We gaan dit jaar (weer) aan de cider, als het aan Heineken ligt
Heineken gaat dit jaar opnieuw proberen Nederlanders aan de cider te krijgen. Het concern lanceert nog voor de zomer een aantal nieuwe cidermerken in ons land.
De nieuwe merken zijn vooral bedoeld om mannen over te halen over te stappen op het appeldrankje. Daarnaast zet het bierconcern vol in op het Belgische speciaalbier Affligem.
Pogingen om cider hier populair te maken, verliepen tot nu toe wisselvallig. Met het speciaal voor vrouwen bedachte Jillz scoort Heineken volgens Bram Westenbrink, directeur marketing van Heineken Nederland, "best goed". Maar Strongbow, het grootste cidermerk ter wereld, wordt hier goeddeels genegeerd.
"Nederlanders vinden het te bitter. Jillz is zoeter, maar doordat het op vrouwen is gericht, laten we een flink deel van het publiek links liggen." Heineken Nederland zet daarom "meerdere" nieuwe cidermerken op. "Met cider kun je alle kanten op. Als je ziet welke varianten er zijn in smaak en imago; tot aan champagne-achtige uitstraling toe."
Speciaalbier
Nederlanders drinken voor het eerst in lange tijd weer meer bier. Vooral speciaalbier. "Je ziet het aan alles; mensen willen meer smaken, meer variatie en meer keuze", zegt Westenbrink. "Kijk naar de veranderingen bij koffie of brood. Consumenten willen een verhaal rondom wat ze consumeren. Ze zijn geïnteresseerd in ingrediënten, ze stellen vragen, zijn kritisch."
Daarom zet Heineken Nederland dit jaar ook vol in op speciaalbier Affligem. Het Belgische abdijbier is als één van zes wereldbieren uitgekozen uit de 250 lokale bieren die het Heinekenconcern wereldwijd in zijn arsenaal heeft. Westenbrink heeft het de afgelopen anderhalf jaar langzaam laten rijpen in Nederland, in hippe horecagelegenheden als de Amsterdamse Hallen en in een speciaal Affligem Genootschap.
Radler
Groot succesnummer is nu Radler, het "fietsbier" dat in Nederland onder de vlag van Amstel wordt verkocht. "Ik zat nog in Hongarije voor Heineken en zag dat de combinatie van pils en vruchtensap er heel populair was", zegt Westenbrink.
Heineken was met de introductie van radlerbiertjes in de wereld in 2013 de concurrentie net voor. "De radlercategorie is nu de grootste groeier in de biermarkt, met alcoholvrij pils."
Jaarcijfers
De "global brands" worden ook steeds belangrijker voor het hele Heinekenconcern, blijkt uit de jaarcijfers over 2015 die woensdagochtend werden gepresenteerd. Van de 20,5 miljard euro omzet die Heineken vorig jaar boekte, komt al ruim 9 procent - 1,9 miljard euro - van wereldmerken als Afflichem, Desperados, Radler en cider.
Waar de totale bierafzet bij het concern vorig jaar 2 procent groeide naar 208 miljoen hectoliter, nam de afzet bij elk van de wereldbieren toe met meer dan 10 procent, bij cider rond de vijf procent.
"We durven de laatste drie, vier jaar nieuwe dingen te doen met bier", zegt Heinekentopman Jean François van Boxmeer, die een winstsprong voor het concern van 25 procent naar 1,9 miljard euro bekend maakte. "Daardoor zien we dat de afzet van onze Europese tak, die al jaren daalde, weer toe neemt."
Verdere groei van de innovatiebieren is voor Van Boxmeer geen doel op zich. "Niet alle innovaties zullen slagen. Maar het uiteindelijke doel is om de merken waarmee we nu innoveren na drie jaar een vaste plek te geven. Dat gaat nu met Radler gebeuren, daarvan verwacht ik blijvend succes."
"Ik hoop dat we over tien jaar over de huidige innovaties kunnen terugkijken als een stevig segment, naast Heineken." Het vlaggenschip blijft de drijvende kracht achter het concern. "Heineken groeit jaar na jaar sterker dan de wereldbiermarkt."