Voorwoord

Wat van dichtbij komt, smaakt beter

Ronald Ockhuysen
Ronald Ockhuysen. Beeld Artur Krynicki
Ronald Ockhuysen.Beeld Artur Krynicki

Aan de rand van Ouderkerk aan de Amstel ligt boerderij Polderzicht van Gerard en Annemieke Korrel. Zij leveren koeienmelk aan Boeren van Amstel, 200 meter verderop.

Deze fabriek verzorgt voor horecazaken uit de regio de melk voor kopjes koffie, lattes en cappuccino’s. De Boeren van Amstelmelk is ook al te koop in winkels in Amstelland en binnenkort nemen ook Amsterdamse supermarkten de melk in het assortiment op.

Het idee voor Boeren van Amstel ontstond in 2016. Het doel: verse melk afzetten in het gebied waar die vandaan komt. Om dat doel te verwezenlijken waren visie en investeringen nodig, maar het resultaat is er dan ook naar; een lokaal product wordt lokaal verkocht én lokaal geconsumeerd – uitzonderlijk in een tijd waarin eten doorgaans 30.000 kilometer reist voordat het onze monden bereikt.

De regionale distributie van lokaal geproduceerd voedsel is vaak nog inefficiënt. De wereldwijde voedselindustrie is door de schaalgrootte goedkoper, met als gevolg dat lokaal geproduceerd voedsel vaak eerst in de mondiale keten verdwijnt, om daarna terug te keren naar de stad. Een vervuilende omweg waar we snel vanaf moeten.

In deze speciale bijlage laten we zien dat in de regio Amsterdam op allerlei niveaus het roer omgaat. Boeren, onderzoekers, voedselbanken, winkeliers, ondernemers, investeerders en consumenten worden zich almaar bewuster van de noodzaak tot minder verspilling.

De redactie van Het Parool maakte deze bijlage in samenwerking met Rabobank Amsterdam, van oudsher een instituut met veel kennis op het gebied van land- en tuinbouw. Voor de goede orde: dit betekent dat de krant en de bank ideeën uitwisselden, waarna de redactie autonoom haar stukken schreef. Er is geen sprake van een commerciële verbintenis, sponsoring of ‘branded content’.

Ik hoop dat u van deze bijlage geniet en dat u geïnspireerd raakt. De tijden zijn veranderd. Wat van dichtbij komt, smaakt beter.

Ronald Ockhuysen
Hoofdredacteur Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden