Plus en Sylvana Simons van Bij1 zijn erbij.

Donderdag, 20.30 uur, gratis, dezwijger.nl

Veelzijdig leven. Beeld
Veelzijdig leven.

Veelzijdig leven

Microbiologielezing

Paradiso organiseert de serie Veelzijdig leven, waarin zes wetenschappers zich uitlaten over thema’s als onzichtbare virussen, exoplaneten en partnerkeuze. In de eerste livestream lezing spreekt Dirk van Delft zondag over de 17de-eeuwse natuuronderzoeker Antoni van Leeuwenhoek, die als eerst bloed­lichaampjes, zaadcellen en bacteriën met het blote oog zag door middel van zijn zelfgebouwde microscoop. Ook laat Van Delft zich uit over het belang en het ontstaan van microbiologie.

Zondag, 11.00 uur, €17, paradiso.nl

When Will The Blues Leave. Beeld
When Will The Blues Leave.

Swingende jazz

Online concert

Zaterdag streamt Bimhuis TV live de presentatie van het album When Will The Blues Leave, door John Engels, Benjamin Herman en Joris Teepe. Engels is jazzdrummer die nog speelde met de in 2016 overleden jazzmuzikant Toots Thielemans. Saxofonist Herman is leider van de Nederlandse band New Cool Collective en bassist Teepe neemt al jaren deel aan de New Yorkse jazzscene. De livestream is te zien op het YouTubekanaal en de Facebookpagina van het Bimhuis.

Zaterdag, 20.30 uur, gratis, bimhuis.nl

Inside the Light. Beeld
Inside the Light.

Inside the light

Online tripervaring

Project Wildeman, dat absurdistisch en intuïtief muziektheater maakt, organiseert met lichtkunstenaar Tom Verheijen Inside the Light in de kerk Vrijburg. De makers omschrijven de livestream als ‘een tripervaring waar op zoek wordt gegaan naar het ontstaan van licht’. Er wordt een lichtaltaar gebouwd om spiegelingen en weerkaatsingen van licht te creëren. De muziek is een mix van techno en trance met klassieke elementen. In een na­gesprek praat Lodewieke Groeneveld, jongerenwerker bij Vrijburg, over het gemis van avonden uit en hoe we die leegte kunnen opvullen.

Zaterdag, 20.30 uur, €10, eventbrite.nl

Livestream debat over Nederlanders met een dubbele nationaliteit.

 Beeld
Livestream debat over Nederlanders met een dubbele nationaliteit.

Dubbele nationaliteit

Livestream debat

Wat kan de overheid doen voor Nederlanders die van hun tweede nationaliteit af willen? Hoe verhouden beleidskeuzes zich tot mensenrechten en nationale veiligheid? Vrijdag debatteren Dilan Yesilgöz (VVD), Jan Paternotte (D66) en Jasper van Dijk (SP) over Nederlanders met een dubbele nationaliteit. Veiligheidsexpert Christophe Paulussen en Laila Ezzeroili, initiatief­nemer van het Manifest voor Keuzevrijheid in Nationaliteit, leiden het debat in.

Vrijdag, 18.00 uur, gratis, debalie.nl

The Need for Legacy. Beeld
The Need for Legacy.

Schilderij onthulling

Livestream ITA

In de portrettengalerij van het ITA onthult demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven een schilderij van theatermaker Rufus Collins, gemaakt door beeldend kunstenaar Brian Elstak. De onthulling hoort bij het programma The Need for Legacy, waarin de toneelgemeenschap stilstaat bij de diversiteit van de Nederlandse theatergeschiedenis. Ook is er een lezing over Collins en treedt pianist Djuwa Mroivili op.

Vrijdag, 19.00 uur, gratis, ita.nl

Maak een bruisbal

Kinderactiviteit

Zin in een warm bad dit weekend? Op de website van Nemo kunnen kinderen stapsgewijs leren hoe je thuis een bruisbal voor in bad maakt. Op de site staat een overzicht van alle ingrediënten die je nodig hebt, zoals citroenzuur, maizena, parfum, voedingsmiddelenkleurstof en bakpoeder. Aan de hand van foto’s met bijbehorende instructies kun je aan de slag.

nemosciencemuseum.nl

Kunstroute langs dichte cafés en restaurants. Beeld
Kunstroute langs dichte cafés en restaurants.

Cafés en kunst

Stadswandeling

Kunstenaar Jarmo van Berkel organiseert met kunstenaars en horeca­ondernemers een kunstroute langs hun dichte cafés en restaurants. In de raamkozijnen staan schilderijen en kunstvoorwerpen. Horecadeelnemers zijn onder andere Checkpoint Charlie, eetcafé Skek en Café Cook. De kunst is te koop, en de opbrengst gaat naar de horecaondernemer en de bijbehorende kunstenaar.

Gratis, artbarproject.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden