Selfie

Wat doen tieners op hun telefoon? Feliz (17): ‘Ik mis sociale media helemaal niet’

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

Caroline van Sprang
null Beeld

Feliz (17)

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Ongeveer twee uur, denk ik. In die tijd gebruik ik vooral WhatsApp of FaceTime ik met mijn vriend die in Rotterdam woont. Er was een periode dat ik vijf uur per dag op mijn telefoon zat. Dat vond ik niet leuk, het was echt een verslavingsdingetje.”

Welke sociale media gebruik je?

“Een jaartje geleden heb ik besloten om helemaal geen sociale media meer te gebruiken. WhatsApp gebruik ik nog wel, maar dat vind ik niet echt bij sociale media horen. Ik mis het helemaal niet. Hoe verslaafd je kan raken aan Instagram is echt next level, dat wil ik niet.”

Wat doe je als je niet op je telefoon zit?

“Dan ben ik gewoon bezig met het leven. Ik werk veel als kok. En ik lees graag of ben creatief bezig. Ik ben ook veel met vrienden. Dan let ik altijd extra op mijn telefoongebruik, ik wil hem dan eigenlijk niet eens in het zicht hebben. Ik vind het heel irritant als mensen op hun telefoon zitten als ze in gezelschap zijn.”

Wat voor telefoongebruik zie je bij je vrienden?

“Mijn vrienden staan er ongeveer hetzelfde in als ik: ze willen niet zo veel op hun telefoon zitten en zijn niet echt bezig met Instagram enzo. Af en toe zie ik wel dat ze een foto of een video maken om te posten.”

Denk je er weleens over na om je smartphone weg te doen?

“Dat heb ik een tijdje gedaan. Ik had geen zin meer in mijn smartphone en had toen zo’n klaptelefoon. Het was fijn, maar iedereen om je heen verwacht dat je er wel een hebt. Vooral op school was het onhandig. Ik had met henna m’n rooster op mijn arm gezet om te weten in welk lokaal ik moest zijn.”

Naam Feliz (17)
Stadsdeel Oud-West
School tussenjaar, geslaagd van Montessori Lyceum Amsterdam
Type telefoon iPhone XS

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden