Selfie

Wat doen tieners op hun telefoon? Roos (16): ‘Als ik nieuwe kleren heb gekocht stuur ik een shopvlogje’

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

Gijs Verhoef
Selfie van Roos. Beeld
Selfie van Roos.

Roos (16)

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Doordeweeks zo’n vier uur per dag en in het weekend zes uur. Op school moet ik mijn telefoon bij sommige vakken inleveren. In de klas hangt een telefoontas waar we hem dan in moeten doen. Vaak is mijn schermtijd hoger dan verwacht, maar sommige apps zijn zo verslavend – dan heb je niet door dat je er zo lang op zit.”

Welke sociale media gebruik je?

“Ik zit vooral op TikTok, YouTube en Instagram. TikTok is heel vermakelijk, dat is de app die ik het meest gebruik. Op Insta kijk ik stories van vriendinnen. Zelf plaats ik bijna nooit stories of berichten. Ik heb geen zin om elke keer als ik wat leuks doe een filmpje te maken. Mijn vriendinnen doen dat wel. Die zeggen dan: ‘O, even een foto maken voor de story.’”

Hoe heb je online contact met je vrienden?

“Snapchat gebruik ik veel. Vooral voor de gezelligheid. Ik stuur vlogs over mijn dag en stuur die dan naar vrienden. Als ik nieuwe kleren heb gekocht stuur ik een ‘shopvlogje’ om te laten wat ik heb gekocht. Van vriendinnen krijg ik dan een filmpje terug.”

Ben je snel afgeleid door je telefoon?

“Tijdens het leren leg ik mijn telefoon altijd op een andere verdieping. Als mijn telefoon naast me ligt heb ik de neiging er vaak naar te kijken. In pauzes tussen het leren door loop ik naar boven en dan kijk ik of ik niks gemist heb.”

Vraag je toestemming of je een foto van iemand anders mag plaatsen?

“Ja, ik laat een bericht altijd wel even zien voor ik het plaats. Als de ander het niet oké vindt, plaats ik het niet. Eigenlijk gebeurt dat nooit, want je wil gewoon een leuke foto posten waar je allemaal leuk op staat.”

Naam: Roos (16)
Stadsdeel: Houthavens, Amsterdam-West
School: Het 4e Gymnasium
Type telefoon: iPhone XR

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden