PlusLijstje

Waarom zo traag? 7 tips om langzame wifi te verhelpen

Trage downloads, grof gepixelde streams en haperende videocalls: langzame wifi in huis is behoorlijk irritant. Zeven tips om er iets aan te doen.

Matthijs Meeuwsen
null Beeld Jip van den Toorn
Beeld Jip van den Toorn

1. Verander van frequentie

Naast het ‘ouderwetse’ signaal van 2,4 gigahertz (GHz), kunnen steeds meer routers ook uitzenden op 5 GHz. “Het 5-GHz-signaal is veel sneller, maar heeft wat meer moeite om door fysieke obstakels heen te dringen,” zegt David de Jong, wifispecialist bij Hardware.info. “Een beetje nieuwe smartphone en zeker laptop kunnen ermee uit de voeten.” Om het 2,4 GHz-signaal wat te ontlasten, kun je via de computer inloggen op je router en ervoor kiezen om nieuwere apparatuur automatisch naar 5 GHz te verhuizen. Alternatief is om beide banden een andere naam te geven en elke telefoon, tv of slimme thermostaatknop handmatig bij een van beide onder te brengen.

2. Verander van kanaal

Als de GHz-frequenties de digitale snelwegen zijn, kun je kanalen zien als rijbanen. Als de hele wijk op dezelfde rijbaan zit – elf stuks in het geval van 2.4 GHz – betekent dat automatisch een slakkengangetje en kan het dus lonen om van kanaal te wisselen. De meeste routers zoeken zelf de beste doorstroom op, maar hoe vaak en grondig zij alle kanalen afspeuren verschilt volgens De Jong per fabrikant. Met een app zoals Wifi Analyzer kun je eigenhandig controleren of het op een andere baan beter doorrijden is.

3. Breid je netwerk uit

Omdat internetproviders niet zitten te wachten op hoge kosten of een overspannen klantenservice, voorzien ze hun clientèle meestal van goedkope routers zonder al te veel mogelijkheden. De beste tip is volgens De Jong om zo’n standaardkastje uit te breiden tot een zogeheten meshnetwerk. In dit systeem krijgt de router op verschillende plekken in de woning rugdekking van draadloze, kinderlijk eenvoudig te installeren satelliet­stations die eveneens het wifisignaal uitzenden.

Ook signaalversterkers, wifirepeaters en powerline-adapters zijn losse apparaatjes om kamers met een ­beroerde verbinding van wifi te voorzien, maar deze halveren vaak de bandbreedte en hebben stopcontacten of snoertjes nodig. Voordeel van mesh is bovendien dat alle apparaten onder dezelfde netwerknaam blijven functioneren en je smartphone zich op zolder dus niet met de moed der wanhoop blijft vastklampen aan dat laatste sprankje woonkamerwifi (wat alleen is op te lossen door handmatig te wisselen van netwerk).

De prijzen lopen wel flink uiteen. Het Orbisysteem van Netgear is volgens De Jong heel goed, maar met een prijs vanaf 439 euro (voor drie stations) aan de dure kant. Een prima alternatief tegen een lagere prijs is de Deco M4 van TP-Link (vanaf 139 euro) of Velop van Linksys (vanaf 199 euro), beide eveneens bestaande uit drie stations.

4. Beveilig je netwerk

Een open deur misschien, maar dat is nu net het probleem: nog altijd kampen te veel mensen met zo’n grote wachtwoordenweerzin dat ze de poorten van hun netwerk maar wagenwijd open laten staan. Waardoor iedere buurman of voorbijganger doodleuk zijn/haar vakantiefoto’s kan uploaden of Vietnamese penvriendin kan bellen via jouw wifi.

5. Check je abonnement

Natuurlijk is het gemakkelijk zeuren over je trage wifiverbinding, maar wanneer vijf gezinsleden tegelijkertijd zitten te netflixen, skypen, gamen, appen en instagrammen kan het ook zomaar zijn dat je gewoon een te zuinig abonnement hebt afgesloten. Op sites als providercheck.nl vergelijk je gemakkelijk de verschillen in snelheid. “Het omgekeerde geldt natuurlijk ook,” zegt De Jong. “Een echtpaar zonder kinderen dat weinig online is, heeft echt geen glasvezel nodig.”

6. Verplaats je router

Je router staat in de hoek van de woonkamer, niet? ­Omsingeld door de tv, dvd-speler en spelcomputer? Je hoeft geen Rasti Rostelli te heten om deze opstelling te ­raden. De Jong: “Ik ken werkelijk niemand bij wie de router in het midden van het huis staat. Terwijl dat juist de ideale plek is.”

Zeker in ruimere woningen met meerdere verdiepingen of langere pijpenla’s veroorzaakt zo’n weggestopte router grote verschillen in wifisnelheid. Haal je router dus weg uit het verdomhoekje en sluit hem ook niet op tussen ­andere (lees: storende) apparatuur. Betonnen muren doen eveneens afbreuk aan de kwaliteit van je signaal. Hout biedt minder weerstand.

7. Houd je router up-to-date

Voor te veel mensen is een router als die stoffige hometrainer in de kelder: een apparaat dat je ooit in huis hebt gehaald, maar waar je sindsdien nooit een vinger naar hebt uitgestoken. Van je router kan de firmware – software die in de hardware zit – echter verouderd raken, met een tragere verbinding en potentiële beveiligingslekken als gevolg. Log zo nu en dan in op je router en je kunt vaak met één druk op de knop de nieuwste update installeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden