Hans van der Beek. Beeld Artur Krynicki
Hans van der Beek.Beeld Artur Krynicki

Water, whisky en dan pas eten

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Glenfiddich chef’s table diner.

Hans van der Beek

Buiten wordt het langzaam serieus herfst, binnen maakt sterrenkok Raoul Meuwese straks een vijfgangenmenu op basis van Glenfiddich.

Wat blijkt bij binnenkomst, het gezelschap deze avond bestaat uit zes mensen. Nu was vooraf nadrukkelijk duidelijk gemaakt dat dit een ‘zeer exclusief’ event is, maar in mijn mailbox heeft ‘zeer exclusief’ nogal last van inflatie, dus een feestje met zes moet ik toch even verwerken.

We beginnen met een High Ball in de bar. Daar hoort een heel verhaal bij, ik vertaal het even: whisky-soda met appel en citroen.

Restaurant Bridges heeft al langer een chef’s table, een plek voor maximaal zes mensen midden in de keuken, maar vanaf nu hebben ze een speciaal Glenfiddichmenu. Daarom zijn ook maar zes mensen uitgenodigd. Voor precies die ervaring.

Aan de chef’s table!

Als eendjes achter elkaar lopen we naar de keuken. De deur vanuit het restaurant opent met een schop tegen een metalen plaat, rechts­onder. Dat wil ik thuis ook wel.

Femke Pruis, van de pr: “Langs de Sligro. Daar hebben ze dat.”

We lopen langs spoelbakken en nemen plaats aan een marmeren tafel, pal bij de vlees-viskant en de passe, een uitstekend plekje inderdaad.

In de keuken is alles onder controle. Geen geschreeuw, geen gescheld, geen schitterende chaos.

Jammer.

Ik laat me vertellen dat ik tussen half negen en kwart voor tien terug moet komen. Dan kan ik beter niet eens opstaan om te plassen.

Bram Kaplan, van Glenfiddich: “In het restaurant heb je een sitdown dinner experience, maar hier zit je er bovenop.”

De tip voor spijs en drank: eerst een slokje water, dan een slokje whisky en dan pas een hap van het gerecht.

Vincent van Dijk, liefhebber: “Dus niet wegspoelen met ­whisky?”

Nee, Vincent, eerst de mond als het ware marineren met whisky, dan pas komt het gerecht het best tot zijn recht. Dat heeft met textuur en smaakpalet te maken en ook de juiste foodpairing.

Ik pair Glenfiddich IPA met forel en venkel, grapefruit en een sherrysaus. Daarna smeer ik brood met Guernseyboter, geserveerd op een steen.

Ik pols bij chef Meuwese welke steen dat is. Eigenlijk alleen om een beetje te plagen, maar Meuwese vertelt vol passie hoe die stenen uit de buurt van Nice komen. Hij heeft gezocht tijdens zijn vakantie, vijf per keer, niet te veel, maar wel allemaal mooie, platte stenen.

Om thuis boter op te serveren.

We doen de volgende ronde water-whisky-gerecht, maar ik zie alleen nog die chef voor me. Aan een oever in Frankrijk, zoekend naar sierlijke stenen, beetje bol, beetje plat, mooi grijs – voor in zijn restaurant.

Wat Glenfiddich chef’s table diner
Waar Bridges, Oudezijds Voorburgwal
Wie Raoul Meuwese, Emmy Stoel, Bram Kaplan, Marco Westra, Femke Pruis, Vincent van Dijk
Wanneer dinsdag 24 september, 18.00 tot 21.00 uur

Drank en spijs *****
Sfeer ****
Hans at de eerste witte truffel van dit seizoen, de bofkont

Chef Raoul Meuwese met in zijn handen een mooi exemplaar. Een botersteen uit Zuid-Frankrijk. Beeld Hans van der Beek
Chef Raoul Meuwese met in zijn handen een mooi exemplaar. Een botersteen uit Zuid-Frankrijk.Beeld Hans van der Beek
Sous-chefs Pascal Duvivier en Luuk Roubos en Bram Kaplan, ambassadeur Glenfiddich: “Een whisky van 40 jaar oud. Dat is het besef dat je geschiedenis drinkt.” Beeld Hans van der Beek
Sous-chefs Pascal Duvivier en Luuk Roubos en Bram Kaplan, ambassadeur Glenfiddich: “Een whisky van 40 jaar oud. Dat is het besef dat je geschiedenis drinkt.”Beeld Hans van der Beek
Emmy Stoel, directeur The Grand, en maître Marco ­Westra, ook wel restaurantmanager. “Maar voornamelijk smaakliefhebber.” Beeld Hans van der Beek
Emmy Stoel, directeur The Grand, en maître Marco ­Westra, ook wel restaurantmanager. “Maar voornamelijk smaakliefhebber.”Beeld Hans van der Beek
Daimy van der Valk (Barts Boekje) en Rob Crans (Stijl & Allure), mede-zeer exclusief gezelschap. Beeld Hans van der Beek
Daimy van der Valk (Barts Boekje) en Rob Crans (Stijl & Allure), mede-zeer exclusief gezelschap.Beeld Hans van der Beek
Femke Pruis (Pitch pr) en Vincent van Dijk (HBMEO): “Dit is zoveel leuker dan eten voor de televisie.” Beeld Hans van der Beek
Femke Pruis (Pitch pr) en Vincent van Dijk (HBMEO): “Dit is zoveel leuker dan eten voor de televisie.”Beeld Hans van der Beek
De barmannen Kevin Berth, Nick Koridon en Thom Evers. Beeld Hans van der Beek
De barmannen Kevin Berth, Nick Koridon en Thom Evers.Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden