PlusDe wandeling

Wandelen langs vakantieplekken in Bos en Lommer

Goede vrienden Floor van Spaendonck en Gijs Stork houden van de stad en haar verhalen. Elke week wandelen ze volgens een ander thema, zo pik je ook nog eens wat op. Deze keer lopen ze langs vakantieplekken in Bos en Lommer.

Floor Van Spaendonck en Gijs Stork
null Beeld Vincent Spiering
Beeld Vincent Spiering

A. De zomer is begonnen en wij vieren vakantie in Bos en Lommer. We beginnen bij Elmo’s, de geliefde ontbijt-, koffie- en lunchplek aan de Bos en Lommerweg. Van goede vriendin Maria horen we dat de granola wordt gemaakt door de familie die Elmo’s runt, net als sommige broodjes.

Wij waren onder de indruk van Elmo’s Crazy Boost, gebaseerd op de Marokkaanse za3za3: een shake van avocado, banaan, amandelen, dadels, melk en een topping van amandelen en amlou. Deze shake is afkomstig uit Tétouan, in het noorden van Marokko, en inmiddels overgewaaid naar Nederland. Za3za3 betekent ‘in de war’. Het verhaal gaat dat een klant in een zaakje in Tétouan de eigenaar vroeg alle mogelijke ingrediënten bij elkaar te gooien. Zo geschiedde; de za3za3 was geboren.

Koffie bij Elmo's om de dag te beginnen.
 Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Koffie bij Elmo's om de dag te beginnen.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

B. Als je richting Podium Mozaïek loopt en aan dezelfde kant van de weg blijft, passeer je het oorlogsmonument van kunstenaar Gerarda Rueter. We steken over naar Podium Mozaïek, bijgenaamd het Theelichtje, dat ontworpen is als kerk door architect Berend Tobia Boeyinga.

Bij het cultuurpodium is de expositie te zien van garagehouder en schilder Reza Vafaee, met schilderijen vol natuur, familie en soms Iraanse politiek. Het cultuurpodium biedt doorgaans veel wereldmuziek, theater en dans. Op de deuren staan oproepen voor audities en dat kenmerkt ook de energie van de plek: je bent welkom en wordt uitgenodigd mee te doen.

Wij slaan de hoek om naar de Vier Heemskinderenstraat, waar het beeldje met drie vrouwen van kunstenaar Judith Kox staat, uit 2018. Het beeldje met de naam Pluk de dag is behalve een mooie insteek voor de vakantie ook een ode aan de straat waar Kox dertig jaar woonde.

Podium Mozaïek, bijgenaamd het Theelichtje. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Podium Mozaïek, bijgenaamd het Theelichtje.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Het oorlogsmonument van kunstenaar Gerarda Rueter. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Het oorlogsmonument van kunstenaar Gerarda Rueter.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

C. We lopen via de Twee Koningskinderenstraat naar de Reinaert de Vosstraat waar de voormalige bakkersschool Sint Hubertus onderdak biedt aan een mavo-plus voor informatietechnologie. Op het bordes staat het ingepakte beeld van Sint Hubertus, gemaakt door beeldhouwer Niel Steenbergen in 1957. Het gebouw is ontworpen door architectenduo Evers en Sarlemijn in de stijl van de Bossche School, en staat sinds 2007 in de top-100 van het naoorlogs erfgoed.

Om de hoek ligt het Wachterliedpaviljoen, het buurthuis van de bewoners van de Erasmusparkbuurt. In 2010 is het paviljoen met inspraak van bewoners uitgebreid met een kinderboerderij, speeltuin en sportveldjes. Doordeweeks zijn hier kindercafé Kimo en kinderdanslessen, en staan er picknickmanden voor ouders en kroost. Yoga-, boks-, aikido-lessen en tafeltennissen vormen het aanbod voor volwassenen, net als op vrijdagochtend het trefpunt voor Turkse vrouwen. Het is hier een vakantie lang gezelligheid.

D. De Augustanahof ligt aan het water van de Erasmusgracht en is oorspronkelijk gebouwd als kerk, maar fungeert inmiddels woongemeenschap. Het originele ontwerp van de Amsterdamse architect Ferdinand Jantzen werd in 1957 gebouwd voor de Lutherse Diaconie. Met de terugloop van kerkactiviteiten zijn er woningen in gemaakt en een ontmoetingsplek.

De buurt kan volop meedoen met bijeenkomsten en voor een kleine prijs (afhaal)maaltijden bemachtigen. Ook kun je hier protesteren tegen de plannen van de gemeente om een fietspad aan te leggen langs de Erasmusgracht. Het fietspadplan loopt over de geweldige wandelstrook die ruimte biedt aan kanoërs, waarmee voor eens en altijd het vakantiegevoel aan de oevers zou verdwijnen.

De Augustanahof was oorspronkelijk een kerk, nu wonen er mensen. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
De Augustanahof was oorspronkelijk een kerk, nu wonen er mensen.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

E. Het Erasmuspark aan de overzijde roept om een ommetje. In het bijzonder door de bloementuin The Miracle Garden, van kunstenaar Elspeth Diederix – bekend van Het Parool. Hier werden in de eerste plaats de bloemen ingezaaid en gebruikt als onderwerp van de fotokunst van Diederix. Inmiddels zijn de meer dan tweehonderd bloemen ook een gezamenlijk kunstwerk geworden. Een ideale plek om een middag een boek te lezen en vooruit te dromen. Meer kunst zit er in het ontwerp van het park, dat geïnspireerd is door de schilderijen van Piet Mondriaan.

Wij lopen de Erasmusgracht verder af tot de Elckerlijcstraat, waar we afslaan naar de Bos en Lommerweg. Daar bevindt zich een keur aan eetwinkels en op zaterdag een kleine markt. Wederom dat vakantiegevoel, waar je kennismaakt met allerhande lekkernijen die je niet in de doorsnee supermarkt tegenkomt.

Groen rondom de Erasmusgracht.
 Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Groen rondom de Erasmusgracht.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Kennismaken met allerhande lekkernijen die je niet in de doorsnee supermarkt tegenkomt. Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
Kennismaken met allerhande lekkernijen die je niet in de doorsnee supermarkt tegenkomt.Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

F. We eindigen bij de Nieuwe Boekhandel, die voor Pride met een mooie selectie queer boeken en met regenboogvlaggetjes is versierd. Onze wandelboeken worden hier ook verkocht. De winkel is een coöperatie met 221 aandeelhouders, en het literaire hart van Bos en Lommer. Iedere optredende auteur signeert in de winkel de wall of fame, waar inmiddels een indrukwekkende lijst handtekeningen is verzameld. Wij brengen de rest van onze Bos en Lommervakantie hier door.

De Nieuwe Boekhandel  Beeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork
De Nieuwe BoekhandelBeeld Floor van Spaendonck en Gijs Stork

Floor van Spaendonck en Gijs Stork, Gerrit Lamberts’ Amsterdam door Gijs en Floor, Uitgeverij Wbooks, €24,95.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden