Selfie

Wat doen tieners op hun telefoon? Anna (13): ‘Ik ben gehackt op Instagram’

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

Jaap Meesters
null Beeld

Anna (13)

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Twee tot tweeënhalf uur. Ik wil graag minderen tot maximaal anderhalf uur per dag, maar ik vind het ook nu al niet heel veel. Er zijn veel kinderen om mij heen die echt veel langer op hun telefoon zitten. Daarnaast gebruik ik mijn telefoon ook voor school, als je dat meerekent valt het best mee.”

Zijn daar regels voor thuis?

“Geen hele strenge regels, maar mijn ouders vinden het wel belangrijk dat ik ook andere dingen doe dan op mijn telefoon zitten. De enige regel is dat ik mijn telefoon niet mee naar boven mag nemen als ik ga slapen, maar soms doe ik dat toch.”

Hou je je weleens bezig met privacy?

“Afgelopen oktober ben ik gehackt op Instagram. Ik gaf mijn nummer aan een vriendin van een vriendin, die daar via een privébericht om vroeg. Dat bleek een hacker en met mijn nummer kon deze mij hacken. Gelukkig kwam ik daar na vijf minuten al achter omdat ik van mijn eigen account op een ander account van mij datzelfde privébericht kreeg. Toen wist ik: ik ben gehackt.”

En toen?

“Mijn vader heeft mij toen geholpen, hij is daar heel handig in. Hij heeft een tweestapsverificatie aangezet, dan moet je om de zoveel tijd een code invoeren. Wij wisten die code, en die hacker niet. Daardoor kon de hacker niet meer op mijn account. Zo hebben wij mijn account teruggehackt.”

Heb je hier iets van geleerd?

“Ik check nu altijd dubbel als iemand mij om persoonlijke informatie vraagt. Bijvoorbeeld door even te vragen ‘hoezo?’ en te kijken wat diegene antwoordt. Of door via een ander kanaal nog even contact met diegene te zoeken.”

Naam Anna (13)
Stadsdeel Centrum
School Het 4e Gymnasium
Telefoontype iPhone 6s

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden