PlusSelfie

Wat doen tieners op hun telefoon? ‘Vrienden zonder sociale media oordelen het meest’

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

De selfie van Jonah. Beeld
De selfie van Jonah.

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Gemiddeld vijf uur. Ik vind dat wel veel. Afgelopen week zat ik in quarantaine, dan vind ik dat het mag. Maar soms is het nog meer, zonder quarantaine. Dan denk ik ‘oeps’ en ga ik er meer op letten. Je sluit je dan toch wel af van de buitenwereld.”

Post je veel op sociale media?

“Ongeveer eens per maand op mijn Instagramfeed, vaker op mijn Verhaal. Tot zo’n twee jaar geleden postte ik veel meer, omdat het erg cool was om Instagram te hebben. Ik was toen erg bezig met hoeveel volgers en likes ik had. Maar ik heb me gerealiseerd dat dat niet is waar het om gaat en post nu alleen wat ik leuk vind.”

Noorwegen verplicht influencers en adverteerders fotobewerkingen aan te geven. Wat vind je daarvan?

“Het is een beetje overdreven. Bewerken zonder label zou moeten kunnen. Bij modereclames vind ik het wel goed, want modellen zijn al hele mooie mensen en dan worden hun foto’s ook nog bewerkt. Modellen zijn niet perfect, maar zo lijkt het nu wel en mensen nemen daar een voorbeeld aan. Ik denk ook dat er veel mee gesjoemeld gaat worden.”

Is er een taboe op het bewerken van foto’s?

“Een deel van mijn vrienden is niet veel bezig met sociale media en ­bewerken, een deel wel. Die zijn er trots op als het goed is gelukt, het is blijkbaar best lastig om iets te veranderen aan je gezicht. De vrienden die niet veel met sociale media bezig zijn oordelen het meest.”

Wat vind je van anonieme accounts op sociale media?

“Iedereen heeft het recht op anonimiteit. Als je gewoon filmpjes wil ­kijken maar niet wil dat iedereen weet wat je online doet, mag dat. Maar het is vervelend dat het ook ­verkeerd wordt gebruikt. Anoniem haatcomments plaatsen vind ik ­gewoon laf.”

Naam Jonah (17)
Stadsdeel Zuidoost
School Montessori Lyceum Amsterdam
Type telefoon IPhone XS

De selfie van Souraya. Beeld -
De selfie van Souraya.Beeld -

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Wisselend: normaal zeven en een half uur, maar in een toetsweek twee uur. Ik heb thuis geen regels, maar als ik te laat thuiskom of niet opneem, pakt mijn moeder mijn telefoon af.

Ze werd er gek van dat mijn broers en ik ’s ochtends niet wakker werden omdat we te lang op onze telefoons hadden gezeten, dus trekt ze de stekker van de wifi eruit om 22.00 uur.”

Sommigen vinden sociale media slecht voor jongeren. Wat vind jij ?

“Ik vind dat sociale media ons leven supergoed ondersteunden tijdens ­corona, want daardoor kon je in contact blijven. Maar het heeft wel na­delen, bijvoorbeeld op school. Soms post je een video en krijg je heel nare berichten of comments. Je focust dan niet meer op de les.”

Dat klinkt als online pesten. Merk je weleens dat dat gebeurt?

“Heel vaak. Een jongen van school is naar een andere school gegaan door nare comments op sociale media. Hij werd getreiterd omdat hij anders was, zo erg. Ik denk dat mensen niet doorhebben hoe kwetsend dingen op sociale media kunnen zijn. Zelf denk je misschien dat het grappig is, maar de ander voelt zich slecht.”

Word je weleens toegevoegd aan groepschats waarin nare berichten worden verstuurd?

“Ja, maar ik ga er meteen uit. Daarin worden naaktfoto’s gedeeld van mensen die niet in die groepschat zitten, vechtvideo’s, of mensen worden uitgescholden. Vaak is het slutshaming. Foto’s van jongens, dat boeit niemand. Maar als het een meisje is, wil iedereen weten wie ze is. Vaak wordt zelfs gedeeld waar ze woont, met haar ­Instagramaccount en telefoonnummer erbij. Iedereen is van mijn leeftijd ongeveer. Het is gewoon sensatie zoeken, echt heel naar.”

Wat kan daaraan worden gedaan?

“Ik denk dat er op school les zou ­moeten worden gegeven over sociale ­media: wat kun je posten, wat kun je zeggen? Maar ook: naar wie kun je toe als het niet goed gaat? Dat mist echt.”

Naam Souraya (13)
Stadsdeel Oost
School Bredero Mavo
Type telefoon iPhone 7 Plus

De selfie van Solomon. Beeld
De selfie van Solomon.

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Twee uur per dag, niet zo veel. Ik zit op TikTok, maar ik gebruik het niet. Meestal kijk ik gewoon filmpjes en stuur die weer door. Gisteren keek ik een filmpje waarin iemand een basketbal richting de basket gooide. Die bal kwam weer op zijn hoofd. Dat vind ik grappig.”

“Verder gebruik ik Snapchat om te chatten met klasgenoten. Ik speel daarnaast veel spelletjes, bijvoorbeeld Brawl Stars of Among Us. In Among Us spelen drie mensen samen, van wie één een ­bedrieger is. Als je die­gene hebt gevonden, moet je hem pro­beren af te maken. Als de bedrieger ­iedereen uitschakelt, heeft hij gewonnen.”

Heb je thuis regels voor telefoon­gebruik?

“Meestal mag ik er geen spelletjes op doen op vrijdag tot en met zondag. Maar als ik een studiedag heb of als het vakantie is, dan mag het wel. Daarom zit ik niet zo vaak op mijn ­telefoon. Ik laat hem ook thuis als ik naar school ga.”

Denk je dat sociale media goed zijn voor de wereld?

“Soms leer je er iets van, maar je moet er niet verslaafd aan raken. Het is niet goed voor je jeugd. Je leert er niet veel van, dus dat is niet goed. Ik ben daar zelf niet bang voor, want ik zit niet zo vaak op mijn telefoon.”

Stel dat je mobiel kapotgaat, wat zou je dan het meest missen?

“De spelletjes die ik speel. Ik ben nu heel ver met Brawl Stars, dus het zou echt jammer zijn als ik opeens opnieuw zou moeten beginnen. Voor de contacten die op mijn telefoon staan zou het ook vervelend zijn. Dan zouden ze niet weten dat mijn telefoon kapot was, en gaan ze me allemaal ­berichtjes sturen.”

Hoe zie je de toekomst van de smartphone?

“Ik zie die toekomst niet per se positief in. De modellen worden denk ik nog veel sneller geüpgraded. Ook ­zullen er meer sociale media komen en raken er meer en meer mensen aan verslaafd.”

Naam Solomon (11)
Stadsdeel Noord
School De Buikslotermeer
Type telefoon Huawei P30

De selfie van Sylvaine. Beeld
De selfie van Sylvaine.

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Gemiddeld zo’n vijf uur per dag. Ik ­gebruik mijn telefoon vooral om ­muziek te luisteren, Netflix te kijken en voor sociale media als Whats­App, Instagram en TikTok.”

Zijn er mensen die je volgt op wie je stiekem jaloers bent?

“Ik volg een meisje uit Amerika. Zij staat ’s ochtends om 6 uur op, sport veel en deelt wat ze eet. Dat vind ik leerzaam. Zij zegt er vaak bij dat je moet eten wat je wilt en blij moet zijn met hoe je eruitziet. Ik zie veel posts over body positivity. Dat is goed, maar ik vind dat je moet oppassen. Want er staat dat je blij moet zijn met je lichaam, maar wel met een ­foto van een slank en mooi ­lichaam. Dan is de connectie niet ­helemaal goed.”

Denk je dat mensen door sociale media onzeker worden over hun lichaam?

“Jazeker, ik heb dat ook een tijdje ­gehad. Nu accepteer ik wie ik ben. Vooral in de coronatijd waren er ­influencers die de lockdown gebruikten om veel te sporten en gezond te leven. Sommigen doen dat op een goede manier, maar ik zie ook dat het niet altijd gezond is. Jongeren nemen daar een voorbeeld aan en gaan ongezond diëten. Om viraal te gaan op sociale media moet je een mooi ­lichaam hebben. Jongeren kunnen daar een eetstoornis van krijgen.”

Denk je dat plastische chirurgie populairder is geworden door ­Instagram?

“Door alle sociale media, denk ik. Het is je eigen keus, maar jongeren die minder goede lichaamsvormen hebben, zien dat iedereen plastische chirurgie heeft en weten soms niet dat dat nep is. Als je jong bent, kijk je alleen naar hoe het plaatje eruitziet.”

Moet er een leeftijdsgrens van 18 jaar komen op sociale media?

“Dat is te oud, ik zou het vanaf 14 jaar doen. Er zijn gevaren, maar het heeft ook positieve kanten. Veel jongeren maken bijvoorbeeld vrienden via ­sociale media. Ik heb meerdere vrienden leren kennen doordat we samen in een groepschat zaten.”

Naam Sylvaine (14)
Stadsdeel Zuid
School Clusius College
Type telefoon Samsung A51

De selfie van Lamys. Beeld
De selfie van Lamys.

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Mijn schermtijd is ongeveer vier uur. Daarnaast gebruik ik mijn iPad, dat is ook nog schermtijd. De iPad ­gebruikte ik om online les te volgen, nu is dat niet meer nodig. De apps die ik het meest gebruik zijn TikTok, Whats­App en spelletjes zoals Clash Royale, Mind Crush en Roblox.”

Heb je thuis regels over telefoongebruik?

“Niet echt, maar soms vinden mijn ouders wel dat ik te veel op mijn telefoon zit. Dan zit ik alleen maar op mijn kamer. Ze roepen me dan om te vragen of ik mee tv kom kijken of een spelletje wil spelen. Meestal doe ik dat wel, maar soms heb ik daar echt geen zin in.”

Post je weleens iets op TikTok?

“Af en toe. Ik heb twee accounts: een hoofdaccount en een andere. Mijn hoofdaccount is mijn privé-account, dus daarop kunnen alleen mijn vrienden posts zien. Met mijn andere account post ik vaker, maar deel ik nooit video’s met mijn gezicht. Ik vind het geen fijn idee dat mensen die mij niet kennen zomaar video’s en foto’s kunnen zien van mij.”

Zijn er mensen die je volgt waar je stiekem jaloers op bent?

“Nee, helemaal niet. Ik heb geen idool of zo. Maar als ik heel lekker eten voorbij zie komen, dan wil ik dat ook graag eten. Daar kan ik wel ­jaloers op zijn. Soms probeer ik het dan zelf te maken, dat was laatst goed gelukt. Het was een broodje met shoarma, kaas en sla, heel lekker.”

Wat is de toekomst van de telefoon?

“Ik denk dat telefoons in de toekomst helemaal doorzichtig zijn met hoesjes die alleen maar over de zijkant gaan. Ik denk ook dat er apps ontwikkeld moeten worden waardoor je ­beter kunt leren. In de app zitten dan spelletjes en opdrachten. Je krijgt ­beloningen als je iets goed doet en je moet de opdrachten afronden voor je naar het volgende level mag.”

Naam Lamys (12)
Stadsdeel West
School Bredero Mavo
Type telefoon iPhone 6

De selfie van Dylan. Beeld
De selfie van Dylan.

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Het verschilt heel erg. Normaal ­gesproken misschien twee of drie uur, maar tijdens de lockdown volgde ik ook lessen op mijn telefoon. Op een schooldag kijk je dan automatisch zeven uur naar een schermpje. Dat was echt verschrikkelijk. Ik kreeg veel hoofdpijn en mijn ogen zijn achteruitgegaan. Het is helemaal niet leuk om zo opgesloten te zitten.”

Wat zou je het meest missen als je telefoon stuk zou gaan?

“De camera. Op de basisschool wilde ik fotograaf worden. Nu is dat arts, maar fotograferen blijft mijn hobby. Ik zou het missen als ik geen mooie dingen meer kan vastleggen.”

Wat is volgens jou de toekomst van telefoons?

“Dankzij telefoons kunnen we snel en gemakkelijk met elkaar communiceren. Ik denk daarom dat mobieltjes meer gebruikt gaan worden op de werkplek. Dat geldt ook voor het ziekenhuis. Als ik dokter ben en ik wil een consult met een andere arts, dan is het heel handig als ik diegene ­direct kan bellen of appen. Snelle communicatie zal steeds belangrijker worden.”

Wat vind je van influencers?

“Het is afhankelijk van de context. Ik ben natuurlijk geen fan van mensen die negativiteit en leugens verspreiden, maar er zijn ook veel positieve influencers. Zij maken bijvoorbeeld filmpjes over hoe je je voorbereidt op een sollicitatiegesprek of op een theorie-examen. Influencers creëren zo toegankelijke hulpbronnen – dat is toch alleen maar goed?”

Wat zou je nooit online zetten?

“Ik ben geen influencer en deel geen persoonlijke dingen. Niemand hoeft bijvoorbeeld te weten wat mijn politieke mening is of hoe het met mijn familie gaat. Voordat ik iets plaats ­bedenk ik altijd: waar gaat dit heen en wie gaat dit zien? Inmiddels is dat een automatisme geworden. Mijn ­accounts op sociale media houd ik zo expres oppervlakkig.”

Naam Dylan (17)
Stadsdeel Spinoza Lyceum
School Zuid
Type telefoon iPhone 11

De selfie van Norandy. Beeld
De selfie van Norandy.

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Vijf uurtjes. Toch meer dan ik dacht, ik ben namelijk vaak buiten of aan het sporten. Maar ik krijg ook veel berichten van vrienden en mijn moeder wil graag weten of alles goed gaat. Dus dan zit ik wel vaak op mijn telefoon. Ook al denk je: het is steeds maar kort, bij elkaar is het dus toch best wel lang. Ik vind het wel veel.”

Wat vind je ervan dat je likes en volgers kan kopen?

“Ik vind dat gewoon triest. Als je veel likes en reacties wilt hebben, dan moet je echt actief zijn op Instagram en veel volgers krijgen, zoals influencers. Het is geldverspilling want stel, je verwijdert een post, dan is je geld ook weg. Ik zou dat niet doen.”

Ben je wel eens in aanraking gekomen met online pesten?

“Nee. Ik stap gelijk uit een Whats­Appgroep als het over slechte dingen gaat. Zoals wanneer mensen tegen elkaar willen vechten op een bepaalde tijd en plek, gang tegen gang. Dat soort dingen, daar doe ik niet aan.”

Hoe kom je in die groepschats terecht?

“Dat gaat via via. Meestal willen ze versterking halen en dan gaan mensen je zomaar toevoegen, zonder te zeggen dat je wordt toegevoegd. Ik zit wel in veel groepschats als we iets leuks gaan doen, bijvoorbeeld zwemmen, naar de bioscoop of afspreken. Maar ruzies, daar doe ik niet aan.”

Op sociale media worden soms schokkende filmpjes gezet, wat vind je daarvan?

“Soms zie je filmpjes dat mensen worden neergestoken of dat er wordt geschoten. Als dat op het account staat van het Jeugdjournaal of Opsporing Verzocht, dan vind ik het goed, omdat ze de dader proberen te zoeken. Maar er zijn ook accounts die daar grapjes over maken of nare comments geven, dat vind ik triest. Want diegene ligt misschien in het ziekenhuis of is overleden, en dan staat hij of zij zo op het internet. Ook voor de familie is het niet leuk.”

Naam Norandy (14)
Stadsdeel Noord
School Clusius College
Type telefoon iPhone XR

De selfie van Daniël.
 Beeld
De selfie van Daniël.

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Ik denk ongeveer vier of vijf uur. Dat vind ik niet per se veel. Thuis zijn er geen regels over telefoongebruik.”

Denk je dat sociale media de wereld beter maken?

“Nee. Sociale media zorgen alleen maar voor problemen. Op Instagram plaatst iedereen perfecte foto’s, waardoor jongeren een laag zelfbeeld krijgen. Al die apps werken bovendien verslavend: sommige mensen zijn echt te veel bezig met hun telefoon. Een voordeel van sociale media is wel dat je gemakkelijk contact kunt leggen. Via Twitter spreek ik mensen van over de hele wereld, die ik anders nooit had ontmoet.”

Zitten je ouders ook op sociale ­media?

“Ja, op Facebook, maar ik volg mijn ouders niet. Het boeit me gewoon niet zoveel wat zij plaatsen. Ik zie ze genoeg in het echt. Zelf post ik bijna nooit iets, dus mijn ouders mogen mij best volgen.”

Hou je je weleens bezig met online privacy?

“Het is natuurlijk niet goed dat bijvoorbeeld Facebook al je gegevens opslaat. Apps hebben het expres ingewikkeld gemaakt om je account te verwijderen of goed af te schermen. Bezig zijn met privacy kost tijd en moeite. Met cookies is dat ook zo: het is heel makkelijk om gewoon op ‘accepteer alles’ te klikken. Ik denk niet dat iemand ooit de privacy­voorwaarden leest, ik ook niet.”

Volg je het nieuws op je telefoon?

“De NOS volgde ik altijd al op Twitter. Sinds het geweld in Gaza weer oplaait, volg ik het nieuws ook via Al Jazeera. Dat is een nieuwszender uit het Midden-Oosten. Een vriend raadde mij aan om niet alleen de berichtgeving van de NOS te lezen, omdat die schrijft vanuit het perspectief van ­Israël. Het is goed om daarom ook een omroep te volgen die in het conflict meer de kant van Palestina kiest. Dan krijg je een genuanceerder beeld van de situatie.”

Naam Daniël (16)
Stadsdeel Zuid
School Spring High
Type telefoon Motorola Moto G 5G plus

De selfie van Tesse. Beeld
De selfie van Tesse.

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Als ik online les heb ongeveer drie uur. Als ik op school les krijg wel ­minder, dan zo’n twee uur. Dat komt ­omdat ik tijdens online lessen vaak al klaar ben met de opdrachten die ik moet doen. Dan pak ik meestal mijn telefoon. Als je op school klaar bent met een opdracht, krijg je gewoon een nieuwe zodat je bezig blijft.”

Zijn er thuis regels voor je telefoongebruik?

“Jawel, maar er wordt niet erg streng op gelet door mijn ouders. Ik mag ­bijvoorbeeld niet twee uur achter ­elkaar op mijn telefoon zitten, maar een half uurtje is prima. Als ze vinden dat ik er te lang op zit, zeggen ze dat ik even wat huiswerk moet doen.”

Bel je weleens op de fiets?

“Nee, als iemand me belt, stop ik meestal. Als ik stilsta neem ik op of app ik dat ik op de fiets zit. Soms laat ik hem ook overgaan. Mijn telefoon zit vaak in mijn binnenzak waardoor ik er niet goed bij kan als ik fiets.”

Wat is volgens jou de toekomst van telefoons?

“Waarschijnlijk hebben ze dan allemaal een standaard modus waardoor je je notificaties niet ziet. Daarnaast denk ik dat regels strenger worden. Dat je bijvoorbeeld helemaal niet meer met je telefoon mag fietsen.”

Zou je je een leven zonder telefoon voor kunnen stellen?

“Ja, want ik heb ook een iPad. Daar zou ik dan alles op doen. Heel veel apps die op mijn telefoon staan, heeft mijn iPad ook. Toch zou ik het wel onhandig vinden. Als ik ergens naartoe ga en iemand wil appen, kan ik moeilijk steeds mijn iPad meenemen.”

Naam Tesse (12)
Stadsdeel West
School Het Amsterdams Lyceum
Type telefoon iPhone 8 plus

De selfie van Eva. Beeld
De selfie van Eva.

Hoe lang zit je per dag op je telefoon?

“Dat weet ik niet precies. Sowieso een uur, misschien zelfs twee. Thuis hebben we geen strenge regels. Als ik te lang op mijn telefoon zit zegt mijn moeder weleens dat ze hem gaat innemen, maar meestal vergeet ze dat dan.”

Heb je weleens iemand geblokkeerd?

“Eén keer. Een persoon die ik niet kende stuurde mij ineens een naaktfoto via Snapchat. Misschien was het een pedofiel of gewoon een raar mannetje. Nou, daar zit ik echt niet op te wachten. Toen heb ik hem geblokkeerd.”

Wat vind je van influencers?

“De meeste influencers vind ik irritant. Zelf volg ik bijna niemand, maar mijn vrienden zijn er wel mee bezig. Als zij over influencers praten heb ik geen idee waar het over gaat. Dan heeft die weer ruzie met die, of een bepaalde influencer heeft een nieuwe relatie. Dat vind ik niet zo interessant.”

Hoe denk je dat de wereld eruit zou zien zonder telefoons?

“Ik denk dat de wereld leuker zou zijn zonder telefoons. Nu spreek je soms met iemand af en dan zit je alleen maar op de bank, allebei op je eigen mobieltje. Eigenlijk kan je dan net zo goed thuisblijven. Zonder telefoon zouden we waarschijnlijk actiever zijn. Als je je verveelt ga je sneller naar buiten. Dan kan je iets doen wat leuker is dan op de bank zitten.”

Hou je je bezig met online privacy?

“Alles wordt nu bijgehouden. Dat vind ik niet per se erg: ik heb niets te verbergen. Toch is het raar dat bedrijven zo veel van je weten. Het gaat wat dat betreft wel echt de verkeerde kant op met onze privacy. Dat geldt trouwens voor meer dingen. Niet alleen onze privacy verdwijnt, het klimaat wordt ook kapotgemaakt. Mijn generatie krijgt echt een mooie nalatenschap, maar niet heus.”

Naam Eva (14)
Stadsdeel West
School IVKO
Type telefoon Samsung Galaxy A8

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden