Aldus

Week van de dyslexie: ‘Ik wil mijn dyslectische brein niet inruilen’

Vandaag start de Week van Dyslexie. Tamara Vreeken (48), oprichter van stichting HOI, zou haar dyslectische brein voor geen goud willen inruilen.

Noor Lagendijk
null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Van het boek Dyslexie als kans is zojuist een luistervariant uitgekomen. Toepasselijk.

“We zeiden direct tegen de uitgeverij: als je een boek over dyslexie uitgeeft, moet daar een audioboek bij. Het boek legt uit hoe een dyslexiebrein informatie op een andere manier verwerkt dan een gemiddeld brein. Dat heeft nadelen –zoals bij lezen en schrijven – én dat biedt kansen.”

Wat voor kansen?

“Er zijn vaardigheden die iedereen kan hebben, maar waarin dyslectische mensen regelmatig uitblinken; ruimtelijk inzicht, creatief denkvermogen en verbanden leggen. Niet alle breinen werken hetzelfde en dat is maar goed ook. Dat is het uitgangspunt van de neurodiversiteit; je hebt verschillende breinen nodig om elkaar aan te vullen.”

Zo klinkt dyslexie als een gave.

“Ik zou het nooit een gave noemen; het is gewoon anders. Met voor-en nadelen, maar je mag best trots zijn op die voordelen. Ik ben zelf ook dyslectisch en ik zou mijn brein voor geen goud willen inruilen. Ik heb geen dyslexie, ik ben het.”

Dyslexie heeft, volgens u, ten onrechte een negatief imago?

“Ja. Nu praten we bij dyslectische kinderen over een stoornis. Zij hebben vaak extra instructies nodig, maar kunnen ergens ook juist erg goed in zijn. Laat dat het uitgangspunt zijn. Negatief labelen heeft een grote impact; ze voelen zich dom, bijvoorbeeld. Daar moeten we vanaf.”

Dat uitgangspunt zou ook voor niet-dyslectische personen –zoals een werkgever – interessant kunnen zijn.

“Klopt. We hebben deze week sprekers die online over dyslexie als kans vertellen. Laten we focussen op waar óók iemands krachten liggen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden