Plus

Wat gaan we dit weekend doen?

Lara de Moor: Parallels Beeld Lara de Moor
Lara de Moor: ParallelsBeeld Lara de Moor

Expo: Jaap Berghuis: Schilderijen 1974-1976

Het is zestien jaar geleden dat Jaap Berghuis op 60-jarige leeftijd overleed. De fundamentele schilderkunst waarin hij pionierde is alweer een tijdje uit de gratie. Desondanks of juist daarom is het de moeite waard de presentatie bij Willem Baars Projects te bezoeken. Er is werk uit Berghuis’ topjaren. Het zijn bijna anti-schilderijen, met overgeschilderde lagen verf en enkel aan de rand wat kleur die houvast geeft. Werelden op zichzelf.
T/m 27 juni in Willem Baars Projects, Hoogte Kadijk 17hs

Expo: Plastic Ocean

De eerste keer dat Thirza Schaap een strandwandeling maakte vlak bij haar nieuwe Zuid-Afrikaanse woonplaats, schrok ze zich rot van de hoeveelheid plastic. Ze ging het afval opruimen, maar kon het niet weggooien: te mooi. Met de verzameling flessen, visdraad en andere juttersvondsten maakt ze sculpturen – soms instabiel en tijdelijk, soms robuust – die ze fotografeert tegen aantrekkelijk gekleurde achtergronden. Een milieuboodschap gedoopt in reclame-esthetiek.
T/m 13 juni in Bildhalle, Hazenstraat 15

Expo: Ik alleen, heb meer herinneringen

Maxime Brigou maakt sculpturen maar is ooit begonnen als schilder, en dat is te zien. Terwijl hardcore beeldhouwers vooral bezig zijn met volumes en fysieke verhoudingen, gaat het bij haar om licht en kleur. Brigou bouwt beelden op uit plastic, zeil en brokstukken van oude werken, en combineert dat materiaal met olieverf. Met de techniek van clair-obscur brengt ze een dramatisch effect teweeg en geeft ze de sculpturen denkbeeldige diepte en zwaarte mee.
T/m 11 juli in De Brakke Grond, Nes 45

Expo: Herzschritt (Pace) Macher (Maker)

Christien Moldrickx werkt veelal in keramiek en imiteert vaak gebruiksvoorwerpen als wasbakken en spiegels. Alsof ze een ambachtelijk antwoord geeft op de pispot van Duchamp en hem met nadrukkelijk handwerk juist conceptueel wil inhalen. Moldrickx is de eerste kunstenaar in een nieuwe reeks solotentoonstellingen bij P/////AKT, die doorloopt tot maart volgend jaar. Ze wordt gevolgd door Nicola Arthen, June Crespo, Tako Taal en Suchan Kinoshita.

T/m 13 juni in P/////AKT, Zeeburgerpad 53

Expo: Parallels

Lara de Moor is een van de beste hedendaagse lichtschilders. De laatste jaren laat ze het zonlicht door ramen vallen en interieurs in vlakken verdelen. De voorstellingen zijn huiselijk maar niet alledaags. Er hangt iets in de lucht dat zich niet makkelijk laat vangen in woorden. Je zou De Moors werk magisch realisme kunnen noemen, maar dan zonder de aanstellerige symboliek. Deze schilder heeft genoeg aan licht en donker, en hoe die het behang bespelen.
T/m 26 juni in Galerie Roger Katwijk, Prinsengracht 737

Muziek: Davina Michelle

Na haar bejubelde optreden op het Eurovisie Songfestival met The Power of Water maakt Davina Michelle werk van haar internationale loopbaan. Met een livestream-concert op het platform Hymn mikt ze op het buitenland.
Woensdag, 21.00 uur, via Hymn.tv.

Muziek: Reserve-optredens van het Songfestival

Het songfestival heeft een nieuwe winnaar: rockband Måneskin is de opvolger van Duncan Laurence. Voordat de 39 deelnemers in Rotterdam aankwamen, namen ze allemaal een live-on-tape back-up op, voor het geval ze als gevolg van corona het livepodium niet zouden halen. Alleen Australië moest hem gebruiken (IJsland zette repetitiebeeld uit Ahoy in). De reserve-optredens van alle andere landen zijn nu alsnog openbaar. Nog één keer genieten van het kwaliteitschanson uit Frankrijk en het gierende botoxtrio uit Servië op het officiële Eurovision YouTubekanaal.

Muziek: Mo Festival

De Nederlandse urbancultuur blijft groeien. En daarmee stijgt het ook het aantal banen. Wie geïnteresseerd is een carrière in de urban – van beatmaker tot manager – kan inspiratie opdoen op het online gehouden Mo Festival, waar panels, showcases en masterclasses worden aangeboden. Een netwerkevenement is het met onder meer een optreden van Tres Navy.
Dinsdag, woensdag, donderdag, 19.00 uur, via Melkweg.nl.

Dansfilm: Het Nationale Ballet

Afgelopen december benoemde Het Nationale Ballet drie nieuwe young creative associates: Wubkje Kuindersma, Milena Sidorova en Sedrig Verwoert. Zij kregen elk de gelegenheid om hun grote creativiteit en eigen signatuur te tonen in een dansfilm. Corona blijkt een belangrijke inspiratiebron, zowel in Memento (Kuindersma) als in Rose van Sidorova en I Feel it Too van Verwoert.
Gratis te zien via operaballet.nl.

Theater: Broeders verheft u ter vrijheid

Tien Bulgaarse arbeidsmigranten die op het podium van ITA een Nederlands strijdlied zingen, acht uur lang. Theatermaker Dries Verhoeven confronteert ons graag met ongemak in de samenleving. In Broeders verheft u ter vrijheid toont hij de werkelijkheid van de hedendaagse arbeidsmarkt, waarin algoritmen de dienst uitmaken en de mens nog slechts een marginale rol speelt en tot geestdodend werk is veroordeeld. Gekoppeld aan een tentoonstelling in Den Haag.
ITA, 5 en 6 juni (14 tot 22 uur), West Den Haag 5 juni t/m 15 augustus, driesverhoeven.com.

Film: Nomadland

De bioscopen mogen na dik vijf maanden eindelijk weer open, en het aanbod is direct overweldigend. Dat zijn niet alleen de films die op de plank bleven liggen. Online successen van de afgelopen maanden krijgen nu alsnog een kans op het grote doek, van Disneys vileine Cruella en Spike Lee’s wervelende registratie van David Byrnes American Utopia tot Oscarwinnaar Nomadland.
Te zien in onder meer Cinecenter, Filmhallen, Kriterion, Studio/K

Film: Undine

Al zijn hele carrière maakt Christian Petzold, een van de meest intrigerende Duitse regisseurs van het moment, films over obsessieve liefde en geestverschijningen. Zo ook in het betoverende Undine, een klassieke mythe over een waternimf, gefilmd als een hedendaagse thriller.
Te zien in onder meer Cinecenter, Filmhallen, Ketelhuis, Kriterion

Film: De slag om de Schelde

Afgelopen december moest De slag om de Schelde de redder van het rampzalige bioscoopjaar 2020 worden. Maar precies op de (vervroegde) releasedatum gingen de bioscopen weer dicht, en kon ‘de grootste Nederlandse film in tien jaar’ terug op de plank. Nu de film alsnog wordt uitgebracht, neemt hij het op tegen die andere Nederlandse oorlogsfilm – De Oost. Het is een interessant tweeluik: de nadagen van de Tweede Wereldoorlog die in ‘Schelde’ centraal staan, lopen over in de politionele acties in De Oost. De slag om de Schelde vervlecht de verhalen van drie hoofdpersonen: een Britse piloot, een Nederlandse collaborateur en een Zeeuwse jonge verzetsvrouw.
Te zien in onder meer Cinecenter, Filmhallen, Ketelhuis, Studio/K

Kind: Speurtocht Base

Welke geluiden maken de beesten van Karel Appel? Je ontdekt het tijdens de WhatsApp-speurtocht van het Stedelijk Museum. De speurtocht wordt iedere zondag georganiseerd en is geschikt voor het hele gezin met kinderen vanaf 5 jaar. Nodig: een smartphone met WhatsApp voor de aanwijzingen.
Iedere zondag van 10.30 tot 12.30, reserveren verplicht, stedelijk.nl

Podcast Concertgebouw: Mijn Instrument

Adiba (10 jaar) vindt de harp een prachtig instrument: “Het is een zacht, rustig en niet zo’n moedig instrument.” Ze speelt in het Leerorkest in Amsterdam Noord: “Soms vergeet ik zelf te spelen, dan vind ik het zó mooi hoe de andere kinderen spelen!” Om jonge luisteraars te helpen met het kiezen van een muziekinstrument presenteert het Concertgebouw de podcast Mijn Instrument. In deze vierdelige podcast vertellen kinderen over hun muziekinstrument en wat ze leuk vinden aan muziek maken. In korte gesprekken introduceren zij de harp, trompet, cello en klarinet. Voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.
Onder andere via Spotify, Soundcloud en concertgebouw.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden