Column

Water mee aan een lusje

Foto's ANP Beeld
Foto's ANP

Onbegrijpelijk dat wij niet de hele dag lopen te grijnzen van geluk. Vertel de wereld over onze waterleiding en de wereld zal zeggen dat: het kan gewoon niet anders, dat het paradijs op aarde Nederland heet en wij hier ons geluk niet op kunnen. Water uit de kraan! En het is niet eens het waterleidingnet op zich, maar het beste drinkwater ter wereld stroomt er doorheen en wordt in elk huishouden gratis bezorgd.

Gratis? Ja eigenlijk wel, want een liter van het beste drinkwater, thuis afgeleverd, kost iets meer dan het honderdste deel van een eurocent. Dus zo goed als helemaal niks. Toch lopen we te chagrijnen langs de weg, in de stad en op de Veluwe op zondag. Alsof drinkwater niet te betalen is en stinkt. En we laten ons tillen door stationswinkeliers en tankstationhouders met plastic flesjes water uit België en Bunnik, dat duizend keer zoveel kost als het water uit de kraan thuis.

Op muziekfestivals, waar duizenden mensen bijeendrommen voor een vlaag rock&roll worden allerschunnigste prijzen gerekend. Tot aan 5 euro voor een flesje van een halve liter. Neem een litertje mee van huis en je hebt een tientje per kilo verdiend. Maar hoe draag je water naar de overkant van de weg? Hoe bestaat het, maar het is waar: dat is een modern probleem.

Twee jaar geleden verscheen een bijzonder bericht in krant en blad. Van alle mannen in Nederland is 65 procent niet zo gek als je denkt, als je ze water ziet drinken onderweg. En zelfs 86 procent van de vrouwen is slimmer dan een Spaatje Blauw. Ze drinken wel uit zo'n flesje, maar dat hebben ze gevuld met water uit de kraan. Gemiddeld vult de helft van de mensen zo'n lege pastic fles zes keer met kraanwater voor ze een nieuw flesje gaan gebruiken.

Het was onderzocht voor de Nederlandse frisdrankenindustrie, die flessen water verkoopt. Vaak zijn het flesjes met water dat in huishoudens ook gewoon uit de kraan komt. Sourcy uit Bunnik is eender aan kraanwater uit Nieuwengein. Herschi is Hoensbroeks kraanwater. De waterkoopmannen van de frisdrankerij zien niet graag dat we hun weggooiflesjes opnieuw gebruiken voor water uit de kraan en zeggen daarom dat het onhygiënisch is. Er zitten na gebruik bacteriën in de flesjes, zeggen ze. Dat kan komen van het lurken. Wie rechtstreeks uit een fles drinkt spuugt er wat in terug. Op den duur ontstaat er dan nieuw leven. Zet zo'n fles in de vensterbank en wacht tot je iets ziet bewegen. Het kan lang duren, maar als de voorstelling begint, weet dan dat het waar is waar de frisdrankindustrie voor waarschuwt. Maar schenk je altijd water uit een fles in een bekertje, knappe jongen als je dan de fles toch van binnen weet te vervuilen.

Rosti Mepal in Lochem, ontwerperij van ondermeer moderne plastic broodtrommels en hedendaags vormgegeven thermosflessen, heeft een plastic waterdrager met lus er aan bedacht. De fles nodigt uit om te lurken, maar hij kan na elk gebruik ontsmet worden in de afwasmachine, of met een flessenreiniger en afwasmiddel worden uitgeboend. Dat kan door de wijde opening, de fles heeft geen hals. Het deksel kan een halve slag draaien. Dan kan water uit de fles gedronken of geschonken worden. Het deksel kan er helemaal uit voor schoonmaakwerkzaamheden en om ijsblokken bij het water te doen, die het een tijd koud houden. Prijs? Net zoveel als 600 duizend liter drinkwater uit de kraan kost. Valt mee, hè? Grijnzen maar! (WOUTER KLOOTWIJK)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden