Plus

We moeten al blij zijn als ergens géén Nutellawinkel komt

We passeren ze dagelijks: steigerdoeken, pepermolens en abri's die om onze aandacht schreeuwen. Deze zomer zes reclamethema's onder de loep. Vandaag: de veranderende stad.

De opvallende nieuwe reclameactie van Jumbo voor een vestiging op de StadhouderskadeBeeld Charlotte Odijk

Dat Amsterdam momenteel in een duizelingwekkende stroomversnelling zit, is iets waar je niet omheen kunt - al zou je het willen.

Wie één stap buiten de deur zet, wordt genadeloos om de oren geslagen met de veranderende tijd: toeristenzwermen die maar nauwelijks teruggedrongen kunnen worden, vertrouwde buurtcafés die het onderspit delven tegen steriele eettentjes vol goede biologische bedoelingen, astronomische huizenprijzen, vijandige overnames door hotels, en de kakkerlak onder de ondernemingen: de Nutellawinkel.

Het is een even frustrerende als interessante tijdsperiode.

Het kan niet anders of ook adverteerders springen in op die ontwikkelingen. Duidelijkste startschot was de veelverguisde kwarkhipster van Danio vorig jaar.

De aanblik van een ruigbebaarde hipsterman die bloedserieus weezoete aardbeienprut stond aan te prijzen, was voornamelijk voer voor schamper commentaar. Het zei echter tegelijkertijd iets over de stad: wat eens originele mensen waren (die baard! die knot! die uilenbril!), was plotseling de nieuwe main­stream, die koos voor doodordinaire aardbeiensmurrie als dessert. De hipster als het nieuwe normaal.

De spot was een onbedoeld bijeffect, maar ­inmiddels lijken spot en zelfspot juist precies de bedoeling te zijn.

De opening van 'De Turk' in de van Woustraat was een toonbeeld van zelfspot: behalve die naam prijkte op het logo een gezellig-mollige Turk vol gezichtsbeharing plus de slogan: 'Dat zit wel snor'.

Lichtelijk deprimerend
Zo'n naam lijkt aanvankelijk vooral leutig en lollig te zijn, maar eigenlijk was een zaak als de Turk redelijk revolutionair: zelfs de onhippe, tijdloze Turkse winkels waren niet resistent ­tegen de gentrificatiewervelwind, waar een hippe inrichting en een catchy naam even belangrijk zijn als het assortiment.

En de collectieve ergernissen over die veranderende stad dan? Die lijken de laatste tijd meer op te komen. Onlangs nog, bij de verbouwing van waar nu Tosti Creative is gevestigd, hing een groot bord voor het raam met daarop de tekst: 'Hier komt een Nutellawinkel... Just kidding!'.

Pesterig inspelen op de grootste angst van buurtbewoners: waarom zou je het níet doen? Het is clever en ook wel geestig, maar doet tegelijkertijd ook lichtelijk deprimerend aan: blijkbaar zijn we al zo diep gezonken dat we blíj moeten zijn als er ergens géén Nutellawinkel komt.

Datzelfde geldt voor hotels. De nieuwste reclameactie voor een Jumbo op de Stadhouderskade speelt op diezelfde angst in. 'Hatsa! Weer een plek minder voor een hotel,' zelffeliciteert de ­supermarkt zich vanaf een knalgele abri.

En inderdaad denk je dat als voorbijganger: hè hè, gelukkig gewoon iets normaals. Dan hoeft de Jumbo verder niet meer zo heel veel te doen: het feit dat ze simpelweg niet wéér een hotel zijn, is al voedingsbodem genoeg voor een feestelijke omarming van de Amsterdammer die moe is van zijn veranderende stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden