Korreltje zout

Wat is er te claimen over kefir?

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: wat is er te claimen over kefir?

Laura Obdeijn
De oerkefir van Raw Milk Company uit De Lutte. Beeld
De oerkefir van Raw Milk Company uit De Lutte.

Er is geen twijfel over mogelijk, stond onlangs in Tubantia: zonder de oerkefir van Raw Milk Company uit De Lutte was Jan uit Oldenzaal veroordeeld tot een permanente lockdown. Ida uit ­Losser heeft geen eczeemklachten meer sinds ze hun kefirhangop eet en dorps­genoot Rubia is van haar darmkrampen af. Een wondermiddel, als je dit mag geloven, maar geen spoor van deze recensies op de sociale media of website van het bedrijf. ‘Als uw review medische claims bevat, kan het zijn dat wij deze niet in zijn volledigheid mogen plaatsen,’ staat er. Doen ze dat wel, dan betekent dit een boete van 1,5 ton.

Kefir, door melkzuurbacteriën en gisten gefermenteerde zuivel, was even als chiazaad. Goed voor van alles, hoorde je, las je. Over de kefir uit Overijssel, ook in sommige Amsterdamse winkels te koop, vroeg RTV Oost zich eerder zelfs af of dit ‘een wonder in een glas’ is. Het lijkt of iedereen het over de mogelijke gezondheidsvoordelen mag hebben, behalve de makers.

Het kan van geval tot geval verschillen, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Maar over het algemeen geldt dat een bedrijf geen claims met betrekking tot gezondheid mag doen in eigen uitingen, als het niet wetenschappelijk is onderbouwd. Niet op etiketten dus, en ook niet op de bedrijfssite – iemand mag daar niet laten weten dat het product positieve effecten op de gezondheid heeft gehad. Ook niet op de sociale media van een bedrijf. “Dit zijn ook claims, maar dan indirect.”

Vertellen diezelfde mensen aan een krant dat we te maken hebben met een wondermiddel, dan mag het wel. “Zolang die mensen er maar niet voor betaald krijgen.” En je mag alleen zeggen dat iets ‘gezond’ is als dit gekoppeld is aan een goedgekeurde gezondheidsclaim met een duidelijke uitleg. Of de rauwmelkse kefir uit De Lutte echt een wondermiddel is? Wie zal het zeggen? Het familiebedrijf in ieder geval niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden