PlusDe wandeling

Wandeling van de week: boodschappen doen op de Wallen

Goede vrienden Floor van Spaendonck en Gijs Stork houden van de stad en haar verhalen. Elke week wandelen ze volgens een ander thema, zo pik je ook nog eens wat op. Deze keer wandelen ze over de Wallen met een boodschappenlijst van een buurtbewoner aan de hand van nieuwe website voor Amsterdammers dewallen.online.

Floor van Spaendonck en Gijs Stork
De wandeling over de Wallen. Beeld Jet de Nies
De wandeling over de Wallen.Beeld Jet de Nies

A.

We beginnen op de Grimburgwal bij de Sleutelbrug, waarvan de naam verwijst naar de gelijknamige brouwerij die aan de overzijde stond. Later werd hier het Heerenlogement gebouwd waar tsaar Peter de Grote logeerde. Vorig jaar stortte de kademuur langs de Grimburgwal in, mede doordat bootschroeven de bodem dieper omwoelden dan de kade­muren aankonden.

B.

We lopen naar de Nes. Rond 1500 ­stonden hier zo’n twintig kloosters en werd het gebied Gebed zonder End genoemd. De steeg die de naam nu draagt, verwijst hiernaar. In de 19de eeuw werd de Nes een uitgaans­centrum met bordelen, artiesten­cafés en een centrum voor de tabakshandel. De tabakspanden bleken zeer geschikt voor theaters, zoals nog steeds te zien is.

Bij cultuurcentrum de Brakke Grond slaan we rechtsaf naar het kleinste podium van het land, het Torpedo Theater (voorheen bekend als Het Parool Theater en oorspronkelijk gebouwd als poppentheater) in de Sint Pieterspoortsteeg. De ossenkoppen op de gevel verwijzen naar de ­slagers die hier oorspronkelijk zaten.

C.

We lopen de Oudezijds Voorburgwal op en zien recht tegenover ons hotel The Grand. Een locatie waar ooit kloosters, het Prinsenhof (met gasten als Maria de Medici en Maria Stuart), het zeekantoor van de Admiraliteit en, 180 jaar lang, het stadhuis was gevestigd. Een huis voor Amsterdammers, dus. Er kan nog steeds getrouwd worden, in de art-nouveautrouwzaal.

D.

We slaan op de Oudezijds linksaf en doen boodschappen in de Pijlsteeg, waar we een borrel kopen bij likeurstokerij (en ons favoriete drank­lokaal) Wynand Fockink. Terug op de wal halen we koffie bij Ivy & Bros. Om de hoek, op de Sint Annenstraat 30, nemen we een kijkje bij de beste kunstboekhandel van de stad, San Serriffe.

E.

Verderop wacht de Oude Kerk met hedendaagse kunst, de mooiste grafstenen van de stad en een tuin met koffieschenkerij. Onderweg trekken beelden, verwijzend naar sekswerkers, onze aandacht. Achter de kerk zien we het Prostitutie Informatie Centrum en bewonderen we het ­controversiële rode kerkraam van kunstenaar Giorgio Andreotta Calò.

Pommepomme. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Pommepomme.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

F.

In de Lange Niezel vervolgen we onze boodschappen bij appelspeciaalzaak Pommepomme. Alles draait hier om de appel; zelfs de tegels van deze zaak zijn appelgroen. De tarte tatin is een aanrader.

G.

We wandelen door naar het museum Ons’ Lieve Heer Op Solder. Hier kun je de katholieke schuilkerk bewonderen en volop inspiratie opdoen voor je eigen interieur, want na een restauratie hebben de kamers beeldschone kleuren gekregen.

H.

Toen de katholieken zich na 1850 niet meer hoefden te verschuilen, werd de kerk op zolder te klein. Daarom werd om de hoek de Basiliek van de Heilige Nicolaas gebouwd. Het interieur is opmerkelijk, met veel zwart. Als je een Spaanstalige mis op zondagmiddag bijwoont, waan je je heel even in Spanje of Zuid-Amerika.

I.

Via de kerk van de beschermheilige van Amsterdam en de scheepvaart bezoeken we de maritieme boeken- en kaartenwinkel van L.J. Harri. Die bestaat sinds 1730 en is sinds 1983 gevestigd in de Schreierstoren. Via de Oudezijds Kolk lopen we naar de ­Zeedijk, waar buurtorganisatie NV Zeedijk erfgoed koestert, cafés als The Queen’s Head en ’t Mandje gloreren, jonge ondernemers opbloeien en Chinezen jarenlang hebben geprobeerd Chinatown te ontwikkelen. De grote trekker van jong publiek is de mini-flagshipstore van Amsterdams kledingmerk Patta.

De drie zussen van Thais eethuis O-cha. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
De drie zussen van Thais eethuis O-cha.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

J.

We steken de Geldersekade over naar de Binnen Bantammerstraat om de drie zussen van Thais eethuis O-cha te begroeten en de mooiste gracht van Amsterdam op te lopen, de ­Binnenkant. Op de hoek van de Oude Schans staat de Montelbaanstoren, vernoemd naar de initiatiefnemer: de hertog van Alva, die hier een kasteel wilde bouwen. ‘Monte d’Alba’ werd Montelbaanstoren.

K.

Via de Koningstraat lopen we terug naar de Nieuwmarkt, waar we stilstaan bij de gildetorens van de Waag. De Metselaarsgildetoren herken je aan de bouwinstrumenten en de meesterproeven.

Oudemanhuispoort. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Oudemanhuispoort.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

L.

Op de Kloveniersburgwal halen we een visje bij vishandel Tel. We pas­seren het Trippenhuis, waar de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen zetelt. De schoorstenen zijn stenen kanonnen – een ­verwijzing naar de handel van de opdrachtgevers, de gebroeders Trip.

We maken een ommetje via de Raamgracht, de Groenburgwal en de Staalstraat om over te steken en bij de Oudemanhuispoort de boekenkraampjes en de rechtenfaculteit te bewonderen. En zo komen we via het Huis aan de Drie Grachten weer terug op de Sleutelbrug.

Floor van Spaendonck en Gijs Stork, ­Amsterdam door! Gijs & Floor – ­wandelen met een frisse blik op de stad, ­Uitgeverij Fjord, €22,50

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden