PlusDe wandeling

Wandelend op bedevaart naar de heilige graal van sportief Amsterdam

Goede vrienden Floor van Spaendonck en Gijs Stork houden van de stad en haar verhalen. Elke week wandelen ze volgens een ander thema, zo pik je ook nog eens wat op. Deze week zijn ze op zoek naar de heilige stip.

Floor Van Spaendonck en Gijs Stork
null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

A. Op bedevaart naar de heilige graal van sportief Amsterdam beginnen we bij de Voetbalshop op het Christiaan Huygensplein. In 1907, na een korte periode in Amsterdam-Noord, vestigde zich op het plein voetbalclub AFC Ajax. In 1911 volgden tribunes en kwam er het Houten Stadion. Door de grote successen van Ajax in de jaren dertig werd het stadion te klein en moest men omzien naar een nieuwe locatie.

null Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

B. We lopen over de Middenweg naar sportpark Voorland en denken aan de overvolle elektrische trams die hier jaren het publiek van en naar de wedstrijden van Ajax vervoerden. Het sportcomplex ligt in de polder die ontstond na de droogmaking 1629 van het Diemermeer, waarbij de Middenweg en de Kruis-laan daar de eerste wegen waren. De bewegwijzering toont de aanwezigheid van sportclubs met eindeloze afkortingen.

Rechts van ons liggen de binnen- en buitenschaatsbanen, vernoemd naar schaatser en wielrenner Jaap Eden (1873-1925). De wereldkampioen was tijdens zijn carrière gevierd, maar is berooid gestorven. Postuum (dus te laat) werd hij geëerd met de vernoeming van de Jaap Edenbaan. Nog even geduld: van 8 oktober tot 9 maart kunnen we hier weer schaatsen.

C.We lopen de Radioweg af en bevinden ons nu in het centrum van het sportwalhalla Voorland. Er zijn daar vijf voetbalvelden, vier hockeyvelden, zes tennisbanen, één atletiekbaan, een J.O.P (Jongeren Opvang Plek) met skatebaan, voetbal/basketbalveldje, beachvolleybalveld, jeu-de-boulesbaan, groot schaakbord en een fitnesscircuit. Via de boulderklimmuur komen we op het Middenmeerpad.

null Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

D.We lopen door volkstuin Nieuwe Levenskracht waar de rust in schril contrast staat met het lawaai van langsrijdende treinen en – ondanks de geluidswal – het voorbijrazend verkeer van de A10. De volkstuinen bieden zicht op allerhande paradijsjes en langs het Voorlandpad en de A10 treffen we de uitvoering van de competitie ‘mooiste vogelverschrikker’. Geen vogel meer te bekennen.

null Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

E.We lopen langs de velden van de Hockeyclub Athena, opgericht in 2004 voor en door buurtbewoners, onder leiding van Tanja Vermeer. Behalve de hockeyclub is hier plek voor fysiotherapie, buitenschoolse sportopvang en Stichting de Kraanvogel, een opvanghuis voor mensen met kanker en hun families. Ook staan er 220 fruitbomen van ‘Fruit4Sport’ waarvan de appels worden gebruikt voor de appeltaarten in de kantine.

null Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

F.Bij Atletiek Vereniging 1923 (AV’23) is het verhaal van oprichting en verhuizing opmerkelijk; de club werd in 1923 opgericht door een aantal mannelijke leden van de Amsterdamse Athletiek Club op het Olympiaplein uit onvrede over de prestaties van de andere leden maar ook omdat de A.A.C.-dames (!) ‘afleidende en vorm-aantastende invloed’ zouden hebben.

In 1956 vertrok AV’23 naar het oosten – naar wat nu de Jaap Edenbaan is – en mochten eindelijk vrouwen lid worden. In 1961 vernamen de AV23’ers tot hun grote ongenoegen uit de krant dat hun sintelbaan een ijsbaan werd en niet veel later verhuisde de vereniging naar de huidige locatie.

null Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

G.Het wordt tijd om de heilige grond te betreden. We steken over naar de woningen in Park de Meer, daar waar eens Ajax trainde en speelde, en met de vele supporters de successen vierde. De straat- en brugnamen, kunst in de openbare ruimte en zelfs de speeltoestellen verwijzen naar voetbal en Ajax.

Van 9 december 1934 tot 28 april 1996 was Stadion de Meer het thuishonk van AFC Ajax waarbij de faam van de grasmat mettertijd mythische proporties aannam. Toen Ajax vertrok naar de Arena ging het inmiddels half gesloopte stadion in vlammen op in de nacht van 14 augustus 1996, enkele uren nadat de Arena feestelijk was geopend.

null Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

H.Buurtbewoner Gina wijst ons op alle voetbalherinneringen in de wijk zoals de cirkels en de middenstip op Esplanade De Meer, de rood-witte panelen op de appartementengebouwen van de architectenbureaus Lafour en Wijk, OD205, Scala en Inbo en de achttien tegeltableaus, ontworpen door kunstenaar Harald Vlugt en David Mach en uitgevoerd door Tichelaar uit Makkum, waarop de geschiedenis van Ajax is afgebeeld.

null Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

Midden op de esplanade bevindt zich een verhoogde middenstip. Spoiler alert: de stip is niet op de plek van de originele middenstip geplaatst, maar ongeveer in het voormalige westelijke deel van het strafschopgebied. Het oorspronkelijke gras van het veld is verspreid onder hardcorefans en begraafplaats Westgaarde, waar overleden fans hun as laten uitstrooien op het Ajaxherdenkingsveld.

I.We dwalen nog wat door de buurt, zoeken de veertien bruggen op vernoemd naar beroemde Ajaxspelers, om vervolgens terug te lopen naar waar het allemaal begon: het Houten Stadion.

Floor van Spaendonck en Gijs Stork, Gerrit Lamberts’ Amsterdam door Gijs en Floor, Uitgeverij Wbooks, €24,95.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden