PlusDe wandeling

Wandeling langs makers en vernieuwers rond station Sloterdijk

Goede vrienden Floor van Spaendonck en Gijs Stork houden van de stad en haar verhalen. Elke week wandelen ze volgens een ander thema, zo pik je ook nog eens wat op. Deze keer lopen ze een rondje bij Station Sloterdijk, langs ambachtelijke makers en vernieuwers.

Floor van Spaendonck en Gijs Stork
null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

A.

We beginnen bij het regenboogpad, aan de achterzijde van Station Amsterdam Sloterdijk. De honderd meter lange voetgangersbrug heeft hier sinds 2016 de kleuren van de regenboog. Wereldwijd worden deze paden sinds 2012 in verschillende vormen aangelegd om daarmee aandacht te vragen voor diversiteit en acceptatie van de queer gemeenschap.

Station Sloterdijk is belangrijk voor het forensenverkeer tussen Amsterdam en de rest van Noord-Holland, met dagelijks ongeveer 36.000 reizigers. Het station werd in 1986 vernieuwd door spoorwegarchitect Harry Reijnders. Vanwege de grote kantoorcomplexen met de naam Teleport lijkt het hier wel een soort mini Zuidas.

Tussen de kantoren en op loopafstand van het station vind je plekken waar Amsterdammers pionieren met ambachtelijke producten, net als bedrijven die het verschil maken door innovaties en wereldwijde samenwerkingen. Zoals de stadswijngaard Wijn van Bret, opgezet door architect Yvonne Modderman en haar man, die samen met 70 vrijwilligers de wijnranken onderhouden. Ook zit hier in de buurt Avantium, een bedrijf dat de volgende generatie biobased kunststoffen ontwikkelt. Op het station lopen we eerst langs Het Zoete Stationnetje, dat recht tegenover het regenboogpad zit. Deze kiosk verkoopt koffie, zelfgemaakte taarten en andere lekkernijen die Mayo, Wilghencia en Melissa hier elke dag bakken. Geheel in thema hebben ze ook een goed verkochte regenboogtaart. Een aanrader om de wandeling mee te beginnen.

Het Zoete Stationnetje. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Het Zoete Stationnetje.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

B.

Voor het station, op het Orlyplein, ligt een opvallende strook wilde planten. In 2014 blijkt er democratisch te zijn gekozen voor de groene strook in plaats van tegels. Achter de planten zie je de rode containers van restaurant, club en café Bret. Volgens Thomas Boonstoppel, een van de initiatiefnemers, is Bret dé plek voor afterparty’s na grootschalige (buurt)feesten. In deze coronatijd is het vooral de plek voor feestjes overdag.

Via de trap vanaf het talud kom je bij de Tuin van Bret, een circulair bedrijventerrein, gericht op maximaal hergebruik van producten en grondstoffen. Zo zitten de kantoren in rode zeecontainers uit de haven en is voor de rest van het complex onder meer gebruik gemaakt van materialen van een oud treinperron, een voormalige strandtent en afvalmateriaal uit de nabije omgeving. De verzameling historische gevelstenen komen uit het stadsdepot.

Amsterdome. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Amsterdome.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

C.

We volgen de strook grond achter het spoor met vele loodsen en werkplaatsen, via de Rhôneweg en de Basisweg. Dit industriële gebied kenmerkt zich ook door het betere feestsegment dat zich hier manifesteert. Zowel de luxueuze marmeren vloeren van coffeeshop Boerenjongens als de culturele vrijplaats en club LoFi, die sinds 2019 is gevestigd in de voormalige stadsbussengarage, beloven feest. Iets verderop wordt het amusementaanbod compleet met Taste, de 360° theaterervaring in Amsterdome, het vernieuwde Aviodrome. Deze theaterproductie heeft, net als de musical Soldaat van Oranje, de ambitie om permanent te blijven staan.

D.

We steken via de Seineweg onder het spoor door. Bijna onopgemerkt passeer je de ingang van de Theemsweg, nu een doodnormale straat, maar van 1996 tot 2003 werd hier tippelprostitutie toegestaan. Vol goede intenties werd de zone ingericht om overlast van sekswerkers en hun klanten tegen te gaan en grip te krijgen op veiligheid, hygiëne en om vrouwenhandel en uitbuiting tegen te gaan. Dit mislukte om diverse redenen en vandaag de dag is niets meer te zien van de zone.

Haga Lyceum. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Haga Lyceum.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

E.

We nemen de Naritaweg om langs innovatieve ambachtslieden te lopen. Op nummer 70 zit Byborre, van ontwerper Borre Akkersdijk. Deze studio staat bekend om zijn gebreide mode, textielvernieuwing en interieurstoffen. Sinds afgelopen maand is het bedrijfspand geopend voor experimenten en projecten. Studenten en internationale topmerken op het gebied van mode, verpakking en textiel werken hier samen aan een on-demand textielplatform en de Textile Development Kit (TDK), waarbij de nieuwste breimachines, computerprogramma’s en garen worden ingezet. Het pand is niet open voor wandelaars, maar Borre wandelt zelf vaak langs het Haga Lyceum iets verderop. De school werd in de media bekend vanwege bestuurlijke kwesties, maar Borre kent ze als zijn buren en drinkt hier af en toe koffie omdat het aardige mensen zijn.

F.

Vaker loopt Borre door naar de 3d print-ontwikkelaars en -ontwerpers van Aectual, op nummer 14, met wie hij samenwerkt voor de productie van recyclebare kleerhangers en paspoppen. Achter de gevel staan grote printarmen en werkt onder anderen mede-oprichter en architect Hedwig Heinsman aan grootschalige prints. Aectual dankt zijn populariteit mede aan de manier van recyclen, waardoor het bedrijf het predikaat zero waste and carbon neutral kan voeren en ze voorop lopen in de branche.

Er is nog meer te ontdekken bij de Naritaweg maar wij lopen rechtstreeks naar de rode containers van Bret om op te warmen met een koffie.

Floor van Spaendonck en Gijs Stork, ­Amsterdam door! Gijs & Floor – ­wandelen met een frisse blik op de stad, ­Uitgeverij Fjord, €22,50

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden